Žvižgača odslej v službi pri MOK

Zaradi velikega ruskega dopinškega škandala je s položaja namestnika športnega ministra odstopil Jurij Nagornih.

Objavljeno
25. oktober 2016 10.48
Netherlands IOC Stepanova
J. P.
J. P.

Lozana - Zakoncema Juliji in Vitaliju Stepanovu, pred meseci glavnima akterjema pri razkrivanju velike dopinške afere v ruskem športu, se je »žvižgaški« posel očitno obrestoval, saj ju je te dni kot svetovalca zaposlil Mednarodni olimpijski komite (MOK). Žvižgača se ta čas skrivata onstran »luže«, a so pri komiteju potrdili, da sta se nedavno sestala s predsednikom Thomasom Bachom. Tudi zaradi njunega doprinosa je ruski dopinški škandal prerastel v mednarodnega in športnikom iz te države v veliki meri onemogočil nastop na letošnjih olimpijskih igrah v Riu.

Par se je pred časom pritožil MOK, kako so ga obravnavali, potem ko so Stepanovi prepovedali tekmovati v Riu. Pod novimi pogoji bo Stepanov, nekdanji visoki uradnik ruske protidopinške agencije, svetoval MOK v neizprosnem boju proti dopingu, njegova soproga, tekačica na srednjih razdaljah, pa je prejela štipendijo za treniranje.

V povezavi z rusko dopinško afero velja dodati, da je včeraj s položaja odstopil namestnik tamkajšnjega športnega ministra Vitalija Mutka, Jurij Nagornih. Čeravno je Svetovna protidopinška agencija (WADA) napake in nepravilnosti vseskozi očitala njegovemu nadrejenemu, se Mutku (doslej) ni zatresel stolček, Nagornih pa je moral oditi, potem ko je dokument o njegovi razrešitvi podpisal premier Dmitrij Medvedjev. Nagorniha so julija, po izbruhu afere po poročilu McLaren, suspendirali, zdaj pa torej storili še korak naprej.