Špiler: Najbolj pomembna bo uvodna tekma z Norveško

Slovenski rokometaši so že preizkusili dvorano Millenium v Vršcu in razmišljajo o prvem nasprotniku na EP v Srbiji.

Objavljeno
15. januar 2012 13.26
Posodobljeno
15. januar 2012 13.36
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Vršac - Slovenska moška rokometna reprezentanca je v soboto prispela na prizorišče letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji. V prvem delu sklepnega turnirja jo v Vršcu čakajo tri zahtevne preizkušnje, prva pa bo na sporedu že v ponedeljek, 16. januarja, ko se bo ob 18.10 pomerila z vselej nevarno Norveško.

V slovenskem taboru ne skrivajo, da bo uvodna tekma v mestu v vzhodni Vojvodini ena najbolj pomembnih na letošnjem turnirju v Srbiji. V primeru poraza bi pod velik vprašaj postavili preboj v drugi del sklepnega turnirja, saj jo v nadaljevanju čakata še težji preizkušnji proti Hrvaški in Islandiji, piše STA.

Uvodna tekma bo hkrati tudi najbolj pomembna

Varovanci slovenskega selektorja Borisa Deniča so po dveh tukajšnjih treningih nared za pomembno tekmo v dvorani Millenium, na kateri se obeta neusmiljen boj za vsak košček igrišča. Obe reprezentanci namreč gojita podoben slog igre, v katerem kraljujeta trdna obramba in hitri (pol)protinapadi.

»Za Slovenijo bo to najbolj pomembna tekma na evropskem prvenstvu. Če zmagamo, potem se bomo bržkone uvrstili v drugi del, kar je tudi naš primaren cilj, če izgubimo, potem ... V pripravljalnem obdobju smo veliko pozornosti namenili ravno tej tekmi in moramo jo dobiti za vsako ceno. Vsem nam je jasno, da bo izjemno zahtevna, predvsem zaradi psihološke obremenitve, a v preteklosti smo odigrali že veliko takšnih tekem in vemo kdo mora v teh trenutkih nase prevzeti največji del bremena,« je pred uvodno tekmo dejal David Špiler.

»Norvežani igrajo hitro in nepredvidljivo, nevarni so praktično iz vseh položajev. Gojijo moderen slog igre, predvsem pa so nevarni iz bliskovitih nasprotnih protinapadov. Verjamem, da bomo izkoristili njihove pomanjkljivosti,« je dejal Luka Žvižej.

Norvežani v Srbiji pripotovali močno oslabljeni

Norvežani so pred štirimi leti na domačih tleh skušali zasesti evropski vrh, na koncu pa se jim je načrt povsem izjalovil, zaključni turnir so končali na šestem mestu.

Pred začetkom evropskega turnirja v Srbiji so imeli visokoleteče načrte, od začetka priprav pa so ostali brez številnih najmočnejših orožij. Najprej so morali "pozabiti" na prvega vratarja Steinarja Egeja, nato na Kjetila Stranda, največji šok pa so doživeli po poškodbi stegenske mišice svojega zvezdnika in nekoč velikega upa mednarodnega rokometa Kristiana Kjellinga, še piše STA.

Norvežani so na zadnjih pripravljalnih tekmah pred odhodom v Vršac dvakrat klonili proti Francozom. Prvič so v sloviti pariški dvorani Bercy izgubili z 29:35, drugič pa s 24:28. Najbolj se znašajo na obrambo 6-0 in hitre nasprotne napade, nosilci njihove igre pa so Börge Lund, Harvard Tvedten, Erlend Mamelund, Einar Riegelhuth Koren, Christoffer Rambo in Bjarte Myrhol.

Postavi:

Slovenija: Primož Prošt, Gorazd Škof, Matjaž Brumen, Jure Dobelšek, Dragan Gajič, Luka Žvižej, Marko Bezjak, Jure Dolenec, David Miklavčič, Sebastian Skube, Borut Mačkovšek, David Špiler, Uroš Zorman, Matej Gaber, Peter Pucelj, Miha Žvižej;

Norveška: Kenneth Ryvoll Klev, Vegard Samdahl, Lars Erik Bjoernsen, Bjarte Myrhol, Borge Lund, Havard Tvedten, Erlend Mamelund, Ole Erevik, Christoffer Rambo, Espen Lie Hansen, Svenn Erik Medhus, Magnus Jondal, Johnny Jensen, Einar Riegelhuth Koren, Sondre Paulsen, Magnus Dahl, Kent Robin Tonnesen.