Zabijajo redko, toda takrat, ko je potrebno

Selektor Fernando Santos je za Grke ključni mož. Kaj bo pripravil gostiteljem človek, ki je že zasenčil slovitega Rehhagla?

Objavljeno
08. junij 2012 15.45
G. N., šport
G. N., šport
Varšava – Ne, nimajo možnosti! Tako enotni so si nogometni privrženci po Evropi v oceni, da se zgodba v glavni vlogi Grčije izpred osmih let ne more ponoviti. Senzacionalni evropski prvaki so takrat euro začeli z zmago nad gostitelji. Poljaki niso tako močni kot Portugalci, toda tudi Grki ne morejo več tako presenetiti. Toda kdo je sploh favorit? Gostitelji že lep čas niso igrali tekmovalnega dvoboja, Grki pa so nanizali izjemen kvalifikacijski niz brez poraza?

Kdo bo tresel tekmečeve mreže? To je največja neznanka Grčije in v tem je zdajšnja Grčija pod vodstvom Portugalca Fernanda Santosa, ki je izgubil eno samo tekmo (prijateljsko z Romunijo) podobna zlati Otta Rehhagla. Možje, zadolženi za gole (Georgios Samaras, Dimitris Salpigidis in Fanis Gekas), zabijajo redkeje kot v Grčiji poleti dežuje. V kvalifikacijah so dosegli le tri gole od štirinajstih, Samaras je v zadnji pripravljalni tekmi zastreljal še enajstmetrovko.

»Ne oziram se za preteklostjo, marveč gledam naprej. Pomembno je, da sem v formi na EP. Nismo v strelski krizi,« je prepričan napadalec Celtica. Z Gekasom sta zadela takrat, ko je bilo treba, proti Hrvaški za zmago z 2:0.

Selektor Santos je za Grke ključni mož. Kaj bo pripravil gostiteljem človek, ki je že zasenčil slovitega Nemca? Hvalijo ga na vse pretege, češ da Grčija igra bolj napadalno, a težave z učinkovitostjo še ni razrešila. 57-letni Portugalec, ki je Rehhaglov model le rahlo posodobil, pozna recept.

»To so dvoboji, ki so pisani na kožo izkušenim možem. Karagounis in Katsouranis vesta, kako se upreti gostiteljem,« je diplomirani inženir elektrotehnike odkril svoja ideologa in aduta na igrišču.