EP v rokometu: Slovenija z zmago nad Islandijo v drugi krog

Varovanci Borisa Deniča so s prepričljivo igro nadigrali Islandce (32:34).

Objavljeno
20. januar 2012 14.28
Posodobljeno
20. januar 2012 19.08
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vršac - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v 3. krogu evropskega prvenstva v Srbiji (skupina D) danes v Vršcu s s 34:32 (17:13) premagala Islandijo in se tem uvrstila v drugi krog tekmovanja. Varovanci Borisa Deniča bodo v nadaljevanje odnesli dve točki, potem ko je Hrvaška premagala Norveško (26:20) in se utrdila na prvem mestu skupine D.

Začetek v znamenju Gajiča

Prvo ime uvodnih šestih minut srečanje je bil Dragan Gajič, ki je pri rezultatu 2:2 dosegel oba zadetka. Isti igralec je v 13. minuti poskrbel za najvišje vodstvo na tekmi (8:6), potem ko je uspešno izvedel sedemmetrovko.

Slovenci so Islandcem nato dovolili priključek, vendar so v napadu še naprej igrali odlično in zadevali tudi z igralcem manj, vseskozi pa so jih spodbujali številni slovenski navijači v Vršcu.

V prvem polčasu se je med strelce vpisalo kar deset slovenskih rokometašev, najbolj pa sta prednjačila Dragan Gajič s štirimi in Sebastian Skube s tremi zadetki. Slovenija si je prvo otipljivo vodstvo priigrala v 14. minuti, ko je z golom Skubeta povedla z 9:6, sijajno igro pa kronala v sami končnici, ko je Uroš Zorman v izdihljajih prvega polčasa povišal na 17:13.

Odločno v drugi polčas

Slovenska izbrana vrsta je na začetku drugega polčasa nadaljevala z odlično igro, v napadu sta prevladovala razigrana Gajič in Skube, ki sta poskrbela za visoko vodstvo Slovenije s 23:16.

Visoko vodstvo je nato uspavalo Slovence, ki so v napadu začeli delati napake - prekršek Zormana in neuspešen »cepelin« Gajiča - kar so nasprotniki izkoristili in prednost v 42. minuti zmanjšali na štiri gole (21:25).

Slovenski selektor Boris Denič je v drugem polčasu opravil menjavo vratarjev. Gorazda Škofa, ki je do odmora zbral 6 obramb, je zamenjal Primož Prošt, ki pa je na parketu zdržal le 19. minut, selektor z njegovim učinkom ni bil zadovoljen. Čas, ki ga je Škof preživel na klopi, je vratarju očitno dobro del, saj se je po vrnitvi v gol nemudoma izkazal z dvema obrambama, tudi v minutah, ki so sledile, pa je branil občutno bolje.

V 57. minuti so Islandci zaostanek zmanjšali le na dva zadetka (30:32). Sledil je odločen odgovor Slovencev, za katerega je bil naprej dvakrat uspešen Skube, nato pa je svoje prispeval še Gorazd Škof, ki je ubranil sedemmetrovko.

V zaključku srečanja so varovanci Borisa Deniča popustili in nasprotnikom dovolili, da so zmanjšali zaostanek, vendar je ostalo pri zanesljivi zmagi Slovencev, ki so se tako uvrstili v naslednji krog.

Skube: zmaga za navijače

»Zmago smo namenili nam in našim privržencem. Zahvaljujemo se jim za izjemno podporo tudi na uvodnih tekmah, ki se nista končali po naših željah. Današnjo tekmo je odločila naša ekipna igra. Prikazali smo trmasto predstavo v napadu in borbeno v obrambi. Če bomo v tem slogu igrali še naprej, potem nas bo težko ustaviti,« napoveduje Sebastian Skube.

»Na tekmi proti Islandiji nisem čutil tako velikega pritiska, kot na uvodni proti Norveški. Poznalo se je, da je to za nas tretja tekma, za nas novince v ekipi pa je bilo zelo pomembno, da smo na uvodnih dveh tekmah začutili utrip velikega tekmovanja. Danes smo bili veliko bolj sproščeni, tekmo smo odlično odprli, tako da je bilo nadaljevanje veliko lažje. Vidi se, da mlajši igralci pridobivamo izkušnje, napredujemo iz tekme v tekmo in smo vedno boljši. Vsaka naša naslednja tekma je bila vedno boljša in če bomo tako nadaljevali v drugem delu, potem lahko še marsikomu pomešamo štrene,« pa je povedal reprezentant Jure Dolenec.

Statistika srečanja:

Dvorana Millenium, gledalcev 3500, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).

Slovenija: Škof, Prošt, Miklavčič 1, Dobelšek 2, Pucelj 1, Brumen 1, Bezjak, Dolenec 6 (2), Skube 7, Špiler 1, M. Žvižej 2, L. Žvižej 2, Gaber, Zorman 3, Mačkovšek 1, Gajič 7 (2).

Islandija: Gustavsson, H. Gudmundsson, Svavarsson 1, Kristjansson 3, Palmarsson, Ingimundarsson, Hallgrimsson, Atlason 5, Olafsson 3, Sigurdsson 9 (4), O. Gudmundsson, Petersson 4, Jakobsson 3, Gunnarsson 1, Ragnarsson.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Islandija 5 (4).

Izključitve: Slovenija 10, Islandija 6 minut.

Rdeč karton: /.

 

Vrstni red skupine D:

1. Hrvaška 3 3 0 0 88:78 6 točk

2. Slovenija 3 1 0 2 90:91 2

3. Islandija 3 1 0 2 95:97 2

4. Norveška 3 1 0 2 80:87 2

 

Današnji spored:

Skupina C (Novi Sad):

Španija- Rusija 30:27 (17:11)

(Parrondo 6, Canellas 5; Igropulo 8, Chernoivanov 5)

Francija - Madžarska 23:26 (14:12)

(Barachet 5, Bingo 4; Zubai 6, Harsanyi 5)


Skupina D (Vršac):


Islandija - Slovenija 32:34 (13:17)

(Gajić in Skube po 7; Sigurdsson 9)

Hrvaška - Norveška 26:20 (13:8)

(Čupić 6, Buntić 4; Mamelund 6, Tvedten 5)