Zračna puška tokrat zasilni izhod

Slovenski strelec Rajmond Debevec bo imel na evropskem prvenstvu zadnjo priložnost za olimpijsko kvoto.

Objavljeno
18. februar 2016 19.53
Mojca Finc
Mojca Finc

Ljubljana – Strelec Rajmond Debevec ima za sabo osem olimpijskih iger, s katerih se je vrnil s tremi kolajnami – zlatom (Sydney 2000) in dvema bronoma (Peking 2008, London 2012). Prihodnji teden bo na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem imel zadnjo priložnost, da osvoji kvoto za Rio. A z zračno puško se v konkurenci ni meril od leta 2011.

Prvič ste na OI nastopili leta 1984 v Los Angelesu. Kakšen je bil tisti Rajmond v primerjavi s tem danes?

Bil sem mlad in gnalo me je coubertinovsko vodilo: pomembno je sodelovati. Zdaj sem zrelejši, imam izoblikovane cilje, sodelovanje ni imperativ. Če si bom zagotovil nastop v Riu, bo cilj visok – manj kot boj za kolajne se ne bi spodobil. A z zračno puško na OI gotovo ne bi nastopil. Posvetil bi se disciplini, za katero menim, da imam možnosti.

Če si strelec zagotovi kvoto z zračno puško, lahko na OI nastopi tudi z malokalibrsko?

Nastopi lahko v vseh disciplinah, v katerih je dosegel minimalni kvalifikacijski rezultat. Če bi že imel kvoto in na tekmi svetovnega pokala dosegel minimalni rezultat s pištolo, bi lahko na OI tekmoval tudi s pištolo. Zgodilo se je že, da je kdo nastopil z obema orožjema.

Lani ste bili odlični z velikokalibrsko puško, ki pa je neolimpijska disciplina. Kakšni so razlogi za slabo sezono z malim kalibrom?

Po zadnjem testu orožja in nabojev sem posumil v karbonski podaljšek. Z njim so ponavadi rezultati na testiranju boljši od originalne konfiguracije puške. Tokrat se je izkazalo obratno. Ugotovil sem, da je v podaljšku razpoka. Ali je to res vplivalo na rezultate, bi težko trdil. Razlog bi lahko bila tudi vročina na tekmovališčih, ki zelo slabo vpliva na mojo zbranost in umirjenost puške. Nekaj je dodala še evolucija; starejši sem, tudi vid se slabša. Nerad se izgovarjam na tehniko, a če je bil razlog za slabe rezultate v tem, se bo z novim podaljškom to hitro pokazalo.

Tekmovanja z zračno puško ste opustili pred petimi leti. So postala manjši izziv?

Nisem se vajen udeleževati tekem, na katerih nisem 100-odstotno pripravljen. Ob izjemni konkurenci mladih bi moral vložiti veliko več energije za pričakovanja majhnega izkupička. Zato sem se tudi v zimskem času posvečal malemu kalibru, kar se mi je obrestovalo na OI v Londonu. S to izkušnjo sem nadaljeval. V tej sezoni je zračna puška zame izhod v sili ali rešilni čoln.

Koliko vam pri zračnemu orožju pomagajo izkušnje?

Poznam občutke, vem, kako se mora puška obnašati in kako bom izpeljal tekmo. Bo pa to zame prvi nastop po novih pravilih, ko se ocenjuje na decimalke. To zahteva drugačen pristop. Zgolj zadevanje desetk ni dovolj. Potrebna je zelo dobra stabilnost in oster vid. Dobre desetke prinašajo bonus decimalk in visok rezultat.

Je olimpijska kvota dosegljiva?

Teoretično je, vendar sem realist in vem, da ta možnost ni ravno velika.

Kako pa je s posebnim povabilom na OI?

Možnosti zanj so minimalne. Delijo jih na dva načina: pri prvem so naklonjeni državam, ki nimajo predstavnika, pri drugem pa komisija odpre možnost nacionalnim olimpijskim komitejem, ki na zadnjih dveh OI niso imeli več kot osem tekmovalcev v vseh športih. Slovenija pri tem odpade.

Se lahko zgodi še kakšna sprememba?

Obstaja še možnost, ko nekatere države vrnejo kvote, a to bo znano šele julija. Tudi pri tem je treba izpolnjevati kriterije Olimpijskega komiteja Slovenije, ki so dokaj ostri.