Španija ubranila naslov evropskih prvakov in se zapisala v zgodovino

Nogometaši Španije so na olimpijskem štadionu v Kijevu v velikem finalu evropskega prvenstva ugnali Italijo s kar 4:0.

Objavljeno
01. julij 2012 17.56
Posodobljeno
01. julij 2012 20.02
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Kijev - Španska izbrana vrsta je v ukrajinski prestolnici spisala novo poglavje v športni zgodovini. V velikem finalu evropskega prvenstva so namreč s kar 4:0 ugnali Italijo in kot prva reprezentanca v zgodovini ubranili naslov evropskih prvakov. So tudi prva reprezentanca, ki je slavila na treh zaporednih velikih mednarodnih turnijih (EP in SP).

Furija je tudi tokrat ostala zvesta svojemu stilu "tika-taka" igre in bila precej boljši tekmec, medtem ko so imeli Italijani tudi obilico smole. V 62. minuti se je namreč kot tretji rezervist na zelenici poškodoval Thiago Motta, tako da so morali tekmo nadaljevati le z desetimi igralci. Za Španijo so se med strelce vpisali David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres in Juan Mata.

Akcija Fabregasa in Silve za hitro vodstvo

V uvodnih desetih minutah so bili Španci nekoliko bolj nevaren nasprotnik. Z značilno igro kratkih podajih so uspeli žogo več držati v svojih nogah, v deseti minuti pa so prišli do prve priložnosti. Na robu kazenskega prostora je po dvojni podaji s Cescom Fabregasom do strela prišel Xavi, a meril le nekaj centimetrov nad italijansko prečko.

Furija je še naprej nadzorovala dogajanje na zelenici ter le tri minute kasneje prišla do vodstva. Veliko dela je opravil Fabregas, ki je lepo potegnil po desni strani in nase navlekel Giorgija Chiellinija, nato pa tik pred gol avt linijo s povratno žogo zaposlil Davida Silvo, ki je z glavo iz bližine popeljal Španijo v vodstvo z 1:0.

Chiellini je v naslednjih minutah napravil še eno veliko po napako, ki je Španci niso kaznovali, a nato zaradi poškodbe zapustil zelenico v 20. minuti, nadomestil ga je Balzaretti.

Alba v finalu zabil prvi reprezentančni gol

Azzurri so po prejetem golu vendarle zaigrali bolje in le prišli do nekaj polpriložnosti. V 27. minuti je Balzaretti v kazenskem prostoru iskal Maria Balotellija, a je žogo pravočasno izbil Iker Casillas. V nadaljevanju je dvakrat poizkusil še Cassano, a se izkušeni španski vratar ni dal. Tudi silovit strel Ignazia Abateja z razdalje je španski vratar uspel ubraniti.

V 42. minuti pa so Italijani po izjemni akciji furije doživeli nov šok. Xavi je na sredini igrišča z mojstrsko podajo našel samega Jordija Albo, ki je ušel italijanski obrambi in se znašel iz oči v oči z Buffonom ter hladokrvno zadel za 2:0. To je bil prvi reprezentančni zadetek mladega Španca (!), ki je okrepil Barcelono. Pred koncom polčasa je z močnim strelom od daleč poizkusil še Montolivo, a je bil vratar madridskega Reala spet na pravem mestu - izid polčasa je ostal 2:0.

Di Natale poživil igro azzurrov

Prandelli je že med polčasom potegnil prvo potezo in na igrišče postal zimzelenega Antonija di Nataleja, ki je dobro poživil igro v napadu, na klop je odšel Cassano. Po podaji Abateja z desne strani v 46. minuti je imel prav izkušeni napadalec Udineseja izjemno priložnost za znižanje zaostanka, a je njegov strel zletel malce nad špansko vratnico.

Nato pa so se spet razigrali navihani Španci na čelu z razpoloženim Fabregasom. Član Barce je naprej meril malce mimo leve vratnice, nato pa v naslednji akciji še odlično preigraval v kazenskem prostoru, a je vse skupaj pravočasno razčistil Buffon.

V 50. minuti je imel po odlični podaji Pirla novo priložnost Di Natale, ki se je znašel nepokrit v gostujočem kazenskem prostoru, a slabo zaključil, tako da je žoga spet končala v rokah vrhunskega Casillasa. Sledile so menjave - Thiago Motta je zamenjal Montoliva, pri Špancih pa je na klop odšel Silva, v igro je prišel Pedro Rodrigez.

Italijani po poškodbi Motte le z desetimi igralci

Italijani pa so imeli nato spet obilico smole - po vsega nekaj minutah igre se je poškodoval Motta, ki so ga na nosilih odnesli z zelenico, naši zahodni sosedje pa so bili zaradi treh opravljenih menjav prisiljeni igro nadaljevali le z desetimi igralci.

Tempo igro je nato močno upadel - varovanci Del Bosqueja so imeli žogo v svojih nogah, Italijani pa so se lahko le nemočno branili. V 75. minuti je igro zapustil še Fabregas, priložnost je dobil Fernando Torres. »El Nino« je potreboval le devet minut, da se je vpisal med strelce in tako dokončno odločil zmagovalca EP. Španski selektor je pet minut pred koncem na klop potegnil še Iniesto, prve igralne minute pa je dobil Juan Mata. Članu Chelsea se je nasmehnila sreča, saj je tudi on ob prvem pravem stiku z žogo zatresel italijansko mrežo - končni izid finala je ostal 4:0.

Uradni začetni enajsterici

Španija (4-3-3): Casillas, Alba, Ramos, Pique, Arbeloa, Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta, Fabregas, Silva;

Italija (4-4-2): Buffon, Barzagli, Bonucci, Abate, Chiellini, Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo, Cassano, Balotelli.

Finale EP

Španija - Italija 4:0 (2:0)

(Silva 14., Alba 41., Torres 84., Mata 88.)