Eder v podaljšku zavil Francijo v črno za prvi portugalski naslov evropskega prvaka

Portugalski nogometaši so v finalu evropskega prvenstva po podaljšku premagali Francoze z 1:0. Tekmo je odločil Eder.

Objavljeno
10. julij 2016 15.12
Posodobljeno
10. julij 2016 20.00
Soccer Euro 2016 Portugal France
M. Ž.
M. Ž.

Saint-Denis - Portugalska nogometna reprezentanca je v finalu evropskega prvenstva po podaljšku premagala gostiteljico Francijo z 1:0 in osvojila svoj prvi evropski naslov.

Portugalski junak je bil rezervist Eder, ki je v 109. minuti natančno zadel z več kot 20 metrov in Francoze zavil v črno.

Francija je bila tako kaznovana za svojo neučinkovitost v rednem delu, ko ni uspela izkoristiti poškodbe Cristiana Ronalda. Prvi zvezdnik Portugalske se je poškodoval v 25. minuti, kar se je močno poznalo pri igri njegove reprezentance. Gostitelji prvenstva so imeli veliko premoč in sprožili enajst strelov več (17:6, v okvir 7:1), a je njihove poskuse uspešno ustavljal Rui Patricio. V sodniškem podaljšku drugega polčasa je nevarno zapretil rezervist Andre-Pierre Gignac, a je zadel vratnico.

Odločitev o novem prvaku je padla v drugem delu podaljška, natančneje v 109. minuti, ko je Eder z več kot 20 metrov natančno zadel v levi spodnji kot in svoji reprezentanci priboril naslov.

POTEK FINALA

Prvi polčas

Tekma se je začela z agresivno igro Francozov, ki so svoje nasprotnike pokrivali že na njihovi polovici in jih prisilili v nekaj napak, a resne priložnosti ni bilo.

Prvo izrazito akcijo so v četrti minuti izpeljali Portugalci. Nani je v nasprotnikovem kazenskem prostoru sprejel globinsko podajo, a je s približno dvanajstih metrov udaril prek vrat.

Francozi so odgovorili z močnim pritiskom. V šesti minuti je Moussa Sissoko z dvajsetih metrov žogo poslal visoko čez gol, minuto kasneje pa se je za strel odločil še Antoine Griezmann in z zgrešil z leve strani. Isti igralec je v deseti minuti po podaji Dimitrija Payeta poskusil z glavo, vendar je Rui Patricio z dobrim posredovanjem žogo odbil v kot. Le-tega je izvedel Payet in podal v kazenski prostor, predložek je proti golu usmeril Olivier Giroud, a je nastreljal Patricia.

Portugalskim navijačem je v 17. minuti zastal dih, saj se je prvi zvezdnik reprezentance Cristiano Ronaldo zaradi hudih bolečin v kolenu ulegel na zelenico. Razlog so bile bolečine v levem kolenu, ki sta jih povzročila trka z Dimitrijem Payetom. Ronaldo je bil na robu solza in je igrišče zapustil v spremstvu zdravnikov, vendar pa se je v 21. minuti vrnil na zelenico s povitim kolenom. A njegov nastop v finalu ni trajal dolgo, že v 24. minuti je začutil, da so bolečine prehude, in klopi pokazal, da potrebuje menjavo. Namesto njega je vstopil Ricardo Quaresma.

Francoski nogometaši so v nadaljevanju polčasa narekovali tempo in si naslednjo priložnost priigrali v 34. minuti. Moussa Sissoko je na levi strani kazenskega prostora preigral Adriena Silvo, akcijo pa končal s strelom v Ruija Patricia.

Ob koncu prvega polčasa so Portugalci pokazali, da so lahko nevarni tudi brez Ronalda. Med 39. in 42. minuto so imeli na voljo dva udarca iz kota in v tem času eno konkretno priložnost, ki jo je zapravil Jose Fonte.

Moštvi sta bili ob glavnem odmoru izenačeni na 0:0. V strelih je bilo 7:4 za Francijo (v okvir 3:0), v kotih pa 3:2 za domačo reprezentanco.

Drugi polčas

Selektorja ob polčasu nista opravila menjav. Drugi del tekme se je začel z manjšo prevlado Francozov, ki so imeli v uvodnih desetih minutah le eno priložnost, ko je Paul Pogba v 54. minuti z razdalje udaril visoko čez gol.

Domači strateg Didier Deschamps je v 58. minuti opravil svojo prvo menjavo in Dimitrija Payeta zamenjal s Kingsleyem Comanom. V isti minuti je imel priložnost njegov reprezentančni kolega Griezmann, ki je ob dobrem pokrivanju Fonteja žogo poslal naravnost v Patricia.

Coman in Griezmann sta nato v 66. minuti izpeljala obetavno akcijo, Coman je z leve strani podal pred gol, kjer pa je Griezmann s šestih metrov z glavo udaril prek vrat.

Francozi so še naprej ogrožali portugalska vrata in v 75. minuti zapretili prek Olivierja Girouda, čigar poskus z leve strani je ustavil Rui Patricio. Francoski napadalec je tri minute kasneje zapustil igrišče in svoje mesto prepustil Andre-Pierru Gignacu.

Portugalski nogometaši so v 80. minuti začasno prekinili francoski pritisk in si ustvarili dve priložnosti. Najprej je Nani nevarno podal pred gol in Hugo Lloris je moral posredovati, da žoga ne bi končala v mreži, francoski čuvaj mreže pa je v nadaljevanju ustavil tudi atraktiven strel Quaresme.

Po štirih minutah nadaljevanja je bilo znova nevarno pred portugalskim golom. Moussa Sissoko se je odločil za strel z razdalje in sprožil v levi kot, danes zanesljivi vratar Patricio pa se ni pustil premagati.

Portugalci so v 92. minuti srečno ohranili svojo mrežo nedotaknjeno, ko je Gignac s šestih metrov že premagal Patricia, a mu je veselje preprečila leva vratnica. Redni del se je končal brez golov in na vrsti je bil podaljšek.

Podaljšek

Ekipi v prvem delu podaljška nista zadeli. Konkrentnejši so bili Portugalci, pri katerih je v 95. minuti z glavno nevarno poskusil Pepe, a bil v prepovedanem položaju, v 104. pa še z glavo poskusil še rezervist Eder, a je njegov strel ustavil Hugo Lloris.

Glavni sodnik Mark Clattenburg je v 108. minuti storil napako, ki je skoraj privedla do gola. Portugalski napadalec Eder je na robu nasprotnikovega kazenskega prostora igral z roko, Clattenburg pa je dosodil igranje z roko Laurenta Koscielnyja. Prosti strel je izvedel Raphaël Guerreiro in stresel prečko.

Le minuto kasneje pa so Portugalci povedli. Rezervist Eder je prejel žogo približno 25 metrov od vrat, se otresel Laurenta Koscielnyja in natančno meril v levi spodnji kot (v spodnjem videu). Rezultat se do konca tekme ni več spremenil in Portugalska je osvojila svoj prvi evropski naslov.

Evropsko prvenstvo, finale

Portugalska - Francija 1:0 (0:0) * po podaljšku

(Eder 109.)

Portugalska: Patricio, Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro, W. Carvalho, Mario, Adrien Silva (66. Moutinho), Renato Sanches (78./Eder), Ronaldo (25./Quaresma), Nani.

Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra, Matuidi, Pogba, Sissoko (110./Martial), Griezmann, Payet (58./Coman), Giroud (78./Gignac).

 

Zadnjih pet evropskih prvakov

2016 - Portugalska

2012 - Španija

2008 - Španija

2004 - Grčija

2000 - Francija