Z nogami na trdnih tleh, z mislimi v oblakih

Danes se s štirimi tekmami v Beogradu in Nišu začenja 10. evropsko prvenstvo v Srbiji.

Objavljeno
14. januar 2012 22.05
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz Srbije
Peter Zalokar, Delov poročevalec iz Srbije

Vršac – Točno ob 16.30 se je avtobus z napisom Slovenija zaustavil pred hotelom Srbija v središču Vršca. Če je mogoče soditi po vremenu, ki jih je spremljalo zadnji del poti po banatski ravnini, se našim rokometašem obeta sila pestro evropsko prvenstvo.

Sonce, sneg, dež in veter so se menjavali s hitrostjo, ki naj bi krasila naše adute. Manjkala je samo še toča, ki pa jo pričakujemo v obliki golov v mrežah tekmecev odločnih Slovencev. Ti so v mestece velikosti Kranja kakih 14 km od romunske meje potovali osem ur in pol, z dvema hitrima postankoma. Pred večernim treningom v zelo lepi dvorani Millenium, kjer se bodo v prvem delu merili z Norvežani (jutri, 18.10), Hrvati (sreda) in Islandci (petek), Matjaž Brumen ni razmišljal o svojih strelih z levico, ki naj bi parali živce nasprotnim vratarjem.

»Uh, tako sem lačen, da bi pojedel vola,« je v preddverju hotela slikovito svoje razpoloženje opisal igralec Cimosa, ki veliko raje potuje z avtobusom kot letalom: »Bila je dolga pot, ampak smo bili vsaj na trdnih tleh. Še dobro.«

Vzdušje na poti je krilni igralec opisal kot spodbudno: »No, večinoma smo dremali, pomembno pa je, da smo vsi zdravi in pozitivno nastrojeni. Komaj čakamo, da se prvenstvo začne. Vsi verjamemo, da lahko poletimo visoko.« Lažji obrok je šestnajsterica izbrancev selektorja Borisa Deniča vendarle dočakala ob prihodu v hotel, nakar je kmalu sledil lažji trening, pa nato še težko pričakovana obilna večerja. Ta jim je dala moči za današnjo intenzivnejšo vadbo, po kateri si bo reprezentanca ogledala otvoritveno tekmo med Srbijo in Poljsko (18.30).

Danes bodo sicer na sporedu še tri tekme, in sicer Danska - Slovaška (20.15) v skupini A ter Nemčija - Češka (17.30) in Švedska - Makedonija v skupini B.

Kljub tradicionalni srbski gostoljubnosti in prisrčnemu sprejemu osebja v hotelu Srbija zgolj stremi zvezdicami, kjer bodo ob Slovencih domovali še Norvežani in Islandci - bojda je žreb srečnim Hrvatom namenil Vilo Breg s petimi zvezdicami -, v največji republiki bivše Jugoslavije ni zaznati večjega navdušenja nad gostiteljstvom 10. evropskega prvenstva.

Na njem domača reprezentanca tako kot slovenska in še sedem drugih meri vsaj na preboj v olimpijske kvalifikacije. Po radijskih valovih so komaj omenili jutrišnji štart, ob cesti ni bilo plakatov z vabilom na tekme, le v glavnih časopisih je bilo mogoče prebrati obširnejša poročila o stanju v srbski ekipi pred dvobojem z močnimi Poljaki. Naslov v Večernjih Novostih: »Igra za obraz, čast in medaljo« pove vse o načrtih čete selektorja Veselina Vukovića, ki EP začenja s sloganom »Vse ali nič!«