Euro 2012: Nemčija kaznovana zaradi nacistične zastave, odstop predsednika ruske nogometne zveze

Evropska nogometna zveza (UEFA) je Nemčijo kaznovala s 25.000 evri, ker so njeni navijači med tekmo obesili nacistično zastavo.

Objavljeno
25. junij 2012 20.08
Posodobljeno
25. junij 2012 20.25
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kijev - Predstavniki Evropske nogometne zveze (UEFA) so v času evropskega prvenstva v Ukrajini in na Poljskem zaradi nespodobnega vedenja kaznovali med drugimi kaznovali že Hrvaško nogometno zvezo in danskega nogometaša Nicklasa Bendtnera, kot zadnja pa si je kazen prislužila Nemška nogometna zveza.

Ta bo morala plačati 25.000 evrov zaradi nacistične zastave, ki so jo obesili navijači na tekmi letošnjega Eura. Nemci bodo morali plačati kazni zaradi nespodobnega obnašanja svojih navijačev na vseh treh tekmah skupinskega dela, ki skupaj znesejo 40.000 evrov.

Pri UEFA so pojasnili, da si je Nemška nogometna zveza kazen prislužila zaradi nespodobnega vedenja navijačev na tekmi proti Danski 17. junija, ko so razobesili nacistično zastavo, prav tako pa so njihovo obnašanje obsodili na tekmah proti Portugalski in Nizozemski. Skupino navijačev z nacističnimi simboli je odkrila posebna skupina nadzornikov FARE, ki je med tekmo proti Danski opazila zastave, geste in prepevanje nacističnih pesmi, medtem ko so bile na tekmah proti Nizozemski in Portugalski sporne rakete.

Odstop Fursenka

Moskva - Predsednik ruske nogometne zveze Sergej Fursenko je zaradi neuspeha reprezentance na evropskem prvenstvu po dveh letih odstopil s svojega položaja.

»Moštvo je dobro igralo, na koncu pa je rezultat vsekakor veliko razočaranje, za katerega se želim navijačem opravičiti,« je na sestanku z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Kremlju dejal Fursenko. Putin je ob tem Fursenka prosil, da zadrži svoje mesto v izvršnem odboru Evropske nogometne zveze.

Rusi so letošnji Euro začeli z visoko zmago s 4:1 proti Češki in igrali neodločeno 1:1 s Poljsko, nato pa so jih z zmago z 1:0 iz četrtfinala izločili Grki. Selektor reprezentance Nizozemec Dick Advocaat je že pred začetkom evropskega prvenstva najavil svoj odhod z mesta glavnega trenerja.