EP v rokometu: Slovenija izgubila uvodno tekmo z Norveško (27:28)

Po slabem začetku so slovenski rokometaši na prvi tekmi na EP v Vršcu prišli do preobrata, a izgubili obračun z Norveško.

Objavljeno
16. januar 2012 16.07
Posodobljeno
16. januar 2012 16.25
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vršac - Po včerajšnjem uvodu se je na rokometnem EP začelo zares tudi za slovensko moško rokometno reprezentanco. Varovanci selektorja Borisa Deniča so se v uvodnem kolu skupine D v dvorani Millenium v Vršcu pomerili z Norveško in izgubili s 27:28 (14:14).

V slovenski vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Uroš Zorman in Dragan Gajič, ki sta dosegla po pet golov. Vratar Gorazd Škof je zbral 19 obramb.

Do konca polčasa ujeli priključek

Slovenski rokometaši so prvo tekmo začeli slabo. Nasprotnikovo mrežo so v prvih desetih minutah pustili nedotaknjeno, Norvežani pa so tako povedli 6:0. Slovenci niso sledili norveški hitri igri in v napadu delali številne napake. A vendar so z uspešnim izvajanjem sedemmetrovke Dragana Gajiča le prebili led, dosegli tri hitre gole in se podali v lov za nasprotnikom. Ob koncu polčasa so slovenski rokometaši vendarle prišli do izenačenja (13:13), prvi polčas pa zaključili z izidom 14:14. K preobratu je v veliki meri pripomogel tudi odlični vratar Gorazd Škof, ki je v prvem polčasu zbral kar 13 obramb (48 %).

Slovence zmedle sodniške odločitve

V drugem polčasu se je nadaljevala dobra igra Slovencev, ki so prvič prišli tudi do vodstva. Potem ko so vodili že za štiri gole (15:19), pa so v 15. minuti popustili in dovolili Norvežanom, da so prišli do izenačenja (21:21). Škof v vratih ni bil več tako zanesljiv, je pa na drugi strani norveški vratar Ole Erevik zaklenil svoja vrata in zbral kar 20 obramb. Norvežani so spet prišli v vodstvo, varovanci Borisa Deniča pa so še imeli priložnost, da izenačijo, a so zmedle tudi sporne sodniške odločitve o korakih Davida Špilerja, izključitvi Škofa in rdečem kartonu Luke Žvižeja. Tekmo so na koncu izgubili s 27:28.

Denič: Rezultat ne kaže pravega stanja

Slovenski rokometaši so bili kajpak po izgubljeni prvi tekmi precej poklapani, jezile so jih zlasti vprašljive sodniške odločitve, ki so jih tudi številni slovenski navijači v Vršcu pospremili z glasnimi žvižgi. »Igra je bila napeta, trda. Na začetku je bilo nekaj nervoze, a smo proti koncu polčasa ujeli ritem in ga v drugem tudi visoko držali. Na koncu nam je zmanjkalo sreče, odločilno vlogo pa so odigrali nekateri drugi akterji,« je bil do sojenja kritičen Luka Žvižej, a dejal, da se s sodniški odločitvami ne smejo preveč obremenjevati.

»Dejstvo je, da smo tudi sami naredili veliko napak. Tekma bi se lahko obrnila tudi drugače. Pred nami sta še dve tekmi, treba se je zbrati in iti novim zmagam naproti. Mislim, da nam motiva ne manjka. Smo nq EP, smo mlada ekipa, imamo veliko željo po dokazovanju in to nam bo le še dodaten motiv, da se oddolžimo slovenskim navijačem, ki so nas danes spodbujali,« je še povedal starejši od bratov Žvižej.

Razočaran je bil tudi selektor Boris Denič: »Mojim fantom bi iskreno čestital. Na tekmi proti Norveški so zame zmagali. Rezultat tega ne kaže, a tisti, ki so gledali tekmo, tudi vedo zakaj. Veliko energije smo porabili, da smo nadoknadili visok zaostanek. Ob koncu in v začetku drugega polčasa smo Norveško povsem zasenčili, čeprav so bile tudi v naši igri 'črne luknje', predvsem od 16. do 23. minute. Na koncu tekme smo imeli tudi nekaj smole, ob tem smo zapravili še dve sedemmetrovki ...«

Slovenijo nova tekma čaka v sredo, ko se bo pomerila s Hrvaško (18.10). V petek sledi še obračun z Islandijo (18.10).

 

Slovenija - Norveška 27:28 (14:14)

Dvorana Millenium, gledalcev 3000, sodnika Horaček in Novotny (Češka).
Slovenija: Škof (19 obramb), Prošt (0); Miklavčič 1, Dobelšek 1, Pucelj 1, Brumen, Bezjak, Dolenec 3, Skube 4, Špiler 4, M. Žvižej, L. Žvižej 3, Gaber, Zorman 5, Mačkovšek, Gajič 5 (4);

Norveška: Erevik (20 obramb), Medhus; Klev, Samdahl, Bjørnsen, Myrhol 6, Lund 1, Tvedten 3 (2), Mamelund 6, Rambo 6, Hansen, Jøndal, Jensen, Koren 4, Paulsen 2;

sedemmetrovke: Slovenija 4 (7), Norveška 3 (3);

izključitve: Slovenija 18, Norveška 10;

rdeči kartoni: Jensen (34), M. Žvižej (44), L. Žvižej (60).

Današnji spored na EP v Srbiji, 1. kolo:

Skupina C (Novi Sad):

Francija - Španija 26:29 (13:15)

20.15 Madžarska - Rusija

Skupina D (Vršac):

Norveška - Slovenija 28:17 (14:14)

20.10 Hrvaška - Islandija