EP v rokometu: Slovenci pokleknili pred Francozi, večerni derbi Špancem

Slovenska reprezentanca je na prvem srečanju drugega dela izgubila proti Franciji (26:28).

Objavljeno
22. januar 2012 14.22
Posodobljeno
22. januar 2012 20.51
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Novi Sad - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 1. krogu drugega dela (skupina II) evropskega prvenstva v Srbiji danes v Novem Sadu izgubila proti Franciji s 26:28 (15:14).

Slovenski selektor Boris Denič se je odločil, da priložnost od prve minute dobi Primož Prošt, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj je v prvem polčasu zbral nekaj pomembnih obramb in bil eden izmed ključnih mož pri visokem vodstvu Slovenije v 14. minuti (8:4).

Slovenci so visoko vodstvo obdržali vse do 24. minute, ko so v dveh zaporednih napadih kar dvakrat žogo podali v roke Francozov, kar sta izkoristila Karabarič in Barachet (12:11), Boris Denič je bil prisiljen zahtevati minuto odmora. Po tej so Slovenci spet zaigrali bolj zbrano, z dvema goloma se je izkazal Dobelšek, ki je svoje moštvo v 27. minuti popeljal na zadetka prednosti (14:11).

Francozi se kljub zaostanku niso predali in čakali na svojo priložnost. Ta je prišla v 28. minuti, ko je bil izključen Dobelšek, kar so naprotniki z veseljem izkoristili in drugič na tekmi izenačili (14:14). Končni rezultat je postavil Jure Dolenec, pri tem pa mu je pomagal tudi Primož Prošt z obrambo v zadnjem napadu galskih petelinov.

Nadaljevanje izenačeno

Na začetku drugega polčasa so Francozi zaigrali bolje in niso pustili, da bi prednost narasla na dva zadetka. Na srečo slovenske izbrane vrste je v vratih stal danes odlični Primož Prošt, ki se je v pomembnih trenutkih igre z igralcem manj izkazal z dvema dobrima obrambama. Edina večja pomanjkljivost varovancev Borisa Deniča so bile izgubljene žoge, saj so do 40. minute izgubili pet žog več kot Francozi (14:9).

V zaključku pobuda Francozov

Slovenski rokometaši so tekmecem prvič v hrbet pogledali v 45. minuti, ko so po zadetku krožnega napadalca Bertranda Gilla zaostali z 21:22, od tedaj naprej pa niso zmogli več prevzeti pobude. Deničevi izbranci so se trudili po najboljših močeh in v 55. minuti prek Luke Žvižeja zadnjič na tekmi izenačili na 25:25. V razburljivi končnici so ponovno naredili nekaj osnovnošolskih napak - najbolj usodni sta bili Gajičeva, ki je nastreljal Omeyerja, Luka Žvižej pa je prestopil, kar so na današnji tekmi zelo neprepričljivi Francozi izkoristili in Slovencem odnesli obe točki.

Denič: izgubili smo preveč žog

»Za nami je še ena težka tekma. Mojim fantom lahko čestitam za dobro igro. Nekatere dele tekme so igrali zelo dobro, nekaterih ne, tudi zaradi drugačne francoske igre. V napadu smo izgubili preveč žog, navkljub temu pa smo imeli svoje priložnosti, vendar je na koncu zablestel vratar Omeyer. Vsak igralec je dal svoj maksimum, to je še ena lepa šola za vse. Francozom smo se dobro zoperstavili, ne glede na njihove poraze v prvem delu tekmovanja smo vendarle na nasprotni strani imeli vladarje svetovnega rokometa v zadnjih treh letih,« je po srečanju povedal slovenski strateg Boris Denič.

Gajič: sporne sodniške odločitve

»V drugem polčasu nismo držali ritma tako kot proti Islandiji. Zaradi tega smo morali malo več 'rotirati' igralce. Po mojem mnenju so bile sporne tudi nekatere sodniške odločitve. O njih sicer ne smemo govoriti, a danes je bilo nekaj odločitev v našo škodo. Na koncu sem s krilnega položaja zgrešil 100-odstotno priložnost, Luka Žvižej pa je naredil prestop. Lahko bi osvojili vsaj točko, a je nismo po lastni krivdi,« je dejal Dragan Gajič.

Zmagi Islandije in Španije

Tekme skupine II sta otvorili reprezentanci Madžarske in Islandije, ki so jo dobili slednji. Ta rezultat bo še dodatno zapletel stanje na lestvici, saj Madžari ostajajo pri 3 točkah, Islandija ima dve.

Zadnje srečanje dneva je bil derbi reprezentanc z vrha skupine, Hrvaška se je pomerila s Španijo. Naši južni sosedje so sicer dobili prvi polčas (14:11), a se je na koncu smejalo Špancem, ki so po preobratu v zadnjih tridesetih minutah slavili s 24:22, s čimer so naredili velik korak k uvrstitvi v polfinale.


Današnji razpored:

Madžarska - Islandija 21:27 (10:14)

(Csaszar 7, Ilyes 5; Sigurdsson in Atlason 5)

Slovenija - Francija 26:28 (15:14)

(Žvižej 6, Gajič 5; Barachet 6, Joli 4)

Španija - Hrvaška 24:22 (11:14)

(Tomas 5, Romero 3; Čupić 5, Štrlek 4)

 

Lestvica:

1. Španija 3 2 1 0 77:72 5

2. Hrvaška 3 2 0 1 84:82 4 točke

3. Madžarska 3 1 1 1 71:74 3

4. Islandija 3 1 0 2 88:86 2

5. Slovenija 3 1 0 2 89:91 2

6. Francija 3 1 0 2 77:81 2