Euro 2012: Grki po preobratu do točke

Uvodni dvoboj prvenstva med Poljsko in Grčijo se je končal z neodločenim izidom (1:1).

Objavljeno
08. junij 2012 17.16
Posodobljeno
08. junij 2012 17.30
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Varšava - Končana je prva tekma evropskega prvenstva, na kateri so gledalci v Varšavi videli po dva gola in rdeča kartona, zgrešeno enajstmetrovko in delitev točk. Grki so v 44. minuti zaostajali z 0:1 in imeli igralca manj na zelenici, a na koncu vseeno osvojili točko.

Poljaki so povedli v 17. minuti, ko je Robert Lewandowski zadel z glavo. Njihovi nasprotniki so v 44. minuti ostali brez izključenega Sokratisa Papastathopoulosa, a kljub temu v 51. minuti izenačili prek rezervista Dimitrisa Salpingidisa, ki je  v igro vstopil v drugem polčasu.

Grki bi v 69. minuti lahko povedli, saj so imeli na voljo najstrožjo kazen. Domači vratar je v kazenskem prosotoru podrl, za kar si je prislužil predčasen odhod pod prho, vendar je kapetan Giorgos Karagounis zapravil strel z bele točke, tako da je ostalo pri rezultatu 1:1.

Lewadonski poskbel za vodstvo

Domači nogometaši so resneje zapretili v 4. minuti prek Obraniaka in Murawski. Grški branilci so prvemu blokirali strel z desne strani napada, nato pa je z roba kazenskega prostora poskusil še drugi, a preveč po sredini nasprotnkovih vrat, tako da je Kostas Chalkias žogo odbil v kot.

Grki so imeli osem minut kasneje na voljo prosti strel z desne strani igrišča. Nevarno podajo v kazenski prostor je z glavo pričakal Fanis Gekas, žoga pa je po njegovem udarcu zletela mimo desne vratnice Szczęsnyja. Poljaki bi svojo terensko prevlado v 12. minuti skoraj pretvorili v vodstvo, a je bila podaja Łukasza Piszczka z desne strani nekoliko predolga za utekajočega napadalca Roberta Lewandowskega.

Slednji je dve minuti kasneje vendarle poskrbel za prvi izbruh poljskih navijačev, potem ko je z glavo zabil prvi gol evropskega prvenstva. Poljaki so izvezdli hiter napad po desni strani igrišča, Blaszczykowski je poslal predložek v sredino, grški vratar Chalkias pa s parado ni uspel izbiti žoge, kar je kaznoval napadalec nemške Borussie iz Dortmunda.

Grški strateg Fernando Santos je v 34. minuti moral prvič menjati, poškodovanega Avraama Papadopoulosa je na zelenici nadomestil Kyriakos Papadopoulos. Le tri minute kasneje bi Poljaki svojo prednost lahko podvojili, a je branilec Damien Perquis s približno enajstih metrov iz neoviranega položaja žogo poslal mimo leve vratnice nasprotnikovih vrat.

Glavni sodnik tekme Carlos Velasco Carballo je v 44. minuti Grku Sokratisu Papastathopoulosu prestrogo pokazal drugi rumeni karton, zaradi česar je branilec moral predčasno končati tekmo. Carballo je pred koncem prvega polčasa poskrbel za novo razburjenje Grkov. V domačem kazenskem prostoru je branilec Perquis nespretno posredoval in se z roko dotaknil žoge, a je španski delivec le odmahnil z roko.

Rezervist poskrbel za izenačenje, Tyton ubranil enajstmetrovko

Selektor Grčije Santos je ob polčasu opravil drugo menjavo, namesto Ninisa je priložnost dobil Dimitris Salpingidis. Poteza se je izkazala za odlično, saj je rezervist izenačil po petih minutah drugega polčasa, potem ko sta žogo pred njim zgrešila vratar Wojciech Szczęsny in moštveni soigralec Fanis Gekas.

Salpingidis je bil v 69. minuti znova v središču pozornosti, potem ko je izsilil prekršek domačega vratarja Szczęsnyja za najstrožjo kazen, Poljak pa je bil hkrati za svojo potezo tudi izključen. Odgovornost je izvedbo enajsmetrovke je prevzel kapetan Giorgos Karagounis, vendar je drugi vratar Przemysław Tytoń njegov strel ubranil.

Razpoloženi Grk Salpingidis je v 74. minuti še drugič zatresel poljsko mrežo, a so sodniki njegov gol razveljavili, ker je bil pred tem podajalec Kostas Fortounis v prepovedanem položaju. Reprezentanci do konca tekme nista več dosegli gola, tako da je ostalo pri delitvi točk (1:1).

Skupina A:

Poljska - Grčija 1:1 (1:0)

(Lewandowski 17'; Salpingidis 51')