Euro 2012: Błaszczykowski poskrbel za točko Poljske

Reprezentanci Poljske in Rusije sta se na drugem dvoboju drugega kola skupine A razšli z neodločenim izidom (1:1).

Objavljeno
12. junij 2012 14.38
Posodobljeno
12. junij 2012 20.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Varšava - Nogometaši Poljske so v drugem kolu skupinskega dela evropskega prvenstva proti Rusom izrtžili točko (1:1), za katero je v 57. minuti poskrbel domači kapetan Jakub Błaszczykowski.

Član Borussie iz Dortmunda je s prekrasnim golom izničil prednost varovancev Dicka Advocaata, ki so povedli v 37. minuti. Takrat je svoj tretji gol na EP z glavo zabil Alan Dzagojev.

Rusija je po dveh odigranih kolih na vrhu skupine A (4 točke), medtem ko so Čehi drugi (3) in Poljaki tretji (2). Ruski nogometaši se bodo v soboto na zadnji tekmi skupinskega dela pomerili z Grki, Čehi pa s Poljaki (obe 20.45).

Že pred obračunom so se spopadli navijači obeh reprezentanc, izmed katerih je policija pridržala približno 56 posameznikov.

Malafejev preprečil veselje Boenischu

Domači nogometaši so bolje otvorili tekmo in bili v sedmi minuti blizu vodstva. Ludovic Obraniak je izvedel prosti strel z desne strani igrišča, v kazenskem prostoru je glavo podstavil Sebastian Boenisch, čigar strel je vratar Malafejev ubranil z odličnim posredovanjem na golovi črti.

Ista igralca sta bila v glavni vlogi le nekaj sekund, kasneje, ko so Poljaki izvedli prosti strel. Znova je poskusil Boenisch, Malafejev pa je s parado svojo mrežo ohranil nedotaknjeno.

Štiri minute kasneje je Poljska znova zapretila, z razdalje je streljal Robert Lewandowski, žoga pa je po njegovem udarcu zletela nad prečko ruskih vrat. Rezultat se ni spremenil niti v 18. minuti, ko je Poljak Eugen Polanski natančno meril v daljši kot ruskih vrat, a je bil pred tem v nedovoljenem položaju.

Rusi so v uvodnih 30. minutah dvakrat zapretili prek Aleksandra Keržakova. Reprezentančni napadalec je naprej v 25. minuti streljal z glavo po predložku Andreja Aršavina, a meril previsoko. Enako uspešen je bil tudi v 28. minuti, ko je sprožil s približno dvajsetih metrov, a je žoga zletela prek poljskih vrat.

Dzagojev tretjič v polno

Varovanci Dicka Advocaata so domače navijače utišali v 37. minuti, ko se je Alan Dzagojev po podaji Andreja Aršavina izognil poljskim branilcem in z glavo dosegel tretji gol na prvenstvu. Ruski nogometaši so imeli v uvodnih 45 minutah večjo posest žoge (57:43) in sprožili strel več (6:5).

Domačini so v drugi polčas krenili z nevarnim protinapadom, vendar je bila podaja Eugena Polanskega proti Robertu Lewandowskemu nekoliko predolga, tako da se je slednji znašel preblizu vratarju Malafejevu in iztržil le udarec iz kota. 

Po drugi zaporedni izvedbi le-tega je z glavo poskusil Damien Perquis, a je žoga poletela visoko čez gol. Domači navijači so v 57. minuti dočakali izenačujoči gol, za katerega je poskrbel Jakub Błaszczykowski. Kapetan poljske reprezentance je z desne strani kazenskega prostora sprožil močan in natančen strel v daljši kot ruskih vrat in premagal nemočnega Malafejeva (v spodnjem videu, od tridesete sekunde naprej).

Ruski vratar se je nato izkazal v 69. minuti, ko je ubranil nevaren strel Eugena Polanskega, pred tem je na drugi strani igrišča svojo nalogo odlično opravil tudi Przemysław Tytoń, ki je ustavil strel Dzagojeva.

Kljub obetavnim akcijam na obeh straneh igrišča se rezultat do konca tekme ni spremenil. Rusi so prevladovali pri posesti žoge (53:47), Poljaki pa pri strelih (15:7).

Izid:

Poljska - Rusija 1:1 (0:1)

(Błaszczykowski 57; Dzagojev 37')