Euro 2012: Portugalska z nerazpoloženim Ronaldom do tesne zmage

Portugalska nogometna reprezentanca je na euru 2012 v skupini B s 3:2 premagala Dansko, a šele z golom v 87. minuti.

Objavljeno
13. junij 2012 10.48
Posodobljeno
13. junij 2012 17.00
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lvov - Na evropskem nogometnem prvenstvu je danes v skupini B Portugalska s 3:2 premagala Dansko. Za Portugalsko so zadeli Pepe v 24., Helder Postiga v 36. in Silvestre Varela v 87. minuti, pri Dancih pa je bil uspešen Nicklas Bendtner v 41. in 80. minuti.

Prvemu portugalskemu zvezdniku Cristianu Ronaldu tekma gotovo ne bo ostala v najlepšem spominu. Nogometaš Real Madrida je bil le bleda senca predstav, ki jih je kazal med klubsko sezono, za Portugalsko pa zgrešil kar tri stoodstotne priložnosti.

Pepe in Postiga za portugalsko vodstvo

Moštvi sta se v zadnjih šestih letih pomerili petkrat; trikrat je zmagala Danska, le enkrat pa Portugalska. Nazadnje sta se ekipi srečali oktobra 2011, v kvalifikacijah za letošnji euro. Z 2:1 je zmagala Danska.

Slednja je tudi bolje začela srečanje. V 4. minuti se je priložnost ponudila Eriksenu, ki naj bi bil v prepovedanem položaju, poleg tega mu je strel še pravočasno blokiral Pepe. Portugalci so postali nevarni v 13. minuti, po strelu Velosa iz kota. Dance je za tem udarila še poškodba Nikija Zimlinga, ki ni mogel nadaljevati srečanja.

Prva večja priložnost se je nato Portugalcem ponudila v 18. minuti. Žoga se je v kazenskem prostoru odbila od Raula Meirelesa, do strela pa je prišel prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo, a zgrešil gol, neuspešen je bil tudi iz prostega strela.

Pritisk Portugalcev se je stopnjeval, kronal pa ga je Pepe v 24. minuti. Moutinho je iz kota poslal predložek pred gol, Pepe pa je žogo z glavo poslal v gol za 1:0. Vodstvo se je že čez nekaj minut podvojilo. V 36. minuti so Portugalci znova izvajali kot, podajo pred gol je zagotovil Nani, akcijo pa končal Helder Postiga.

Tekma se je povsem razživela, nazaj so udarili tudi Danci. Nevaren je bil že Eriksen v 38. minuti, a je bil vratar Rui Patricio uspešen ob njegovem poskusu. Ne pa pa tudi čez nekaj minut, ko je do prve priložnosti prišel prvi danski zvezdnik Nicklas Bendtner, ki je iz bližine zadel po predložku Michaela Krohn-Dehlija.

Slab dan Ronalda

V nadaljevanju je v 50. minuti izjemno priložnost zapravil Ronaldo, ki si je sam utrl pot po levi strani pred gol Stephana Andersen, a je bil njegov strel premalo nevaren za danskega vratarja. Prvi portugalski zvezdnik je za tem zgrešil še eno stoodstotno priložnost v 78. minuti. Pred golom se je znašel sam, a žogo poslal mimo in se lahko le obupano prijel za glavo.

Medtem so do vse lepših priložnosti prihajali Danci. V 62. minuti je z razdalje močno streljal Kvist, a je žoga zletela čez gol. Bendtner je v 72. minuti le za malo zgrešil, bolj uspešen pa bil v 80. minuti, ko je podajo Larsa Jacobsena spremenil v izid 2:2 in Dance vrnil v igro.

A je spet sledil portugalski odgovor. Po zmedeni akciji pred danskim golom je v 87. minuti rezervist Silvestre Varela najprej zgrešil žogo ob podaji Fabia Coentraa, nato pa presenetil iz obrata in tudi z nekaj sreče premagal Andersena.

Danci so imeli v zaključku tekme še eno lepo priložnost. Schøne je imel v sodnikovem podaljšku prosto pot, a žogo poslal čez gol. Portugalska si je tako lahko oddahnila in po sedmih tekmah vendarle prišla do zmage.

Danska kot leta 1992?

Danska je v prvi tekmi presenetljivo premagala Nizozemsko in dobila veliko zagona v težki skupini, v kateri so ji pripisovali najmanj možnosti. Zmaga je sicer pri danskih navijačih obudila spomine na leto 1992, ko je Danska na evropskem prvenstvu na Švedskem kot zamenjava za izključeno Joguslavijo presenetljivo osvojila naslov.

»Lahko sanjaš, toda obenem moraš upoštevati, kako zelo se je do danes spremenil nogomet. Če se prebijemo skozi skupinski del, bo to podoben dosežek, kot je bila tista zmaga leta 1992,« je bil realen selektor Morten Olsen.

Portugalska je na drugi strani morala v prvi tekmi priznati poraz Nemčiji, četudi se je moral »elf« za zmago 1:0 pošteno potruditi.

V skupini B bo v Harkovu sledil še dvoboj med Nizozemsko in Nemčijo (20.45).

Euro 2012, skupina B:

Danska - Portugalska 2:3 (1:2)

Bendtner 41., 80.; Pepe 24., Postiga 36., Varela 87.

Začetni postavi:

Danska: Andersen, Kjær, Agger, S Poulsen, Jacobsen, Kvist, Eriksen, Zimling, Krohn-Dehli, Rommedahl, Bendtner,

Portugalska: Patrício, Alves, Pepe, Coentrão, Pereira, Veloso, Moutinho, Meireles, Nani, Ronaldo, Postiga.