Dober vtis ne bo dovolj, potrebujemo zmago

Če želijo slovenski rokometaši izpolniti glavni cilj in nastopiti v olimpijskih kvalifikacijah, morajo nocoj premagati Madžare (ob 20.10).

Objavljeno
24. januar 2012 14.08
Peter Zalokar, posebni Delov poročevalec iz Srbije
Peter Zalokar, posebni Delov poročevalec iz Srbije

Novi Sad - Tekma 5. kola v skupini 2 v Novem Sadu (Arena Spens) se bo začela ob 20.10. Slovenci so doslej premagali samo Islandiji in doživeli tri tesne poraze proti Norveški, Hrvaški in Franciji. Poraz proti slednji je bil najbolj pekoč, saj se je zdelo, da so branilci naslova premagljivi, vendar je v odločilnih trenutkih Slovencem zadrhtela roka in točki sta šli po zlu. Iz rezultatskega vidika pa bo današnja tekma še precej bolj pomembna. Nov poraz bi pomenil slovo od sanj o Londonu 2012, zmaga odpira vrata celo tretjega mesta v skupini in morebitnega dodatnega dvoboja za skupno peto mesto, kar bi lahko zadostovalo.

Za Slovenijo bi bilo zelo dobro, če bi v skupini 1 poleg Srbije v polfinale prišla še Danska, ki bo jutri igrala proti odpisani Švedski, toda ni vse v njenih rokah, saj bi morala Poljska odščipniti vsaj točko Nemčiji. Če bosta v polfinalu Srbija in Nemčija, pa bi bilo dobro, če bi ena od njiju na koncu osvojila naslov, kar bi pomenilo, da bi se neposredno uvrstila na OI, v kvalifikacijah pa bi se odprlo še eno mesto.

Toda vse te računice bodo postale prazne marnje, če Slovenija nocoj ne bo ugnala vzhodnih sosedov in se jim maščevala za poraz v kvalifikacijah za zadnje SP na Švedskem. Vsi igralci v ekipi selektorja Borisa Deniča so zdravi in nared za najpomembnejši dvoboj v Novem Sadu. Stavijo na čvrsto obrambo, ki na tem EP zares dobro deluje, in hitrost v napadu. Madžari imajo namreč veliko visokih in težkih igralcev, ki bi jih lahko nižji in spretnejši Slovenci ugnali s hitrostjo in ritmom. Proti njim pa ne bodo samo madžarski hrusti, temveč tudi njihovi navijači, ki jih je v glavnem mestu Vojvodine zares veliko - kakih 3000. Slovencev je le še za vzorec v primerjavi s tekmami predtekmovanja v Vršcu in so se proti Franciji porazgubili v množici dvorane Spens z 8000 sedeži.

Morda je dober znak, da bosta pravico delila Nemca Lars Geipel in Marcus Helbig, ki sta bila na tekmi proti Islandiji zelo dobra in Slovencem nista »nagajala« na poti do edine zmage.