EP v rokometu: tudi Hrvaška premočna za Slovenijo (29:31)

Slovenska rokometna reprezentanca je na EP v Vršcu vpisala drugi poraz. Tokrat je z 29:31 izgubila proti Hrvaški.

Objavljeno
18. januar 2012 16.30
Posodobljeno
18. januar 2012 16.30
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vršac - Slovenska rokometna reprezentanca je po ponedeljkovi boleči norveški zaušnici na EP v Vršcu danes doživela nov udarec. Z 29:31 so varovanci Borisa Deniča tokrat klonili proti Hrvaški.

V petek, 20. januarja, se bodo Slovenci pomerili še z Islandci, tudi v primeru zmage pa je njihova uvrstitev v drugi del evropskega prvenstva v Novem Sadu pod velikim vprašajem in odvisna od razpletov drugih tekem v skupini D.

Začetek boljši kot proti Norveški

Slovenski rokometaši so tekmo proti Hrvaški odprli bolje kot proti Norvežanom. Uvodna slovenska postava - vratar Gorazd Škof, krilna igralca Luka Žvižej in Dragan Gajič, krožni napadalec Miha Žvižej ter zunanji igralci David Špiler, Uroš Zorman in Jure Dolenec, je bila povsem konkurenčna »kavbojem«. Z agresivno obrambo so se dobro borili proti nasprotniku, a nato popustili in dovolili Hrvatom, da so prišli do vodstva. Razigrani Ivan Ćupić je  spretno polnil slovensko mrežo, Denič pa je poskusil igro poživiti z nketaerimi mladimi igralci. Kljub številnim slovenskim napakam v napadu so se Slovenci vrnili, Luka Žvižej je znižal na 12:13. A je nato njihova igra spet padla, Hrvati pa so do konca polčasa povišali vodstvo na štiri gole razlike (12:16).

Nasprotnika že ulovili, a ga nato pustili do zmage

Tudi na začetku drugega polčasa, se je hrvaška prednost še višala, a so nato slovenski rokometaši zaigrali bolje. Po obrambi Prošta in uspešno izvedenih protinapadih Mihe Žvižeja in Dragana Gajiča v 15. minuti tudi izenačili (20:20). Deničevi varovanci so nekaj časa uspešno držali stik, nato pa vse težje premagovali hrvaškega vratrja Mira Alilovića. Razlika je nekaj minut pred koncem znova znašala tri gole, kar je bilo dovolj za hrvaško zmago (29:31).

Slovenija in Hrvaška sta na evropskih prvenstvih doslej pomerili štirikrat, obe imata po dve zmagi. Slovenija je slavila v letih 2000 in 2004, Hrvaška pa v letih 1996 in 2008.

»Usodo bomo reševali prosti Islandiji«

Selektor Boris Denič je bil zadovoljen zlasti z iogro v drugem polčasu, a obžaloval številne razpravljene priložnosti slovenske reprezentance. »Mojim fantom bi čestital za prikazano igro, predvsem v drugem polčasu, ki je bil zelo kakovosten in poln teka. Uprizorili smo nekaj lepih akcij, dve zgrešeni sedemmetrovki in dve, tri zapravljene 100-odstotne priložnosti v trenutkih, ko se je lomila tekma, pa so nam onemogočile, da bi se v končnici še bolj enakovredno zoperstavili Hrvatom,« je povedal Denič.

Med slovenskimi rokomatši je bilo znova veliko razočaranja, vseeno pa pred tekmo z Islandijo še niso izgubili upanja. »Našo usodo bomo reševali proti Islandiji, kar smo vedeli že pred dvobojem s Hrvaško. Naše razočaranje po porazu s sosedi je veliko večje, kot sem pričakoval. Videli smo, da se lahko kosamo z reprezentanco, ki je že dvajset let v samem svetovnem vrhu. Pokopali so nas zgrešeni 'zicerji', kar se nam je zgodilo že na tekmi proti Norveški. Do petka se bomo morali zbrati, kar pa ne bo lahko, predvsem zaradi tega, ker nam primanjkuje izkušenj. Dejstvo je, da je najpomembnejša tekma šele pred nami, mi pa ne bi hoteli domov,« je povedal Jure Dolenec.

 

Slovenija - Hrvaška 29:31 (12:16)

* Dvorana Millenium, gledalcev 4000, sodnika: Nikolov in Načevski (oba Makedonija).
* Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 2, Dobelšek, Pucelj, Brumen, Bezjak, Dolenec 4, Skube, Špiler 3 (1), M. Žvižej 7, L. Žvižej 4, Gaber, Zorman 1, Mačkovšek, Gajič 8 (2).
* Hrvaška: Losert, Alilović, Balić 3, Duvnjak 4, Lacković 6, Kopljar 2 (1), Vori 3, Gojun, Horvat, Vuković, Bičanić, Buntić 2, Štrlek 2, Čupić 9 (2), Musa, Ninčević.
* Sedemmetrovke: Slovenija 6 (3), Hrvaška 5 (3).
* Izključitve: Slovenija 10, Hrvaška 8 minut.
* Rdeč karton: /.

Drugi izidi:

Skupina C:

Rusija - Francija 24:28 (11:16)

Španija - Madžarska 24:24 (11:12)

Skupina D:

Slovenija - Hrvaška 29:31 (12:16)

Islandija - Norveška 34:32 (18:20)