Zmaji ostali domala brez možnosti za izločilne boje

V dvoboju za »preživetje« v ligi prvakov je ACH potreboval zmago, a po porazu s 3:1 proti Craiovi Romunijo zapušča sklonjenih glav.

Objavljeno
16. februar 2017 00.24
Igralec ACH Volleya Jan Kozamernik, št.4 na odbojkarski tekmi Lige prvakov med ekipama ACH Volley in Craiova. Ljubljana, Slovenija 20.decembra 2016. [odbojka,Liga prvakov,Kozamernik Jan,šport]
Janez Porenta
Janez Porenta
Craiova – Odbojkarji ACH Volleyja so pred zadnjim kolom skupinskega dela lige prvakov ostali domala brez možnosti za napredovanje v izločilne boje. V petem obračunu so četrtič izgubili, kratko so potegnili na gostovanju pri papirnati tekmici za (vsaj) tretje mesto v skupini D Craiovi, ki se je s fanatično borbenostjo izvlekla brez petega niza in oddane točke.

Zdaj je pogled na lestvico neusmiljen. Še neporažena Modena si je predčasno zagotovila prvo mesto, na drugem pa so zdaj presenetljivo Romuni točko pred velikim Skra Belchatowom, še tri točke bolj zadaj so Ljubljančani. Teoretično se dna še lahko rešijo, a morajo v zadnjem obračunu v Stožicah s 3:0 odpraviti italijanskega velikana, medtem ko mora poljski predstavnik brez osvojenega niza doma poklekniti pred sinočnjim krvnikom zmajev. Z drugimi besedami: slovenskemu šampionu bi morale biti prvi marčevski dan naklonjene vse zvezde ...

V romunskem taboru so se zavedali moči tekmeca, ki je v tej sezoni že odščipnil točko zvezdniški Modeni, toda v isti sapi črpali optimizem iz prejšnjega medsebojnega obračuna v Stožicah, v katerem so izgubili šele po petih nizih, čeravno so imeli v igri še precej rezerv in so nastopili brez prvega blokerja, Rusa Nikite Stulenkova, ki si je svojčas kruh služil pri Zenitu Kazanu in Lokomotivu Jekaterinburgu. »ACH Volley visoko cenim, njegovi igralci me navdušujejo, odlični so pri začetnem udarcu, sprejemu in v obrambi,« je pred včerajšnjo tekmo Ljubljančanom polaskal domači trener Danut Pascu, podajalec Cristian Bartha pa dodal: »Že na gostovanju smo igrali dobro in bi lahko zmagali s 3:1, žal smo osvojili le točko, zato bo na domačem parketu priložnost za maščevanje.«

Mladi trener slovenskega prvaka Zoran Kedačič je opozarjal, da je pripravljen na različne igralne kombinacije, s katerimi bi njegovo četo nasprotniki lahko presenetili. A je niso v ničemer, uvodoma so se na parketu v majici Craiove pojavili vsi nosilci igre v tej sezoni, tudi zadnja okrepitev, srbski sprejemalec Lazar Koprivica. Postava ACH Volleyja je bila še bolj predvidljiva, do potankosti enaka kot že v prejšnjih štirih dvobojih med evropsko elito.

Začelo se ni po željah gostov. Portugalski bloker Marcel Keller Gil je izza servisne črte prepihal njihov sprejem in poskrbel za udobno vodstvo s 4:0, ki ga Ljubljančani kljub dobro postavljenemu bloku niso znali več izničiti. Vselej, ko so se približali, nekajkrat tudi na točko (nazadnje pri 16:17), je domači podajalec Christian Bartha, ki se je vrnil po rahli poškodbi, v ogenj poslal kapetana Laurentiuja Lico, ki je tekmečevo obrambo rešetal že v Stožicah, sinoči pa spet. Drugi niz je bil še bolj izenačen, Craiova je zapravila tri zaključne žoge, oranžni zmaji pa so se na krilih razigranega Apostolosa Armenakisa dokopali do izenačenja in bili tudi v psihološki prednosti.

Ki pa jim ni pomagala. V tretjem nizu so v ključnih trenutkih, po vodstvu s 16:14, roke zadrhtele ravno prvemu napadalnemu orožju Armenakisu, Ljubljančani so z lastnimi napakami tekmecu podarili kar 14 točk, niz se torej drugače kot z domačo zmago ni mogel razplesti. Zadnji del je bil pravcati festival preobratov, Kedačičevim fantom pa ne more biti v čast, da izdatne prednosti petih (7:2) oziroma štirih točk (15:11) niso znali zadržati do konca in izvleči »podaljška«. V končnici je blestel Keller z dvema asoma, blokom na »penal« Dika Puriča in zaključno točko, ki jo je dosegel s prvim tempom.