Poljaki v Pioniru kot pionirčki

Na EP v rokometu so uvodne tekme v skupinah A in B postregle s presenečenji.

Objavljeno
16. januar 2012 19.16
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz Vršca
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz Vršca

Beograd - »Silna Srbija«, je bil naslov, ki je krasil naslovnico Sportskega Žurnala, potem ko je Srbija na veliki premieri v beograjskem Pioniru razbila močno, a oslabljeno Poljsko. Gostiteljem je odleglo, saj se se bali slabega obiska in poraza, ki bi ohladil navdušenje nad 10. šampionatom stare celine.

Uvodni tekmi prvenstva v skupinah A in B sta potrdili napovedi, da bo prvenstvo, ki je za nekatere nekakšna predigra pred OI v Londonu, zelo nepredvidljivo. Najprej so Nemci, ki si tako želijo priti na olimpijski turnir v Londonu, doživeli hladno prho proti Češki in bodo težko uresničili sanje. Selektor Martin Heuberger je slabo nadaljeval delo svojega učitelja Heinerja Branda, ki je Nemčijo vodil 14 let ter osvojil evropsko prvenstvo v Sloveniji (2004) in svetovno prvenstvo v svoji deželi (2007). Razlika je bila v obrambi in enem igralcu, Filipu Jichi, ki je bil s sedmimi goli najboljši strelec.

Da bo mera polna, so Makedonci na krilih armade navijačev v Nišu vzeli točko Švedski in tako nadaljevali pravljico, ki so jo lansko poletje spisali njihovi košarkarski rojaki. McCalebba sicer nimajo, a stavijo na druge adute. Kiril Lazarov in Štefče Alšovski sta dosegla po sedem golov, najboljši igralec pa je bil Naumče Mojsovski (5).

Pst, Srbi prihajajo!

Dobro je kazalo tudi Slovakom na tekmi z Dansko, vendar so svetovni podprvaki v drugem polčasu le prišli do zmage v skupini A. Kajpak je bilo največ oči uprtih v dvoboj med Srbijo in Poljsko, reprezentancama, ki merita na olimpijske kvalifikacije. »Pst, Srbi prihajajo!« se je v osrednjem športnem dnevniku začel članek o razpletu tekme, v kateri so imeli glavno vlogo Marko Vujin in Ivan Nikčević ter vratar Darko Stanić. Bivši srbski selektor Sead Hasanefendić, ki je ostal brez dela v Gummersbachu, je v kolumni izpostavil prav nekdanjega člana Cimosa, ki se bo iz Metalurga preselil v Göppingen. Zbral je sicer le »11« obramb, vendar nekaj zelo pomembnih, ko so Poljaki topili visoko razliko, ta je v 39. minuti znašala že 16:8. V Srbiji so bili sprva zadržani do prvenstva, ki prihaja v zelo težkih časih za državo, a je v hipu vzplamtela evforija. Ta bo na hudi preizkušnji že danes, ko bo tekmica Danska, ena glavnih favoritinj za odličja.

Za Srbe sta igrala tudi Alem Toskić iz Celja Pivovarne Laško in Nikola Manojlović iz Gorenja, ki sta ostala brez gola, a dober vtis je naredil predvsem slednji, ki je pravočasno okreval po poškodbi in bil eden ključnih igralcev v obrambi. Srbi imajo še rezerve, Žarko Šešum (1) in Momir Ilić sta namreč igralca svetovnega formata, a sta bila nekoliko zadržana. »Upam, da je publika uživala v naši čvrsti obrambi. Res je, lepote v igri ni bilo, tudi ne vrhunskih potez, ampak bili smo silno motivirani in to nam je prineslo zmago,« je bil na svoje fante ponosen selektor Veselin Vuković in dodal, da želijo Srbi narediti nekaj velikega, kar se bo zapisalo v kolektivni spomin.
Njegov srbski kolega Bogdan Wenta je pogrešal vratarja Slawomirja Szmala, oba brata Lijewski (Marcina sploh ni na EP, Krzystof se je v drugem polčasu poškodoval) ter Tomasza Rosinskega. A v tem ni iskal tolažbe: »Srbija je bila boljša. Igrali smo agresivno, vendar povsem neučinkovito. Bili smo brez glave in storili neverjetno število napak.« Manojlović je bil presrečen po tekmi: »Če imamo takšnega vratarja, kot je Stanić, nam je vsem lažje igrati v obrambi. Prvi polčas nam je dal veter v jadra in nismo se več zaustavili«. Kapetan Ilić je priznal, da se je malce bal, kako bo vse skupaj izgledalo v dvorani Pionir, vendar bil presrečen, ker so gledalci napolnili tribune in dali veliko podporo ekipi. Ker je v srbski metropoli veliko danskih navijačev, se danes obeta tudi zanimivo navijaško vzdušje.

Nemci padli v luknjo

»Brezup po padcu v novo luknjo« pa je bil eden od naslov v nemških člankih. Poročevalec za Sport1 pravi, da je duh optimizma izginil po porazu proti Čehom. Nemci so bili živčni in delali napako za napako, v 20 minutah dosegli samo pet golov. »Še vedno si želimo na olimpijske igre. Nimam pojma, zakaj smo tako pogoreli. Zdaj je, kar je. Proti Makedoniji moramo odigrati bolje in zmagati, sicer za nas tukaj ne bo nobenega posla več,« je bil piker Oliver Roggisch iz Rhein-Neckarja in opozoril na morda edino dobro stvar, t. j., da so Nemci v drugem delu pokazali značaj, se približali na 16:17, vendar za zasuk niso imeli moči. Toda če niso mogli utišati peščice čeških navijačev, kako bobo 3000 »ponorelih« Makedoncev v Čairu ... »Presenetil smo jih z našo obrambo,« je bil kratek in jedrnat Jicha, ki s soigralci prav tako meri na visoko uvrstitev in morebiti kvalifikacije za nastop v Londonu.