Euro 2012: Ronaldo potopil Nizozemsko, slavili tudi Nemci

Portugalska reprezentanca je z goloma Cristiana Ronalda izločila Nizozemsko, z enakim rezultatom so zmagali tudi Nemci (2:1).

Objavljeno
17. junij 2012 12.13
Posodobljeno
17. junij 2012 19.45
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Harkov - Nogometašem Nizozemske ni uspelo ponoviti »grškega čudeža« in se od evropskega prvenstva poslavljajo s porazom proti Portugalski (1:2).

Za oranje se je tekma začela dobro, potem ko je za vodstvo zadel Rafael van der Vaart v 11. minuti, a nato je na sceno stopil Cristiano Ronaldo. Kapetan Portugalske na prvih dveh tekmah ni dosegel gola, danes pa je kar dvakrat premagal nasprotnega vratarja Maartena Stekelenburga in svoji reprezentanci zagotovil napredovanje.

Na drugi tekmi večera so Nemci premagali Dansko (2:1) in potrdili prvo mesto v skupini B. Dvoboj je zaznamoval napadalec Lukas Podolski, ki je na svoji 100 tekmi v dresu »elfa« zabil 44 gol.

Portugalci se bodo v četrtfinalu pomerili s Čehi, Nemci pa z drugouvrščeno ekipo skupine A, Grki.

Van der Vaart upravičil zaupanje

Nizozemski selektor van Marwijk je v primerjavi s prejšnjo tekmo opravil tri zamenjave, Rafael van der Vaart, Klaas-Jan Huntelaar in Ron Vlaar so začeli namesto Marka van Bommla, Ibrahima Afellaya in Johna Heitinge.

Eden izmed treh »novincev« je svojo priložnost še posebej dobro izkoristil in selektorju povrnil zaupanje. Van der Vaart, ki je na tekmi nosil kapetanski trak, je v 11. minuti z natančnim strelom izven kazenskega prostora premagal portugalskega čuvaja mreže Ruia Patricia.

Pet minut kasneje si je priložnost na drugi strani igrišča priigral Cristiano Ronaldo, ki pa je zadel le vratnico. Kmalu po tem je veliko napako storil Nizozemec Gregory van der Wiel, ki je podal nasprotnemu igralcu Hélderju Postigi, ta pa po samostojnem prodoru ni uspel prevarati Stekelenburga.

Ronaldov premierni gol

Portugalski nogometaši so izid izenačili v 28. minuti, ko je João Pereira z lepo globinsko podajo našel Cristiana Ronalda v kazenskem prostoru, zvezdnik madridskega Reala pa je hladnokrvno dosegel prvi gol na evropskem prvenstvu.

Kapetan portugalske reprezentance je sedem minut kasneje vknjižil še četrti strel proti nasprotnikovim vratom, podajalec iz kota je bil João Moutinho, Ronaldo pa je z glavo meril mimo leve vratnice. Nogometaši Portugalske so po odličnem začetku Nizozemcev povsem prevzeli pobudo na igrišču, zabeležili več strelov (11:6), a jim do konca drugega polčasa ni več uspelo zatresti nasprotnikove mreže.

Nizozemci so v 53. minuti izvedli novo nevarno akcijo, z leve strani je podal Welsey Sneijder, čigar uporabni predložek je našel Rona Vlaara, ta pa je z glavo udaril prek vrat.

Njegovo napako so Portugalci kaznovali v 60. minuti, ko je Hélder Postiga preusmeril strel Cristiana Ronalda, a je bil gol razveljavljen zaradi upravičeno dosojenega prepovedanega položaja. Le šest minut kasneje je bilo pred vrati Portugalske znova nevarno, tokrat je vratar Stekelenburg poskus Fábia Coentrãa odbil v kot.

Kapetan drugič v polno

Portugalski nogometaši so bili najbližje vodstvu v 72. minuti, ko je Cristiano Ronaldo z leve strani igrišča podal povsem samemu Naniju na daljšo vratnico, vendar je slednji iz neposredne bližine le nastreljal Stekelenburga. Oba portugalska reprezentanta sta bila v glavni vlogi dve minuti kasneje, ko so varovanci Paula Benta vendarle povedli. Tokrat je Nani nesebično podal Ronaldu, ta se je otresel branilca van der Wiela in dosegel še drugi zadetek na tekmi.

Nizozemce prejeti gol ni uspaval in v 82. minuti bi svojo borbenost lahko spremenili v gol, a je veselje Rafaelu van der le Vaartu preprečila vratnica. Dvoboj je bil izjemno razgiban vse do zadnjih sekund. Tako je v 88. minuti lepo priložnost zapravil van Persie, dve minuti kasneje pa je Ronaldo še drugič stresel okvir nizozemskih vrat.

Rezultat se do konca dvoboja ni več spremenil, s čimer je bila zapečatena usoda Nizozemcev, ki na EP niso dosegli niti točke.

Skupina B:

Portugalska - Nizozemska 2:1 (1:1)

(Ronaldo 28, 74'; van der Vaart 11')

Danska - Nemčija 1:2 (1:1)

(Krohn-Dehli 24'; Podolski 19', Bender 80')