Zmaji s Pokeršnikom Calcitu hitro vrnili udarec

Odbojka: ACH Volley se je maščeval za poraz v pokalnem finalu, nato pa pokleknil pred Posojilnico Dob.

Objavljeno
14. februar 2016 22.32
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Državni prvaki, odbojkarji ACH Volleyja, niso potrebovali dolgo, da so se maščevali Calcitu za najtežji udarec v sezoni, poraz v finalu slovenskega pokala. V sobotnem obračunu interlige Ljubljančani, okrepljeni z reprezentantom Janom Pokeršnikom, niso oddali niza.

Že v prvih nekaj tekmah se je pokazalo, kako pomembna okrepitev bo povratnik v zmajevo gnezdo Pokeršnik, ki je zelo hvaležen igralec, saj lahko nastopa tako na položaju sprejemalca, ki pri ACH Volleyju najbolj šepa, kot tudi korektorja, s čimer bo lahko do konca sezone nekoliko razbremenil Američana Erica Mochalskega, ki ne pozna počitka. Ne prejšnji trener Bogdan Kotnik ne zdajšnji Zoran Kedačič ga namreč nista menjala niti po naključju, kar pa se mu počasi pozna v težkih rokah.

Pokeršnik si je prvi del sezone kruh služil v Luganu, s katerim je nastopal tudi v ligi prvakov, a dobival pičlo minutažo. Ko je klub ostal brez možnosti za napredovanje, je najprej razdrl pogodbo z brazilskim podajalskim »fosilom«, 41-letnim Marcelom Elgartnom, nato pa je šel po njegovih sledeh še »Poki«, ki se z domačim rezervnim organizatorjem igre ni ujel.

V Ljubljani so ga pričakali odprtih rok, zanj pa je ACH Volley idealen poligon, da ostane v formi in se po koncu sezone spet proda v tujino.

»Vesel sem vrnitve v Ljubljano, kjer sem že odigral eno dobro sezono. Vzdušje v ekipi je odlično, veliko je mladih igralcev, tako da se počutim že kar malo starega,« se je nasmehnil 26-letni in 199 cm visoki Korošec, ki ni edini (občasni) reprezentant, ki se je v zimskem prestopnem roku vrnil v domovino. Salonit je namreč v svoje vrste spet zvabil blokerja Daneta Mijatoviča, v Maribor pa se je vrnil Jan Planinc.

V sobotnem kamniško-ljubljanskem derbiju ni bil zmagovalec vprašljiv niti za trenutek. V končnici drugega niza so se varovanci Marka Brumna resda nevarno približali, a zasuka niso zmogli, v tretjem pa so še vodili s 16:14, nato pa vajeti spet prepustili tekmecu, pri katerih še vedno ne igra poškodovani Avstralec Samuel Walker, kar pa se po prihodu Pokeršnika niti ne pozna pretirano. Prvaki so odlično zaustavili bratovsko navezo, Tončka in Žigo Šterna, predvsem slednjega, ki jih je kar sam potopil v pokalnem finalu.

»V razmeroma izenačeni tekmi so po našem gladko dobljenem prvem nizu Kamničani začeli igrati nekoliko bolj resno, s čimer so se pri nas pojavile težave pri sprejemu. Ko smo to nevtralizirali, nam je bolj stekel tudi napad, ves dvoboj pa smo dobro servirali, delovala je povezava bloka in obrambe, to je tehtnico nagnilo na našo stran,« je po šesti zmagi v interligi (Ljubljančani so v derbiju udeležencev lige prvakov pokleknili zgolj pred Hypom Tirolom) strnil vtise že pregovorno eden najučinkovitejših med Kedačičevimi varovanci, mladi reprezentančni bloker Jan Kozamernik.

Zmaji so sicer že dan po gladki zmagi nad Kamničani pokleknili še pred drugim avstrijskim predstavnikom v interligi, zamejsko Posojilnico Dob, pri kateri je slovenski trener Matjaž Hafner poskrbel za nenavadno spremembo, reprezentančnega blokerja Danijela Konciljo je preobrazil v korektorja, ta pa se mu je zahvalil z učinkovito igro, s katero je razorožil zasedbo ACH Volleyja, da se ni dokopala niti do častnega niza. Kljub temu preboj v polfinale že nekaj časa ni več vprašljiv, zato pa še precej visijo Kamničani, ki niso več odvisni zgolj od sebe, temveč predvsem od hrvaške Mladosti Marine Kaštele.