Euro 2012: Rezervist Navas izločil Hrvate, med osmerico tudi Italija

Nogometaši Španije so z golom Jesusa Navasa strli odpor Hrvatov, Italijani so prepričljivo premagali Irsko (2:0).

Objavljeno
18. junij 2012 15.21
Posodobljeno
18. junij 2012 19.45
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Gdansk, Poznan - Znani sta udeleženki četrtfinala iz skupine C, v kateri sta si napredovanje priigrali Španija in Italija. Prvim je mesto med najboljšo osmerico zagotovil Jesus Navas v 88. minuti, medtem ko sta za Italijane zadela Antonio Cassano in Mario Balotelli (2:0).

Strah nogometašev Italije, da se bo derbi skupine med Španijo in Hrvaško končal z visokim neodločenim izidom, ni bil upravičen, saj tekma ni potregla z pestrim dogajanjem. Aktualni evropski prvaki so sicer narekovali tempo igre, a so bili v zaključku akcij premalo zbrani.

Hrvaški selektor Slaven Bilić je v 66. minuti v igro poslal Nikico Jelavića in Ivana Perišića, ki sta popestrila igro reprezentance, a želenega gola ni bilo. Za nameček so tega dosegli nasprotniki, po podaji Andresa Inieste se je med strelce vpisal rezervirst Jesus Navas in Špance popeljal v četrtfinale.

Italijani in Španci bodo svoja nasprotnika dobili jutri, ko bosta odigrani še zadnji tekmi tretjega kola. Španci se bodo pomerili z drugouvrščeno ekipo skupine D, Italijani pa s prvo.

Španci začeli bolje

Uvodnih deset minut je minilo v znamenju prevlade španskih nogometašev, ki so imeli žogo več v svojih nogah (74:26), a si niso uspeli priigrati ugodne priložnosti za gol. Še najlepšo je zapravil Fernando Torres v 4. minuti, vendar njegov udarec z glavo ni resneje ogrozil nasprotnikovih vrat.

V 12. minuti je moral hrvaški čuvaj mreže Stipe Pletikosa prvič posredovati, potem ko je ustavil strel Andresa Inieste. Španci so v 23. minuti, znova zapretili, tokrat prek Fernanda Torresa in Sergia Ramosa, a je Pletikosa ubranil oba strela.

Nekaznovana poteza Ramosa

Hrvati so si prvo resno priložnost pripravili v 25. minuti. Luka Modrić je z uporabno žogo zaposlil Danijela Pranjića, ta pa iz prvega hrvaškega strela v okvir vrat ni uspel premagati Ikerja Casillasa. Minuto kasneje je Sergio Ramos s podplatom ustavil prodor Maria Mandžukića na robu kazenskega prostora, a glavni sodnik Wolfgang Stark ni dosodil ničesar.

Španec David Silva se je v 30. minuti znašel v ugodnem položaju za gol, a mu je v kazenskem prostoru v ključnem trenutku spodrsnilo, tako da strel vratarju Pletikosi ni predstavljal večje nevarnosti. Moštvi v prvem polčasu nista uspeli zadeti, pri čemer se je večji čas igralo na polovici Hrvaške. Njeni nogometaši so so vratarja Casillasa ogrozili le enkrat iz dveh strelov, medtem ko so jih Španci sprožili osem (šest v okvir vrat).

Rakitić nastreljal vratarja

Andres Iniesta je v 52. minuti opazil utekajočega Torresa, vendar je bila njegova podaja predolga, tako da je napadalca Chelseaja prehitel vratar Pletikosa in ostalo je pri začetnih 0:0. Sedem minut kasneje so Hrvati izvedli hiter protinapad, žoga je prišla do Luke Modrića, ki je z izjemno podajo našel Ivana Rakitića, ta pa je z nekaj metrov zadel le vratarja Casillasa.

Hrvaški selektor Slaven Bilić je v 66. minuti opravil dvojno zamenjavo, Vido in Pranjića sta na zelenici zamenjala Jelavić in Perišić. Slednji je po le treh minutah prvič ustrelil proti golu Španije, a je po predložku v kazenski prostor meril previsoko. Isti igralec je nase opozoril v 79. minuti, ko je sprožil z desne strani kazenskega prostora, tokrat pa mu je veselje preprečil Iker Casillas.

Rezervista poskrbela za zmago

Gledalci v Gdansku so v zaključku tekme vendarle dočakali gol. Rezervist Cesc Fabregas je z visoko podajo našel Andresa Iniesto, ta je nesebično podal nepokritemu rezervistu Alvaru Negredu, ki je žogo le še zabil v nebranjeno mrežo. Španci so s težko priigrano zmago potrdili prvo mesto v skupini C, drugo mesto so po pričakovani zmagi nad Irsko osvojili nogometaši Italije.

Skupina C:

Hrvaška - Španija 0:1 (0:0)

(Navas 88')

Italija - Irska 2:0 (1:0)

(Cassano 35', Balotelli 90')