Euro 2012: Gomez mož odločitve v derbiju skupine B

Derbi med Nemčijo in Portugalsko (1:0) v skupini B je odločil nogometaš Bayerna Mario Gomez.

Objavljeno
09. junij 2012 20.02
Posodobljeno
09. junij 2012 20.02
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lvov - Po prvem presenečenju na prvenstvu in zmagi Danske nad Nizozemsko, je bil v skupini B na sporedu še en velik dvoboj, med Nemčijo in Portugalsko. Z 1:0 ga je dobila Nemčija, edini gol na tekmi pa je v 73. minuti dosegel Mario Gomez.

Obračun velikih je veljal za poslastico prvega dela tekmovanja, kjer je bilo težko napovedati favorita. Vendarle so imeli nekaj prednosti Nemci, ki jih mnogi uvrščajo med glavne kandidate za zmago na prvenstvu. Portugalska je imela z Nemčijo neporavnane račune z zadnjega eura, ko je bil elf v četrtfinalu boljši s 3:2.

Pepe zatresel prečko

Ekipi sta v dvoboj štartali silovito, a se je nato po živahnih prvih minutah igra previdno umirila. Moštvi sta kazali enakovredni predstavi, nekaj prednosti v posesti žoge je vseeno imela Nemčija. V 17. so bili nevarni Portugalci, akcijo iz kota je v zadnjem trenutku ustavil nemški kapetan Philipp Lahm. Na drugi strani je Nemčija zagrozila v 30. minuti. Mesut Özil je našel Lukasa Podlskega, a je ta žogo poslal prek vrat.

Nemcem je dih zastal v zadnjih sekundah prvega polčasa. Pepe je prišel do strela z razdalje približno 10 metrov, a se je žoga nesrečno odbila od prečke, vendar na žalost Portugalcev ni padla za golovo črto.

Gomez za nemško zmago

Drugi polčas so bolje začeli Portugalci in poskušali zlasti prek Ronalda in Nanija. Eno od stoodstotnih priložnosti je z odlično obrambno akcijo Ronaldu pokvaril Boateng. Ekipi sta tudi sicer v obrambi delovali zanesljivo, v napadu pa nista našli pravih rešitev.

Odločitev je nato vendarle padla v 73. minuti. Gomez je počakal dobro podajo v kazenski prostor, z desne strani mu je podal Sami Khedira, Bayernov nogometaš pa je bil najvišji v skoku in Nemčiji priigral vodstvo. Gomeza je pozneje na zelenici zamenjal Miroslav Klose.

Po golu Nemčije, so Portugalci postali nevarnejši. Ronaldo je z razdalje nevarno meril v vratarja Manuela Neuerja, Nani pa je tik za tek zadel prečko. Varovanci Paula Benta so se vse do zadnjega oblegali nemška vrata, a so tri točke vseeno odnesli Nemci.

Euro 2012, skupina B:

Nemčija - Portugalska 1:0 (0:0)

Gomez 73.

Začetni postavi:

Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger; Müller, Özil, Podolski; Gomez.

Portugalska: Rui Patricio; Joao Pereira, Pepe, Alves, Coentrao; Veloso, Moutinho, Meireles; Postiga , Nani, Ronaldo.

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)