Euro 2012: Madžukić poskrbel za točko Hrvaške

Reprezentanci Italije in Hrvaške sta se v drugem kolu skupine C razšli brez zmagovalca (1:1).

Objavljeno
14. junij 2012 15.29
Posodobljeno
14. junij 2012 17.00
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Poznan - Hrvaški nogometaši so v prvi tekmi drugega kola skupine C znova dokazali, da so za Italijane sila neugoden nasprotnik. Čeprav so slednji po golu Andrea Pirle v 39. minuti vodili z 1:0, pa je Mario Mandukić s svojim tretjim golom na evropskem prvenstvu poskrbel za delitev točk (1:1).

Italijani so imeli v prvem polčasu več od igre in so proti nasprotnikovim vratom sprožili več strelov (11:3), a so Hrvati v nadaljevanju zaigrali bolje in z golom Mandukića ostajajo v igri za napredovane.

Varovanci Slavena Bilića imajo po dveh odigranih tekmah štiri točke, Italijani pa so v slabšem položaju, saj so osvojili le dve. Hrvaška se bo v zadnjem kolu skupinskega dela pomerila s Španijo, Italija pa z Irsko.

Razpoloženi Balotelli

Italijanski nogometaši so resno zapretili že v tretji minuti, ko je Mario Balotelli v kazenskem prostoru streljal iz obrata, vendar je žoga zletela mimo desne vratnice hrvaških vrat. Ta so bila v 11. minuti znova ogrožena, potem ko je z razdalje streljal Claudio Marchisio, a meril za las previsoko.

Varovanci Cesarja Prandellija so bili v uvodnih minutah dvoboja podjetnejši in v 16. minuti še tretjič streljali proti nasprotnikovim vratom. Znova je bil v glavni vlogi napadalec Manchester Cityja Mario Balotelli, čigar strel pa je šel preblizu Stipeta Pletikose, ki je žogo varno izbil in ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

Hrvaški nogometaši so na napade Italije odgovorili v 20. minuti. Dario Srna je prodrl po desni strani in v sredino poslal uporaben predložek, tam pa je Nikica Jelavić pri prvi vratnici zgrešil žogo, ki je končala v rokah Gianluigija Buffona.

Italijani, ki so si v prvem polčasu pripravili več priložnosti za gol, so bili najbližje vodstvu v 37. minuti. Claudio Marchisio se je v kazenskem prostoru otresel Srne, a mu je nato vratar Pletikosa z odličnim posredovanem preprečil veselje. Akcije še ni bilo konec, saj se je žoga znova odbila pred noge italijanskega reprezentanta, a je se znova izkazal Pletikosa, ki je s parado še drugič poskrbel, da je ostalo pri začetnih 0:0.

Mojstrovina Pirla

Gledalci v Poznanu so prvi gol na tekmi videli le dve minuti kasneje, zanj pa je poskrbel italijanski reprezentant Andrea Pirlo. Član Juventusa je odlično izvedel prosti strel z leve strani igrišča, žogo poslal prek hrvaškega živega zidu in premagal nemočnega Pletikoso (v spodnjem videu).

Izid se do konca prvega polčasa ni spremenil, pri čemer so šli »Azzurri« na odmor boljše volje, saj so imeli žogo več v svojih nogah (52:48) in bili podjetnejši pri strelih (11:3).

Mandžukić tretjič v polno

Italijanski strateg Prandelli se je v 69. minuti odločil za osvežitev moči v napadu, Maria Balotellija (5 strelov, dva v okvir) je zamenjal Antonio Di Natale, strelec na tekmi s Španijo. Le tri minute kasneje je bil dosežen še drugi gol na tekmi, ki pa so ga dosegli Hrvati. Ivan Strinić je podal z leve strani, sicer izkušeni Giorgio Chiellini je zgrešil žogo, njegovo napako pa je izkoristil Mario Mandžukič, ki je s pomočjo vratnice zabil še tretjič na evropskem prvenstvu.

Nogometaši Italije so imeli sedem minut zatem novo priložnost za vodstvo, z razdalje je streljal rezervist Riccardo Montolivo, Pletikosa pa se ni pustil presenetiti. Mreži se do konca tekme nista več zatrestli, kar je pomenilo, da ima Hrvaška pred zadnjim kolom štiri točke, Italijani pa dve.

Rezultat:

Italija - Hrvaška 1:1 (1:0)

(Pirlo 39'; Mandžukić 72')

 

Začetni enajsterici:

Hrvaška: Pletikosa, Strinić, Ćorluka, Schildenfeld, Rakitić, Vukojević, Modrić, Srna, Perišić (Pranjić 68'), Jelavić (Eduardo 83'), Mandžukić (Kranjčar 95').

Italija: Buffon, Maggio, Chiellini, Bonucci, Motta (Montolivo 62'), Marchisio, Giaccherini, De Rossi, Pirlo, Balotelli (Di Natale 69'), Cassano (Giovinco 83').