Znova v zvokih vrtenja tisočerih koles

Kolesarstvo: v Ljubljani od danes do nedelje najboljši amaterji na svetu.

Objavljeno
27. avgust 2014 16.46
Vožnja na čas. Na sliki zmagovalka Martina Ritter . Ljubljana, 06.06.2014
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana – Ob trumah turistov te dni v središču in na obrobju (BTC) glavnega mesta pričakujte še veliko množico kolesarjev. Ljubljana bo namreč po maratonu Franja gostila še eno veliko kolesarsko prireditev: svetovno prvenstvo amaterjev oziroma finale svetovne serije, ki se danes (10.30) začenja z dirko na čas, za katero so si tekmovalci včeraj že ogledali progo.

Dve leti je minilo, odkar se je ekipa Gorazda Penka, ki je v zadnjih letih poskrbel za razbrst maratona Franja, od podpori ljubljanske občine in glavnega pokrovitelja družbe BTC začela pripravljati na osrednjo tekmo kolesarjev amaterjev. Ti danes že nastrpno pričakujejo štart prve preizkušnje. Potem ko so se morali na različnih postajah po svetu kvalificirati za nastop v Ljubljani, jih čakajo še boji za prestižne majice najboljših v posameznih kategorijah (moških je devet, ženskih osem). Čeprav se izvedba dirke bistveno ne razlikuje od junijskega maratona, pa se je Penko vendarle moral lotiti nekaterih novih izzivov. Med njimi sta bila štafetna dirka v središču Ljubljane in slavnostno odprtje, ki bosta na sporedu jutri.

»Nova je trasa za štafetno dirko, ki je kot društvo prej nismo nikoli organizirali, in, jasno, otvoritvena slovesnost. Ampak to je del projekta, ki je bil že dolgo vnaprej znan, upam le, da ga bomo dobro izpeljali,« je uvodoma povedal Penko in priznal, da je bila seveda priprava obeh novosti nekoliko zahtevnejša kot kronometer in nedeljski dirki na daljši in krajši razdalji. »Res je, ta del nam je povzročil nekaj dodatnih sivih las in neprespanih noči. Gre za nov projekt in drugo lokacijo, ki je težje dostopna. V BTC se že počutimo kot doma, smo kot na lastnem dvorišču, poznamo ves kader, vemo, kam se obrniti. Tukaj je malo drugače, postopki so zahtevnejši. Je pa res, da bi bilo brez pomoči mestne občine to veliko težje organizirati,« je še dejal Penko in še pristavil, da so predstavniki Mednarodne kolesarske zveze (UCI) za zdaj zadovoljni in brez pripomb.

Kot je povzel, so dobro izpeljali zahtevne priprave, zadovoljni so z mednarodno udeležbo ter tudi ekonomskimi vidiki prireditve, ki bodo pozitivni. Projekt je stal približno 300.000 evrov, a kot je poudaril predsednik družbe BTC Jože Mermal, je treba ob tem nujno omeniti, da velik del ljudi na njem dela brezplačno. Tudi tokrat bo namreč kolesarki dogodek soustvarilo kakšnih 1600 prostovoljcev, prireditelji so denimo objavili tudi poseben razpis za delilce bidonov, ki pa morajo, po Penkovih besedah, tudi »znati dati«, da ne bi prišlo do kakšnih neljubih dogodkov.

Posebno doživetje v središču Ljubljane obljubljajo zlasti v petek zvečer s slovesnim odprtjem pod taktirko Tomaža Letnarja. »Prireditev bo posebna predvsem zaradi glasbe, uporabili smo zvoke iz verižnikov, mnogi poznajo zven tisočih koles, ki se vrtijo,« je povedal režiser in bil prepričan, da bo tudi ta spektakel dodatno prispeval k celi prireditvi.