Platini zaostril boj o uvedbi tehnologije

Predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je predlagal, da bi evropsko prvenstvo leta 2020 gostilo dvanajst mest.

Objavljeno
02. julij 2012 16.42
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Kijev – Michel Platini je bil vrhunski nogometaš, inteligenten as, ki tudi v funkcionarski vlogi deluje preudarno in odločno. Nasprotuje uvedbi kakršnekoli tehnologije v nogomet, zagovarja filozofijo, da je treba igro z žogo prepustiti naključjem, hkrati pa je ponosen na razvitost nogometa v Evropi.

Kar uro in pol je prebil prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) na druženju z novinarji, nato pa se opravičil: »Zadnje vprašanje, prosim. Izvršni odbor bo čez deset minut sprejel nekaj pomembnih odločitev, zato bi bilo dobro, da sem tam. Nikdar ne veš ...«

Platini je potegnil črto pod evropskim prvenstvom prej, kot je običajno, toda vsebina njegovih sporočil je močnejša kot prej. »Razmišljamo o tem, da bi leta 2020 povsem spremenili podobo eura. Turnir bi potekal po vsej stari celini, na primer v 12 mestih. Šlo bi za festival nogometa s 24 reprezentancami, hkrati bi organizatorji privarčevali pri gradnji morebitnih novih objektov, kot so letališča, štadioni ali prometna infrastruktura. Nahajamo se v obodbju krize. Pozor, gre le za zamisel, delovno pobudo, o kateri bo do konca leta debatirala nogometna družina v Evropi. Toda ideja mi je všeč,« je razkril Michel Platini.

Francoz je dosegel svoj namen, večina se je osredotočila na komentiranje in ocenjevanje zanimive pobude. Le malokdo se je v minulih dneh ukvarjal z uspešnostjo eura 2012. Platini z veseljem govori tudi o turnirju, ki se je končal sinoči v Kijevu. Kako ne bi bil vesel, ko pa je zadovoljstvo podprl z rekordnimi številkami. Šampionat si je v živo ogledalo 1,3 milijona navijačev, na njem je sodelovalo 6000 prostovoljcev, v navijaških območjih je rajalo 5 milijonov duš, akreditiranih je bilo 8000 novinarjev. Tekme Anglije si je v povprečju ogledalo 66 % več TV gledalcev kot finale lige prvakov med Barcelono in Manchester Unitedom, tekme Nemčije 122 % več TV gledalcev kot finale lige prvakov med Interjem in Bayernom, podobno je bilo v Italiji, Španiji in drugod. »V ZDA smo podvojili gledanost eura, toda povem vam nekaj drugega. Najbolj me veseli, ker je bil euro 2012 turnir vrhunskega nogometa, evropski nogomet smo pozicionirali kot spektakularno igro. Hvala Poljski in Ukrajini, ker sta izpeljali šov tako rekoč brez težav,« je dodal Platini in razkril, da je imela UEFA rekordnih 1,5 milijarde evrov prihodkov. Zaradi tega bodo tudi klubi deležni večjega kosa pogače kot doslej: 40 milijonov si bodo razdelili vsi (čez 550 klubov), katerih igralci so nastopili v kvalifikacijah za euro 2012; v Sloveniji bo imel torej največji delež Maribor, nato Olimpija. Dodatnih 60 milijonov bodo prejeli klubi, katerih reprezentanti so igrali na EP.

Platini je vnovič javno nasprotoval uvedbi tehnologije v nogomet, o kateri bo v četrtek razpravljala tehnična komisija pri FIFA (kot je znano, njen prvi mož Sepp Blatter zagovarja uvedbo tehnologije). »Pierluigi Collina nam je razkril rezultat analize 1000 primerov sodniških potez in še nikdar doslej ni bilo na euru tako malo napak kot tokrat. Ni več toliko vlečenja za majice v kazenskem prostoru kot prej, torej je uvedba 5. in 6. sodnika dosegla svoj namen. Vsi omenjate ukrajinski gol proti Angliji. Drži, res je bil gol, toda v predhodnem delu akcije je bil ofsajd in torej nihče ni bil oškodovan. Torej bi morali uvesti tehnologijo tudi za dosojanje ofsajda. Kaj bi se zgodilo v primeru, ko bi sodnik spregledal, da je igralec ustavil žogo z roko na golovi črti? Gol tehnologija tega ne bi zaznala. Torej bi potrebovali še video tehnologijo, ki bi zaznala morebitno igranje z roko. Povejte, kje bi se končalo? To ne bi bil več nogomet. Ne bi več razpravljali o golu Maradone z roko, prav tako ne o SP leta 1966 in tako naprej. Nasprotujem uvedbi tehnologije v nogomet. Prav tako ne vemo, ali ta tehnologija sploh deluje,« je dodal Platini, ki bo ta teden odšel na počitnice: »A nogometa ne bo konec, začnejo se kvalifikacije za ligo prvakov. Nogomet je na urniku sedem dni na teden, 365 dni na leto.«