Žnidaršič in Žgajnar do stopničk na Soči

Na tekmi svetovnega pokala sta Peter Žnidaršič in Luka Žgajnar osvojila tretje mesto. Blaž Cof tik pod odrom.

Objavljeno
19. junij 2015 20.41
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Trnovo ob Soči - Spustaši na divjih vodah so s šprintersko tekmo v Trnovem ob Soči vstopili v serijo štirih tekem svetovnega pokala. S stopničkami sta zadovoljila Peter Žnidaršič in Luka Žganjar v dvojcu, tik pod njimi pa se je na četrtem mestu znašel Blaž Cof. Po kvalifikacijah je dobro kazalo tudi kajakašem, ki pa se jim v finalu ni izšlo.

Zelo nizek vodostaj Soče je na prvi tekmi svetovnega pokala na Soči povzročil številne težave. Lomila so se vesla, nemalo poškodb pa so utrpeli tudi čolni. V iskanju čim hitrejše linije so tekmovalci in tekmovalke namreč vozili povsem ob skalah, vsak zgrešen centimeter prave linije pa je pomenil vožnjo preko skal.

Precej nejevolje zadevanja v skale in posledičnih prask na čolnu sta ob prihodu v cilj pokazala tudi Žnidaršič in Žganjar, ki sta v konkurenci dvojcev na koncu tekmo končala na tretjem mestu. Pred njima sta se zvrstila Arthur Leduc - Leo Zouggari iz Francije in Manuel Filzwieser - Peter Draxl iz Avstrije.

»Nisva ravno blestela, predvsem pa sva bila jezna zaradi čolna. Dvojec je širši, težji in daljši od ostalih čolnov, tako da se pozna, saj se bolj tolče. Pri nama se je poznalo še to, da imava čisto nov čoln. No, sedaj ni več nov. Poskušala sva čim bolj paziti nanj, ampak v finalu je tako, da če hočeš priti do medalje in postaviti dober čas, moraš iti na polno. Ubrala sva sicer bolj varno linijo v spodnjem delu proge, kar se je poznalo v nekaj dodatnih sekundah. Izkušnja je dobra in pozitivno gledava naprej,« je povedal Žganjar.

Še višjo uvrstitev jima je odnesla zadnja skala, saj ju je zaneslo povsem proti njej. »Zadnjo brzico sva bolj slabo odpeljala. Zaneslo naju je proti skali. Šla sva na polno, kakšne umetnosti ni. Francozi so več tvegali, ker je treba biti res natančen do milimetra, da prideš skozi skale. Midva nisva želela tako tvegati, saj so za razliko od naju Francozi nastopili s starimi čolni,« je dodal Žnidaršič.

Cof blizu kolajne

Le malo je do odličja zmanjkalo kanuistu Blažu Cofu, ki je osvojil četrto mesto, le štiri desetinke sekunde za zmagovalnim odrom. »Borim se sam s sabo in svojo jezo, saj že dva dni razbijam svoj čoln. V kvalifikacijah sem se mučil, dol sem prišel z napakami, ko sem se vozil po skalah. Za finale pa sem se zbral, a sem povozil zadnjo skalo in izgubil nekaj sekund. Bilo je sicer boljše kot v kvalifikacijah, ampak bilo bi lahko še boljše. Ta voda mi ne ustreza najbolj, saj je zelo tehnično zahtevna in sem mislil, da bom še slabši. Težko mi je zavijati med skalami, danes sem res pokazal, kar sem znal,« je povedal Cof.

V finalu je nastopil še Simon Hočevar, ki je bil po kvalifikacijah četrti, v finalu pa mu je dobro uvrstitev preprečila zadnja skala pred ciljem, kjer je izgubil precej dragocenega časa, na koncu je bil 12. V kvalifikacijah je svoj nastop sklenil Marko Čivčija. Zmagal je Čeh Vladimir Slanina, na drugo mesto se je uvrstil Nemec Normen Weber, na tretje pa še en Čeh Lukaš Novosad.

Po prvi kvalifikacijski vožnji je bil lep tudi pogled na razvrstitev v konkurenci kajakašev. Nejc Žnidarčič je vodil s prednostjo skoraj treh sekund, drugi je bil Tim Kolar, tretji pa Maks Frančeškin. Z drugo vožnjo se je v finale uvrstil še Tim Novak. A se Slovencem nato ni izšlo.

Vsi so bili v zgornjem delu proge dobro na poti, usodnih pa je bilo zadnjih nekaj skal pred ciljem, kjer so se zadeli vanje, tako da so jih te povsem ustavile, kar se je nato poznalo pri končnem času. S sedmim mestom je najboljši dosežek domačih kajakašev postavil Frančeškin, Kolar je bil deveti, Žnidarčič deseti, Novak pa petnajsti. Zmage se je veselil Francoz Paul Jean pred Avstrijcem Gerhardom Schmidom in Čehom Kamilom Mružkom.