Euro 2012: deset Špancev v idealnem moštvu prvenstva

UEFA je objavila seznam 23 nogometašev, ki sestavljajo idealno ekipo evropskega prvenstva.

Objavljeno
02. julij 2012 14.48
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes razkrila člane idealnega moštva evropskega nogometnega prvenstva, ki je potekalo v Ukrajini in na Poljskem.

Med 23 nogometaši, ki so se uvrstili na seznam, je deset članov zmagovalne španske reprezentance, in sicer Iker Casillas, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba, Xavi Hernández, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Cesc Fàbregas, David Silva in Andrés Iniesta, najboljši igralec prvenstva.

Poleg Špancev, ki sestavljajo večino najboljšega moštva, so tudi po štirje Italijani in Nemci, trije Portugalci, Šved in Anglež.

Andy Roxburgh, tehnični direktor UEFA, je pojasnil odločitev posebnega komiteja, ki moral določiti najboljšo ekipo prvenstva. »Na seznamu so igralci, ki so se izkazali tekom celotnega turnirja, pri čemer je veliko članov reprezentanc, ki so zasedla prva tri mesta. V idealno moštvo bi lahko vključili še več nogometašev, vendar smo se odločili za število 23, ker so udeleleženke lahko prijavile prav toliko reprezentantov,« je povedal Roxburgh, ki je razkril tudi, da je Andres Iniesta postal najboljši igralec eura.

»Iniesta je pokazal svetu, kako je videti kreativen in atraktiven nogomet. Suvereno je vodil Špance do ubranitve naslova,« je dodal tehnični direktor UEFA.

Moštvo prvenstva:

Vratarji: Gianluigi Buffon (Italija), Iker Casillas (Španija), Manuel Neuer (Nemčija).

Branilci: Gerard Piqué (Španija), Fábio Coentrão (Portugalska), Philipp Lahm (Nemčija), Pepe (Portugalska), Sergio Ramos (Španija), Jordi Alba (Španija).

Vezisti: Daniele de Rossi (Italija), Steven Gerrard (Anglija), Xavi Hernández (Španija), Andrés Iniesta (Španija), Sami Khedira (Nemčija), Sergio Busquets (Španija), Mesut Özil (Nemčija), Andrea Pirlo (Italija), Xabi Alonso (Španija).

Napadalci: Mario Balotelli (Italija), Cesc Fàbregas (Španija), Cristiano Ronaldo (Portugalska), Zlatan Ibrahimović (Švedska), David Silva (Španija).