Zmagovito taktiko je izbral prekaljeni Riis

Poljak Rafal Majka pred začetkom dirke sploh ni poznal zmagovalnih občutkov.

Objavljeno
24. julij 2014 00.33
CYCLING-TOUR/
V. D., šport
V. D., šport
Pau – Na Touru vse poteka v ustaljenem ritmu. Vincenzo Nibali čuva rumeno majico in kot za šalo še za 50 sekund povečal prednost pred Alejandrom Valverdejem. Etapno zmago pa je še drugič v Pirenejih prepustil manj nevarnim tekmecem, med katerimi blesti Rafal Majka. Nibalija ni vrglo s tira niti nevarno zaviranje na enem od spustov. Pravi, da ni bil tako dramatično, kot je bilo videti.

Majka si je z zmago v 17. etapi bržkone že zagotovil tudi majico prvega hribolazca. Tako je, ob Nibaliju seveda, postal drugo ime Toura. Majka je tudi največje presenečenje med mladimi kolesarji. Teden dni pred začetkom Toura, ko so mu sporočili, da bo zamenjal kaznovanega Romana Kreuzigerja, naj bi prek družbenih omrežij nasprotoval nastopu v Franciji, češ da si ni opomogel od naporov na Giru, na katerem je osvojil šesto mesto.

»To ni resnična zgodba. Četudi bi Kreuziger nastopil, bi bil v ekipi. Tako smo se dogovorili na sestanku s šefom ekipe Bjarnejem Riisom in športnim direktorjem Fabriziom Guidijem. Ker sem po kolesarski »izobrazbi« specialist za klance, so mi namenili vlogo Contadorjevega pomočnika v alpskih in pirenejskih etapah. Zato sem v prvem tednu kolesaril v svojem ritmu, brez obveznosti. Ko pa je Contador odstopil, sem stopil na zmagovalni oder namesto njega,« je pojasnil novinarsko zgodbo o zmagovalcu, ki je prišel na oder z »rezervne klopi«, kolesar iz Zegartowic, mesteca na jugovzhodu Poljske. Čeprav v elitni konkurenci pri Saxo-Banku oziroma Tinkoffu kolesari že od leta 2011, o zmagi na Touru sploh ni razmišljal iz preprostega razloga, ker je pač v profesionalni karieri še nikoli ni slavil in tega občutka ni poznal. »Zmagovito taktiko je izbral šef ekipe Bjarne Riis. Mikalo me je, da bi odločno napadel Rodrigueza, ki je pridno nabiral točke, vendar mi je Riis povedal, da naj se ne ukvarjam s Puritom več, kot je potrebno, naj se osredotočim na ciljni vzpon in poskušam zmagati. Le tako bom z eno potezo osvojil pikčasto majico. To sem tudi naredil. Ko se mi je ponudila priložnost, sem le pospešil in se odpeljal zmagi naproti,« je opisal svojo zmagovito predstavo v Pirenejih Majka, ki je po 21 letih in Zenonu Jaskuli spet prikolesaril Poljakom etapno zmago.

Kot kaže, si je že zagotovil tudi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih. Do konca Toura sta ostala le še dva posebne kategorije in dva četrte. Na voljo je torej še 77 točk. Glede na formo največjega tekmeca Joaquima »Purita« Rodrigueza je pričakovati, da bo v današnji etapi zlahka odbil njegove gorske napade. Četudi bi Rodriguez zmagal na obeh, bi Majka ubranil majico, saj ima 31 točk naskoka.