Zvezdnike zasenčil 21-letni Spieth

V Augusti premierna zmaga na majorjih mlademu ameriškemu golfistu Jordanu Spiethu.

Objavljeno
13. april 2015 20.28
Jordan Spieth celebrates after winning the Masters golf tournament Sunday, April 12, 2015, in Augusta, Ga. (AP Photo/Chris Carlson)
M. F., šport
M. F., šport

Augusta – Pred prvim letošnjim turnirjem velike četverice v Augusti je bila vsa pozornost usmerjena na Tigerja Woodsa in Roryja McIlroya. Američan se je vračal po dvomesečnem premoru, številka 1 svetovnega golfa pa bi z zmago na mastersu osvojil veliki slam. A zeleni suknjič jima je speljal 21-letni Jordan Spieth, ki je vodil od prvega tekmovalnega dne.

Spieth je ob lanskem premiernem nastopu v Augusti zasedel 2. mesto, letos pa je s konstantnostjo od prvega do zadnjega tekmovalnega dne osvojil svoj prvi major. Z 18 udarci pod parom igrišča je izenačil Woodsov rekord iz leta 1997 (takrat si je 39-letni zvezdnik zagotovil prvega od štirih zelenih suknjičev), z 21 leti in 259 dnevi je postal drugi najmlajši zmagovalec v Augusti; prav tako za Woodsom, ki je slavil pet mesecev mlajši. Spieth je postal prvi golfist, ki je na turnirju vknjižil 28 brdijev.

»Brez dvoma je to najlepši dan v mojem življenju. Kar ne morem dojeti, da sem postal del zgodovine mastersa, vpisal svoje ime na lovoriko in prejel zeleni suknjič, ki ga bom imel za vedno. Vse se je zgodilo bliskovito hitro. Uresničile so se mi sanje,« je povedal Američan, ki je za štiri udarce premagal rojaka Phila Mickelsona in Angleža Justina Rosa. Iz Auguste se je v domači Dallas vrnil bogatejši za 1,7 milijona evrov in z 2. mestom na svetovni golf lestvici. V štirih dneh vodstva je dobrodelnež (k temu ga je spodbudila sedem let mlajša sestra Ellie, sicer otrok s posebnimi potrebami) zadržal mirno držo in trezno glavo, ni podlegel pritisku. »Že lani sem dobil priložnost za vrh, a se mi je izmuznila iz rok. Letos sem v Augusto prišel še bolj lačen dokazovanja,« je o visoki motivaciji, ki ga je spodbudila k prvencu, povedal junak letošnjega mastersa.

»Izjemno navdušujoče. Za 21-letnika igra fantastično, veliko bolj zrel je, kot sem bil jaz v tej starosti, pa odličen golfist je in prijeten človek,« je o Spiethu razmišljal 25-letni McIlroy, ki je masters v Augusti končal s šestimi udarci za zmagovalcem na 4. mestu. »Igral sem dobro, zadovoljen sem s prikazanim, odnesel bom veliko pozitivnega v nadaljevanje sezone,« je razmišljal Severni Irec, ki je dosegel svoj najboljši rezultat na tem turnirju.

S podobnimi vtisi je uvodni major sezone končal Woods, ki v svoji zbirki hrani 14 zmag s turnirjev velike četverice. Letošnji masters je s 13 udarci za zmagovalcem končal na 17. mestu, kar je njegov najboljši dosežek po letu 2013. »Glede na to, kje sem bil še pred meseci, sem na rezultat v Augusti upravičeno ponosen. Zadovoljen sem z udarci in še jih bom izpilil. Občutki so spet pravi,« je poudaril Woods in opozoril, da se bo zavoljo novega kakovostnega treninga za nekaj časa spet umaknil s tekmovališč. Dobil je potrditev, da je po premagani krizi na dobri poti k visokim ciljem, ki so ga vodili vso kariero.