Poljsko navdušil Lewandowski, rešil pa Tyton

Več kot 56.000 navijačev na štadionu v Varšavi se je moralo ob uvodni tekmi Poljske z Grčijo zadovoljiti le s točko.

Objavljeno
09. junij 2012 11.34
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Varšava - Z uvodno tekmo na novem štadionu v Varšavi med gostitelji Poljaki in Grki se je včeraj tudi uradno začelo evropsko nogometno prvenstvo. Več kot 56.000 navijačev na nacionalnem štadionu v Varšavi je pričakovalo uvodno zmagoslavje domače reprezentance, a se je moralo zadovoljiti le z neodločenim izidom 1:1.

V prvem polčasu je sicer Poljakom kazalo dobro, saj je množice navijačev že v 17. minuti v delirij spravil 23-letni zvezdnik Robert Lewandowski. Nogometaš nemškega prvaka Borussie iz Dortmunda si je za svojo predstavo ob koncu prislužil tudi naziv najboljšega igralca tekme.

»Ta mladi igralec je eden tistih, ki bo na prvenstvu še navduševal. Nedvomno je bil najboljši nogometaš na igrišču,« je o njem povedal nekdanji danski zvezdnik Peter Schmeichel, ki je Lewandowskemu tudi predal nagrado ob koncu tekme.

Poljska je z njegovim golom vodila vse do 51. minute, ko je za Grčijo izenačil rezervist Dimitris Salpingidis in domačim navijačem zagrenil uvodno predstavo. Je pa zato še toliko več hvale požel strelec prvega gola na prvenstvu, ki ga menda pred novo sezono lovi tudi angleški prvoligaš Manchester United.

»To so le špekulacije. Z njimi se med prvenstvom res ne bom obremenjeval. Popolnoma sem osredotočen na igranje v reprezentanci in na cilje, ki jih želimo doseči,« je povedal po uvodni predstavi, po kateri je obžaloval izgubljene tri točke. »Nismo dosegli zmage, zato tudi ni pomembno, ali sem gol dosegel jaz ali če bi ga kdo drug,« je dejal. Žal mi je, da nismo izkoristili vseh priložnosti, ki smo jih imeli zlasti v prvem polčasu,« je povedal prvi zvezdnik Poljakov.

Poljska pa bi jo sicer lahko odnesla še slabše. Dvajset minut pred koncem do imeli Grki priložnost za vodstvo, a je kapetan Giorgos Karagounis zapravil strel z bele točke. Ob Lewandowskem je tako Poljake navdušil rezervni poljski vratar Przemysław Tyton. »Zdelo se mi je, kot da sanja. Res sem želel pomagati ekipi in izkoristil pravo priložnost,« je povedal Tyton, ki je tako Poljski zagotovil točko.

»Vsaj izgubili nismo. Čakata nas še dve tekmi, na katerih moramo in želimo zmagati,« se je ob koncu tolažil poljski selektor Franciszek Smuda. Poljska se bo že v torek, 12. junija, v Varšavi srečala z Rusijo.

Za Papadopulosa že konec prvenstva

Avram Papadopulos, branilec grške nogometne reprezentance, je že končal nastope na prvenstvu stare celine. Papadopulos si je na tekmi proti Poljski resneje poškodoval križne vezi levega kolena, zato se bo vrnil domov v Grčijo.

Papadopulos, ki je zaradi poškodbe moral z igrišča v 37. minuti uvodne tekme Eura v skupini A, bo okreval v domovini, so še sporočili iz Evropske nogometne zveze (UEFA).

Na mesto nogometaša Olympiakosa grški selektor Fernando Santos ne bo smel vpoklicati novega igralca, saj pravila UEFA določajo, da se v primeru poškodbe nogometaša izbrane vrste lahko zamenja z drugim le do prve tekme svoje ekipe.