Euro 2012: Rooney zabil za zmago Anglije, pirova zmaga Švedske

Zadnji udeleženki četrtfinala sta Anglija in Francija. Prva je premagala Ukrajino (1:0), druga si je privoščila poraz (0:2).

Objavljeno
19. junij 2012 15.21
Posodobljeno
19. junij 2012 19.45
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Donjeck, Kijev - Reprezentanci Anglije in Francije sta zadnji udeleženki četrtfinala evropskega nogometnega prvenstva, na katerem je danes izpadel še drugi gostitelj.

V angleško moštvo se je pred obračun z domačini vrnil kaznovani Wayne Rooney in v 48. minuti dosegel edini gol na tekmi (1:0). Ukrajinci so v 62. minuti sicer dosegli izenačujoči zadetek, a so bili sodniki mnenja, da žoga s celotnim obsegom ni prečkala golove črte, s čimer so domačine oškodovali. Varovanci Roya Hodgsona so z zmago osvojili prvo mesto v skupini D in se bodo za vstop v polfinale borili z Italijani, Ukrajince pa je doletela ista usoda kot Poljake.

Na drugem obračunu dneva so že odpisani Švedi premagali Francoze (2:0) in jih potisnili na drugo mesto skupine, kar pomeni, da se bodo galski petelini v četrtfinalu pomerili z aktualnimi evropskimi in svetovnimi prvaki Španci.

Podjetnejši domačini

Gostitelji prvenstva Ukrajinci za napredovanje potrebujejo vse tri točke, kar se je poznalo tudi na igrišču. V prvih petnajstih minutah so sprožili štirikrat (Angleži niti enkrat), vendar se začetni rezultat ni spremenil.

Angleži so prvo nevarnejšo akcijo izpeljali v 24. minuti. Kapetan Steven Gerrard je izvedel prosti strel, v kazenskem prostoru je z glavo poskušal Wayne Rooney a zgrešil žogo, ki je nato nekoliko presenetila vratarja Pjatova, a je ostal dovolj zbran, da je okroglo usnje odbil v kot.

Štiri minute kasneje je imel Rooney novo priložnost za gol, z leve strani mu je podal Ashley Cole, vendar je napadalec Manchester Uniteda s približno petih metrov meril preveč v levo. Angleški nogometaši so se v nadaljevanju pomaknili nekoliko bolj na svojo polovico in pustili Ukrajincem večjo posest nad žogo (56:44), s pomočjo katere so vknjižili več strelov (9:4), a nikakor niso uspeli premagati vratarja Harta.

Izid se do konca prvega polčasa ni spremenil, pri čemer je bilo videti, kot da so se Angleži zadovoljili s točko. Večino časa so tako napadali Ukrajinci, najlepšo priložnost za prvi gol na tekmi pa je zapravil Rooney v 28. minuti.

Rooney poskrbel za vodstvo

Wayne Rooney, ki je zaradi kazni prvič nastopil na evropskem prvenstvu, je v 48. minuti dosegel vodilni gol. Akcijo je začel Steven Gerrard na desni strani igrišča, žoga se je na poti v kazenski prostor odbila od nekaj igralcev, tako da je Pjatov ni uspel zadržati, na drugi strani pa jo je pričakal Rooney in zabil na svoji prvi tekmi letošnjega EP.

Ukrajinci oškodovani

Domači nogometaši so v 62. minuti izvedli hitro akcijo, iz katere je Marko Dević dosegel regularen gol - John Terry je žogo požrtvovalno izbil, ko je le-ta že prečkala golovo črto - a sodniki zadetka niso priznali, tako da je ostalo pri vodstvu Angležev.

Ukrajinci do konca tekme niso uspeli izenačiti, četudi jim je od 70. minute pomagal prvi zvezdnik Andrej Ševčenko. Angleži so osvojili tri točke in zahvaljujoč Švedom tudi prvo mesto v skupini D.

Švedska - Francija

Švedski selektor je pred tekmo naredil dve spremembi, namesto Rasmusa Elma in Johana Elmanderja sta dvoboj začela Emir Bajrami in Ola Toivonen. Tudi francoski strateg Blanc je posegel v svojo začetno enajsterico, od prve minute sta nastopila Yann M'Vila in Hatem Ben Arfa, na klop sta se preselila Yohan Cabaye in Jérémy Ménez.

Začetek dvoboja je minil v znamenju enakovredne igre obeh reprezentanc, ki sta si v prvih desetih minutah priigrali po eno lepo priložnost. Pri Francozih je v osmi minuti nevarno sprožil Franck Ribery in izsilil obrambo Andreasa Isakssona, dve minuti kasneje pa je Šved Ola Toivonen obšel vratarja Huga Llorisa, a nato zadel le vratnico.

Čeprav bi Francozom za napredovanje zadoščala tudi točka ali minimalen poraz, pa so v prvem polčasu pokazali več od svojih nasprotnikov. Zelo razpoložen je bil Hatem Ben Arfa, ki iz dveh nevarnih strelov ni uspel premagati vratarja Andreasa Isakssona, neuspešna sta bila tudi Karim Benzema in Yann M'Vila.

V zaključku prvih 45 minut je za Francoze poskušal še Franck Ribery, čigar strel je uspešno blokiral branilec Olof Mellberg, na drugi strani pa je bil Šved Ola Toivonen dvakrat prehiter in je z nedovoljenima položajema predčasno končal napada reprezentance.

Mojstrovina Ibrahimovića

Švedski nogometaši, ki so ostali brez možnosti za napredovanje, so svojim navijačem v 54. minuti ponudili razlog za veselje. Prvi zvezdnik moštva Zlatan Ibrahimović je po podaji Sebastiana Larssona z izjemnim volejem matiral Llorisa in povedel Švedsko v vodstvo. Ta je imela še naprej veliko priložnosti, vendar Wilhelmssonu, Mellbergu in Benzemaju ni uspelo povišati vodstva.

Strateg Francije Laurent Blanc je v 83. minuti Yanna M'Vilo zamenjal z Olivierjem Giroudom, kar se je nemudoma poznalo na igrišču. Nogometaš Montpelliera je še v isti minuti ob prvem stiku z žogo nevarno udaril z glavo, a je žoga zletela mimo desne vratnice vrat Isakssona.

Čeprav so Francozi imeli francoski nogometaši na svoji strani tako posest žoge (57:43) in število strelov (24:12), pa so Švedi v 92. minuti zabili še drugič in potrdili pirovo zmago. Samuel Holmén je po podaji z desne strani sprva zadel prečko, njegovo napako pa je z močnim in natančnim strelom popravil Sebastian Larsson. Galski petelini so napredovali navkljub porazu, s tem da jih je iz prvega mesta izrinila Anglija.

Skupina D:

Anglija - Ukrajina 1:0 (0:0)

(Rooney 48')

Švedska - Francija 2:0 (0:0)

(Ibrahimović 54', Larsson 91)