Narava jim le ni šla na roko

S klasičnim spustom se je danes ob 10. uri na Soči začelo evropsko prvenstvo.

Objavljeno
10. maj 2013 12.35
SOLKAN SLOVENIJA 8.9.2012 KAJAK KANU V SOLKANU SIMON BRUS FOTO JOZE SUHADOLNIK
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Trnovo ob Soči – Četudi so si slovenski kajakaši z divjih voda pred dobrim tednom zaželeli, da jim narava ne bi preveč prekrižala načrtov in bi se za evropske kolajne lahko potegovali na prvotno zamišljeni trasi, temu ne bo tako. Današnji klasični spust, s katerim se na Soči začenja EP, bodo veslali na skrajšani progi.

Soča jih je zaradi padavin v minulih dneh pričakala v mogočnejši obliki, zato so prireditelji po posvetu s predstavniki evropske zveze in na željo večine vodij ekip progo nekoliko skrajšali, tako da bo cilj pred tehnično najzahtevnejšim delom. A ne glede na to, da bi ravno »manjkajoči« del znal domačim tekmovalcem prinesti pomembno prednost, bi se jim morali meseci treningov na Soči obrestovati tudi na spremenjeni progi, pri čemer bodo na EP nastopali kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Tim Kolar in Maks Frančeškin, kanuista Simon Hočevar in Blaž Cof, kajakašica Ajda Novak in dvojec Peter Žnidaršič-Luka Žganjar.

Zanimiv izziv bo to zlasti za mladega Ovna, ki je na nedavnem DP osvojil naslov prvaka in za seboj pustil prvo slovensko veslo Nejca Žnidarčiča, vnetega zbiralca odličij z največjih tekmovanj. Slednji je resda specialist za najkrajšo razdaljo, šprint, ki bo na sporedu jutri, a ima kolajne tudi s klasičnega spusta in je še kako odločen, da zbirko na Soči poveča za dve do tri. »Cilji pred EP so zagotovo visoki, saj sem se v zadnjih štirih letih vračal s posamičnimi kolajnami. Bo pa pritisk tukaj večji,« priznava najbolj izkušeni član reprezentance.

»Šprinterji« na Madžarskem

Sočasno z EP v spustu se bo na Madžarskem začel svetovni pokal na mirnih vodah, v katerem bodo štartali trije Slovenci. Za kajakašico Anjo Osterman bo to prvi nastop na preizkušnjah te ravni, medtem ko imata Jošt Zakrajšek in Lovro Leban za seboj že vrsto tekem, slednji resda predvsem v dvojcu z Rokom Kukom, ki pa v Szegedu ne bo nastopil.