Euro 2012: Čehi s hitrima goloma porazili Grke

Uvodni obračun drugega kola evropskega prvenstva so dobili Čehi, ki so z 2:1 premagali Grke.

Objavljeno
12. junij 2012 14.53
Posodobljeno
12. junij 2012 17.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Vroclav - Nogometaši Češke so po porazu z Rusijo danes proti Grkom vknjižili pomembne tri točke v boju napredovanje (2:1).

Izbranici Michala Bíleka so svoje nasprotnike presenetili z dvema goloma v prvih šestih minutah igre, natančna sta bila Jiráček in Pilař. Grki so uspeli odgovoriti v 53. minuti, ko je Gekas izkoristil hudo napako Petra Čecha, vendar jim nato do konca tekme ni uspelo še enkrat premagati vratarja Chelseaja, tako da se je tekma končala z izidom 2:1.

Čehi imajo po dveh odigranih tekmah tri točke, Grki ostajajo pri eni. Slednji se bodo 16. junija za konec zoperstavili Rusiji (20.45), prve pa ob isti uri čaka obračun s Poljsko.

Čehi v šestih minutah dvakrat v polno

Češki nogometaši so za prvi gol potrebovali le tri minute, Tomáš Hübschman je z globinsko podajo našel Petra Jiráčka, ta pa je grškega vratarja Chalkiasa premagal s strelom ob levi vratnici. Preden so se Grki dobro zavedli, so že zaostajali z 0:2.

Tri minute kasneje je namreč Theodor Gebre Selassie prodrl po levi strani in podal v sredino, žoga je Chalkiasu izmuznila pod roko, v kazenskem prostoru pa se je nato najbolje znašel Václav Pilař. Stvari so se za grške nogometaše še poslabšale v 23. minuti, ko je vratar Kostas Chalkias zaradi poškodbe moral zapustiti zelenico, nadomestil ga je Michalis Sifakis.

Drugi vratar grške reprezentance je moral prvič posredovati po petih minutah na zelenici, s parado je ubranil strel Tomáša Rosickýja in tako odlično začel dvoboj.

Glavni sodnik tekme Stéphane Lannoy je med 34. in 36. minuto pokazal dva rumena kartona, pregroba sta bila Grk Vassilis Torossidis in Čeh Peter Jiráček. V tem času so prevladovali češki nogometaši, ki so sprožili pet strelov (Grki nobenega) in imeli žogo več v svojih nogah (54:46).

Varovanci Fernanda Santosa so mrežo nasprotnikov zatresli v 41. minuti, a je bil strelec Giorgos Fotakis v času podaje v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri zanesljivem vodstvu Čehov.

Čech omogočil znižanje izida

Ti so si v 53. minuti privoščili napako v obrambi, s katero so nasprotnikom dovolili, da so znižali izid. Giorgos Samaras je z leve strani poslal nenevaren predložek, ki bi ga vratar Petr Čech moral brez težav ujeti, a se je ustrašil svojega soigralca, tako da mu žoga ušla iz rok. Ponujeno darilo je izkoristil rezervist Fanis Gekas in zadel za 2:1.

Grki so po doseženem golu začutili svojo priložnost in imeli večjo posest žoge (53:47), a so bili pri zaključkih akcij premalo natančni, da bi izničili prednost Čehov. Tako so tudi po zadnjem sodnikovem pisku ostali pri eni osvojeni točki, Čehi imajo tri.

Rezultat:

Grčija - Češka 1:2 (0:2)

(Gekas 53'; Jiráček 3', Pilař 6')