Pred finalom EP: feministke vnovič proti Lukašenku

Maradona pripisuje več možnosti za uspeh Italiji, Lippi kot favorite vidi Špance, feministke so uprizorile nov protest.

Objavljeno
01. julij 2012 16.46
Posodobljeno
01. julij 2012 17.24
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Kijev - Le še nekaj ur nas loči do sodniškega žvižga, ki bo oznanil pričetek velikega finala evropskega prvenstva, kjer se bosta na olimpijskem štadionu v Kijevu ob 20.45 uri pomerila Španija in Italija.

Pred začetkom težko pričakovanega zadnjega poglavja na EP so se pred štadionom zbrale članice feminističnega gibanja FEMEN, ki so pomankljivo oblečene vnovič protestirale proti obisku beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, ki si je prav tako prišel ogledati nogometni spektakel. Posredovati so morali policisti, ki so feministke uspeli pomiriti, nekaj najbolj vročekrvnih pa je končalo tudi na prisilnem počitku na bližnjih policijskih postajah.

Sicer so ukrajinsko prestolnico danes preplavili številni turisti, sodeč po uradnih številkah naj bi v Kijev danes prišlo kar okoli 342.000 tujcev. Več deset tisoč se jih je napotilo v središče mesta, kjer je postavljena posebna navijaška cona. Na štadionu bo nocoj sicer več španskih navijačev, saj naj bi si tekmo v živo ogledalo okoli 11.000 privržencev furije, medtem ko naj bi bilo Italjanov okoli 5000.

Pred velikem finalom so se z napovedmi oglasili številni znani nogometni obrazi, med njimi tudi sloviti Maradona in Marcelo Lippi, ki je z »azzurri« leta 2006 tudi osvojil naslov svetovnih prvakov.

Maradona bi stavil na Italijane

»Na vprašanje, kakšne možnosti imajo Španci, da nocoj ubranijo naslov evropskih prvakov, bom odgovoril takole. Italijani imajo za uspeh 50 odstotne možnosti, toda favoriti so še naprej Španci. Naša reprezentanca je skozi celotni turnir zelo dobro stopnjevala formo. To bo težka tekma, toda imamo priložnost, da se v Italijo vrnemo z lovoriko,« je dejal 64-letni italijanski strokovnjak, ki je pred dnevi prevzel vodenje kitajskega moštva Guangzhou Evergrande.

Na nasprotni strani pa argentinska legenda nekaj več možnosti za uspeh pripisuje varovancem Cesareja Prandellija. Izpostavil je Maria Balotellija in ga opisal kot »napadalca svetovnega kova«. »Zmagala bo tista reprezentanca, ki bo dobila dvoboje na sredini igrišča. Španci se končno zdijo raniljivi, medtem ko Italijani igrajo sproščeno in igrivo. Toda ob tem ne smete pozabiti na AndresaIniesto, Ikerja Casillasa, Xabija Alonsa, Xavija in Sergia Ramosa, saj imajo neizmerno željo, da dobijo še tretji zaporedni mednarodni finale. Obe reprezentanci sta zasluženo v finalu, saj sta kazali najboljše predstave. Naj nocoj zmaga najboljši!,« pa je dejal Maradona.

Morebitni začetni enajsterici

Španija (4-3-3): Casillas, Alba, Ramos, Pique, Arbeloa, Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta, Fabregas, Silva;

Italija (4-4-2): Buffon, Balzaretti, Bonucci, Barzagli, Chiellini, Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo, Cassano, Balotelli.

Finale evropskega prvenstva bomo s komentiranjem v živo spremljali tudi na DELO.SI.