Euro 2012: Ševčenko zrežiral preobrat Ukrajine

Gostiteljica evropskega prvenstva Ukrajina je po zaslugi Andreja Ševčenka premagala Švedsko (2:1).

Objavljeno
11. junij 2012 17.18
Posodobljeno
11. junij 2012 20.20
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kijev - Potem ko se je prvi obračun skupine D med Francozi in Angleži končal brez zmagovalca, je zadnji obračun prvega kola evropskega prvenstva pripadel Ukrajini in Švedski.

Na veliko veselje domačih navijačev je domača reprezentanca porazila Švedsko (2:1), za kar je bil najzaslužnejši Andrej Ševčenko, ki je ob zaostanku z 0:1 v le sedmih minutah dvakrat premagal vratarja Andreasa Isakssona. Za vodstvo Švedske je sicer poskrbel Zlatan Ibrahimović, kar pa je bilo na koncu premalo za točko.

Ukrajinci se bodo v drugem kolu skupine D pomeril s Francijo (petek ob 18.), Švedi pa z Anglijo (20.45).

Ibrahimović stresel okvir vrat

Glavni sodnik tekme, Turek Cüneyt Çakır, je že v deseti minuti pokazal prvi rumeni karton, ki si ga je prislužil Šved Kim Källström. Njegov soigralec Zlatan Ibrahimović je v 17. minuti na levi strani igrišča začel obetavno akcijo, poslal uporaben predložek, ki pa ga je vratar Andrej Pyatov izbil z rokama in poskrbel, da je ostalo pri začetnih 0:0.

Domači so si prvo pravo priložnost priigrali v 23. minuti, vendar je Andrej Ševčenko iz protinapada žogo poslal mimo desne vratnice švedskega gola. Švedski nogometaši so prvi strel v okvir nasprotnikovih vrat zabeležili v 31. minuti, ko je z desne strani kazenskega prostora sprožil Markus Rosenberg, a je Pjatov ostal nepremagan.

Ukrajinci so si med 35. in 37. minuti pripravili dve lepi priložnosti. Najprej je s približno dvajsetih metrov poskušal Andrej Voronin, čigar strel je vratar Andreas Isaksson uspel ubraniti, nato pa je z razdalje sprožil še Jevgen Konoplyanka, a je meril previsoko.

Najlepšo priložnost prvega polčasa je zapravil švedski napadalec Zlatan Ibrahimović, ki je v 39. minuti natančno meril z glavo, veselje pa mu je preprečila vratnica.

Švedi povedli, Ševčenko poskrbel za preobrat

Gledalci v Kijevu so v drugem polčasu dočakali prvi gol, na njihovo žalost v domači mreži. Zanj je bil odgovoren Zlatan Ibrahimović v 52. minuti, potem ko mu je z leve strani po tleh podal Kim Källström. Veselje varovancev Erika Hamrena pa ni trajalo dolgo, za kar je bil zaslužen izkušeni Andrej Ševčenko.

Domači napadalec se je najprej v 55. minuti najbolje znašel po predložku Andreja Yarmolenka, prehitel branilca Olofa Mellberga in z glavo poskrbel za izenačenje. Isti igralec je v 62. minuti znova razveselil domače navijače, potem ko je še drugič zadel z glavo. Napadalec kijevskega Dinama je podajo iz kota pričakal ob prvi vratnici švedskih vrat in meril v bližnji kot, tam pa je neuspešno posredoval Mikael Lustig, mimo katerega je žoga še drugič zletela v mrežo.

Domači navijači so v 90. minuti praktično že slavili zmago, ko jim je v končnici tekme dvakrat zastal dih. Zlatan Ibrahimović je v kazenski prostor podal do napadalca Johana Elmanderja, kibi iz neposredne bližine moral le še premagati vratarja Pjatova, a je žogo poslal visoko prek vrat. Enako neuspešen je bil tudi Olof Mellberg v 93. minuti tekme, z leve strani kazenskega prostora je meril previsoko.

Ukrajinski nogometaši so tako uspešno prestali zadnje nalete nasprotnikov in vknjižili tri točke, s katerimi trenutno zasedajo prvo mesto skupine D.

Rezultat:

Ukrajina - Švedska 2:1 (0:0)

(Ševčenko 55', '62; Ibrahimović 52')