Danska osvojila naslov evropskih prvakov in končala slovenske sanje o OI

V velikem finalu EP v Srbiji so bili rokometaši Danske boljši od Srbije (21:19), tretje mesto je osvojila Hrvaška.

Objavljeno
29. januar 2012 14.05
Posodobljeno
29. januar 2012 15.07
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Beograd - Hrvaška rokometna reprezentanca je po bolečem polfinalnem porazu proti domači Srbiji, ki je dvignil nemalo prahu in izzval tudi kar nekaj incidentov, le strnila vrste in v tekmi za tretje mesto ugnala Španijo s 31:27.

Ob 17. uri je bil na sporedu še veliki finalni obračun, kjer so gostitelji morali priznati premoč Danski (21:19), ki je z naslovom evropskega prvaka končala tudi slovenske sanje o nastopu v kvalifikacijah za OI. V danski reprezentanci je bil najbolj razpoložen Mikkel Hansen z devetimi goli, svoj delež je z 19 obrambi prispeval tudi vratar Niklas Nandin. Tudi pri Srbiji je blestel vratar Darko Stanić (15 obramb), med strelci je bil najbolj učinkovit Rajko Prodanović (4).

Goluža: Bog nam je dal moč

Naši južni sosedje so že v 20. minuti vodili s petimi goli prednosti, a se Španci niso predali in do polčasa zaostanek praktično izničili. V drugem polčasu se je razigral Blaženko Lacković (osem golov) in Hrvaško popeljal do bronaste kolajne.

»Čestitke obema reprezentanca za odlično tekmo. Po polfinalnem porazu se je bilo namreč težko zbrati in odigrati še to zadnjo tekmo. Bog nam je dal moč in vzdržljivost na tem obračunu. Moji fantje so prvenstvo odigrali zelo dobro, morda nam je v polfinalu zmanjkal kanček sreče. Kljub temu smo osvojili tretje mesto - ponosen sem na svoje igralce, ki so najboljši,« je po tekmi dejal hrvaški selektor Slavko Goluža.

Stanić (spet) reševal Srbijo v prvem polčasu

Srbski rokometaši so tekmo pričeli nekoliko nervozno, saj so se kljub obrambah Stanića po le nekaj minutah igre znašli v zaostanku z 0:2 in prvi gol dosegli šele v peti minuti. Z borbeno predstavo so izid uspeli izenačiti, a so Danci po desetih minutah spet pobegnili na +1 (2:4). Srbi v prvem polčasu niso niti enkrat prešli v vodstvo, saj so njihovi skandinavski tekmeci vseskozi vodili za vsaj dva zadetka. V 26. minuti so imeli domačini lepo priložnost za izenačenje, saj je danski napad s fenomenalno obrambo zaustavil razpoloženi Stanić, a njegovim soigralcem v napadu ni steklo - izid polčasa je bil 7:9.

Hansen preprečil popolni preobrat

Gostitelji so drugi polčas pričelu v slogu prvega, saj v uvodnih štirih minutah niso dosegli zadetka, Stanić je pridno zbiral obrambe, Danci pa so kljub temu povedli že s 7:11. Toda v nadaljevanju je Srbom vendarle steklo tudi v napadu in so v 37. minuti znižali na -2 (9:11). A ponovil se je scenarij iz prvega polčasa, ko je skandinavska reprezentanca spet zaigrala bolj odločno in predvsem bolj zbrano v napadu, imeli so tudi razpoloženega vratarja in Danska je v 47. minuti vodila že s +4 (12:16).

Srbski selektor Vuković je zahteval minuto odmora, ki je obrodila sadove. Srbi so namreč ob igralcu več zaigrali kot prerojeni in v le dveh minutah znižali le na gol zaostanka. A izenačiti jim ni uspelo, saj je danski voz s tremi zaporednimi goli naprej vlekel izjemni Hansen, Danska je slavila s 21:21 in osvojila še drugi naslov evropskih prvakov.

»Želeli smo osvojiti medaljo in dobili smo srebro. Od tega prvenstva smo si mnogo obetali, menim, da smo zastavljene cilje celo presegli. Obstaja le grenak priokus zaradi nekoliko slabše predstave v finalu,« je po tekmi dejal kapetan srbske reprezentance Momir Ilić.

Na nasprotni strani je bil razumljivo precej bolj zadovoljen danski selektor Ulrik Wilbek: »Turnir je bil za nas kot vrtiljak. Pričeli smo s porazom, a na koncu osvojili zlato. V finalu smo videli taktični obračun, obe reprezentanci sta bili tudi že dokaj utrujeni. Hansen je odigral fantastično, blestela sta tudi oba vratarja. Danes smo imeli več sreče, saj bi se tekma lahko končala tudi z našim porazom.«

EP v Srbiji (Beograd):

Tekma za tretje mesto:

Hrvaška - Španija 31:27 (13:12)

(Lacković in Čupić po 7; Sarmiento 7, Romero 6)

Finale

Srbija - Danska 19:21 (7:9)

(Prodanović 4, Vučković 3; M. Hansen 9, Eggert 3)