Euro 2012: Torres junak španske zmage

Aktualni evropski prvaki Španci so z visokih 4:0 premagali Irsko, dva gola je prispeval Fernando Torres.

Objavljeno
14. junij 2012 16.41
Posodobljeno
14. junij 2012 20.15
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Gdansk - Potem ko so nogometaši Španije v prvem kolu evropskega prvenstva proti Italiji vknjižili točko, so se tokrat znesli nad Irci (4:0).

Eden izmed glavnih »krivcev« za visoko zmago je bil dvakratni strelec, napadalec Fernando Torres, ki je mrežo Ircev načel že v četrti minuti. Še drugič na evropskem prvenstvu se je med strelce vpisal tudi Cesc Fàbregas, preostali gol je prispeval David Silva.

Španski nogometaši so po dveh odigranih kolih na vrhu skupine C (4 točke), pri čemer imajo enak izkupiček tudi Hrvati, njihovi naslednji nasprotniki.

Torres ni izgubljal časa

Aktualni evropski prvaki so za vodilni gol potrebovali le štiri minute, med strelce se je kot prvi vpisal Fernando Torres. Napadalec Chelseaja se je najbolje znašel v kazenskem prostoru, potem ko je nalet Davida Silve ustavil Richard Dunne, obšel irske branilce in žogo z desne strani zabil nad glavo Shaya Givna.

Vratar angleške Aston Ville je bil le dve minute kasneje znova na preizkušnji. Z roba kazenskega prostora je streljal David Silva, vendar je žoga po njegovem strelu zletela po sredini vrat, tako da jo je Given varno ukrotil. V 9. minuti je bil Torres blizu drugemu golu na tekmi, vendar ni uspel izkoristiti lepe podaje Alvara Arbeloe z desne strani kazenskega prostora, žoga je po njegovem močnem udarcu zletela mimo leve vratnice Givna.

Zbranost irskega čuvaja mreže je v 17. minuti preizkusil tudi branilec Gerrard Pique, ki pa z razdalje ni premogel več kot zgolj statističnega strela v okvir vrat. Španski nogometaši, ki so na začetku tekme povsem prevladovali na igrišču (63:37), so v 25. in 26. minuti zapretili prek Davida Silve in Xabija Alonsa, a so si zaradi dobrega posredovanja irskih branilcev priborili le drugi in tretji udarec iz kota.

Pri minimalnem vodstvu Špancev je ostalo tudi v 42. minuti po strelu Xavija Hernandeza, ki je bil že deveti »furije«, šesti v okvir vrat, kasneje sta bila neuspešna še Alvaro Arbeloa v 44. in Xabi Alonso v 45. minuti.

Tudi zadnje dejanje prvega polčasa je pripadlo Špancem, ki so v drugi minuti sodnikovega podaljška izvedli prosti strel, žoga se je odbila do Andresa Inieste na robu kazenskega prostora, član Barcelone pa je izsilil le obrambo Givna. Irci so navkljub popolni prevladi nasprotnikov prejeli le en gol, pa čeprav so Španci vknjižili kar 19 strelov (10 v okvir vrat).

Silva podvojil vodstvo

Varovanci Vicenteja del Bosqueja so po prihodu iz slačilnic hitro zabili še drugi gol na tekmi. Po le štirih minutah nadaljevanja je z leve strani kazenskega prostora ustrelil Fernando Torres, ki je izsilil obrambo Givna, na pravem mestu pa se je znašel David Silva in žogo mimo številnih nog irskih igralcev poslal v mrežo.

Španski nogometaši se tudi po podvojitvi vodstva niso zadovoljili z rezultatom in še naprej napadali nasprotnikova vrata. V 55. minuti je natančno meril Xavi Hernandez, njegov strel pa je Given z odlično parado vendarle uspel ubraniti.

Agresivnost nogometašev v rdečih dresih se je obrestovala v 70. minuti, David Silva je ukradel žogo na sredini igrišča in podal Fernandu Torresu, ta pa je sam stekel proti irskemu vratarju in ga hladnokrvno premagal. To je bilo zadnje dejanje dvakratnega strelca, ki je štiri minute kasneje svoje mesto prepustil Cescu Fabregasu.

Otočani so si v 75. minuti priigrali eno izmed redkih priložnosti, po kateri pa se rezultat ni spremenil. Robbie Keane je streljal z leve strani kazenskega prostora, a se španski kapetan Iker Casillas ni pustil presenetiti.

Fabregas znova v polno

Igralec Barcelone Cesc Fàbregas, ki je v 74. minuti zamenjal Torresa, ni izgubljal časa in je kmalu upravičil svoj prihod na igrišče. Španec je žogo prejel na desni strani napada in z močnim diagonalnim strelom, ki je na poti v mrežo zadel tudi vratnico, zabil še zadnji, četrti gol.

Da je bila zmaga Špancev več kot zaslužena, govorijo tudi statistični podatki. Sprožili so kar 26 strelov (Irci 6) - od tega dvajset v okvir vrat - izvedli osem kotov (Irska 2) in imeli terensko premoč (66:34)

Rezultat:

Španija - Irska 4:0 (1:0)

(Torres 4', 70', Silva 49', Fàbregas 83')