Euro 2016: »azzurrom« finale pred finalom

VIDEO: Italijani so v derbiju osmine finala EP z 2:0 odpravili Špance, ki tako niso ubranili šampionske lovorike.

Objavljeno
27. junij 2016 15.32
Posodobljeno
27. junij 2016 17.45
SOCCER-EURO-ITA-SPA/
J. P.
J. P.

St. Denis - V »finalu pred finalom«, derbiju osmine finala evropskega prvenstva v Franciji, so Italijani z 2:0 odpravili Špance, ki tako ne bodo ubranili šampionske lovorike. V prvem polčasu, v 33. minuti, je Davida de Geo prvi matiral Giorgio Chiellini, tik pred koncem dvoboja, v prvi minuti sodnikovega dodatka, je zmago »azzurrov« potrdil Graziano Pelle. Italijane v četrtfinalu čaka nov derbi s svetovnimi prvaki Nemci.

Španci so prvič po letu 1988, ko jih je prav tako z 2:0 odpravil »elf«, na euru izgubili z več kot enim golom razlike. Italijani pa so se držali tradicije, saj so v zadnjih devetnajstih dvobojih, v katerih so zadeli prvi, kratko potegnili enkrat samkrat. Tokrat jih je v zadnji četrtini obračuna reševal vratarski veteran Gigi Buffon, ki je z dvema mojstrskima posredovanjema spravil v obup najprej Andresa Iniesto in nato še Gerarda Piqueja.

To je bil 35. medsebojni dvoboj evropskih nogometnih velesil, statistika se zdaj rahlo nagiba na stran »azzurrov«, ki so bili boljši enajstič, tekmec ostaja pri desetih uspehih, štirinajstkrat pa sta se zasedbi razšli brez zmagovalca. Izbranci selektorja Antonia Conteja so se tako Špancem maščevali za hud poraz v finalu prejšnjega evropskega prvenstva (0:4), a jih bodo skušali v soboto na realna tla vrniti Nemci.

 

V prvi priložnosti na tekmi se je znašel Graziano Pelle, a se je David de Gea odlično odzval. Foto: Charles Platiau/Reuters.


PRVI POLČAS

Finale pred finalom, kot se je derbija osmine finala letošnjega eura upravičeno oprijel naziv, se je začel v hudem nalivu, ki pa je šel očitno uvodoma bolj na roke Italijanom, ki so pokazali več lakote po zadetku, že v prvih enajstih minutah pa so se dvakrat znašli v idealnih priložnostih. V osmi je se je Graziano Pelle otresel svojega čuvaja Sergia Busquetsa in z glavo iz neposredne bližine sprožil v desni spodnji kot, vendar pa se je tekmečev čuvaj mreže David de Gea proslavil z bravurozno obrambo. Čuvaj mreže Manchester Uniteda se je še enkrat zelo izkazal tri minute pozneje, ko je imela podaja Alessandra Florenzija oči in je našla dobro odkritega Emanueleja Giaccherinija, ki je atraktivno poskusil, De Gea je z zadnjimi močmi žogo odbil v vratnico, od tam pa se je vrnila nazaj v polje.

Španci so se oddahnili, saj so brez prask preživeli prvi hud nalet azzurrov, ki pa se tudi po zgrešenih priložnostih niso umirili, temveč so še naprej narekovali visok ritem, tekmec se je sprva večinsko usmeril v branjenje začetnega izida. Branilci naslova so nekoliko resneje pokazali zobe v začetku dvajsete minute, ko je z roba kazenskega prostora bliskovito sprožil Cesc Fabregas, vendar pa nastreljal požrtvovalno nasprotnikovo obrambo. To je bil dokaz, da so se Španci vendarle otresli začetnega krča in začeli igrati nekoliko poletneje, sredi prvega dela je po kotu v kazenskem prostoru Giorgio Chiellini potegnil za majico in podrl Sergia Ramosa, ki je zahteval najstrožjo kazen, a je turški delilec pravice Cuneyt Cakir zgolj hladnokrvno zamahnil z roko.

Izbranci Antonia Conteja so hitro vrnili iz protinapada, Mattia de Sciglio, ki je tik pred tem kot prvi na tekmi porumenel, je poslal lep predložek na glavo Marca Parola, ki pa si je pozabil nastaviti merilne naprave, saj je žoga krepko zgrešila tarčo. Le nekaj minut pozneje se je razigrani De Sciglio znova izkazal v vlogi nevarnega podajalca, njegova žoga je iskala Pelleja, a jo je pred njim prisebno v kot poslal Ramos. Vsi napadalni poskusi pa so se Italijanom vendarle obrestovali v 33. minuti. Po prekršku Ramosa so imeli namreč azzurri na voljo prosti strel z razdalje 22 metrov, Eder je odlično streljal po tleh, De Gea žoge ni mogel ukrotiti, temveč jo je zgolj na kratko odbil, Giaccherini jo je malenkostno preusmeril, pritekel je osrednji branilec Giorgio Chiellini in jo rutinirano pospravil v nebranjeno mrežo. Branilci naslova so bili v škripcih.

Za Juventusovega branilca je bil to sedmi gol v majici z državnim grbom, toda prvi na velikih tekmovanjih. Zanimivo: Španci so prejeli šele prvi gol v izločilnih bojih na velikih tekmovanjih po celem desetletju, po dvoboju osmine finala svetovnega prvenstva leta 2006 s Francijo (1:3). Neverjetno! In kdor je mislil, da bodo Italijani po doseženem golu stopili na žogo in omrtvičili igro, se je pošteno zmotil. Tik pred odhodom na glavni odmor se je Contejevi četi nasmehnila še ena priložnost. Dobro je prodrl Giaccherini in mojstrsko našel Pelleja, ki ni okleval, temveč natančno sprožil tik pod stičišče desne vratnice in prečke, De Gea pa je z izjemnim refleksom žogo z zadnjimi močmi le izboksal v kot. Živahen prvi polčas se je torej končal z rahlo prednostjo naših zahodnih sosedov, ki so imeli tudi statistiko rahlo na svoji strani, Španci, ki so že četrtič zapovrstjo nastopili v nespremenjeni začetni enajsterici, pa so bili nekoliko premalo napadalno agilni, saj so zgolj enkrat sprožili v okvir vrat Gigija Buffona, ki ni imel dela.

Giorgio Chiellini je načel špansko mrežo. Foto: Philippe Lopez/AFP.


DRUGI POLČAS

Kljub vodstvu, ki jim je po polovici tekme obetalo preboj v četrtfinale in nov derbi s svetovnimi prvaki Nemci, so Italijani podjetneje začeli tudi drugi del. Z desne je lepo utekel Florenzi in skušal podati v osrčje kazenskega prostora, vendar pa je njegovo akcijo spremljal Gerard Pique in z enim zamahom razrešil vroč položaj pred svojimi vrati. Na drugi strani je zobe pokazal dovčerajšnji napadalec Juventusa Alvaro Morata, a se njegov dosedanji soigralec Buffon ni pustil premagati. Conte je v 53. minuti posegel po prvi menjavi in na klop potegnil zadnjega moža zvezne vrste Danieleja de Rossija, namesto njega je priložnost dobil Thiago Motta. Že ob polčasu je svežo moč na teren poslal tudi Del Bosque: Durana Nolita je nadomestil Aritz Aduriz, ki je v marčevski prijateljski tekmi teh dveh zasedb dosegel edini gol za Špance (1:1).

Eder, ki je kot izvajalec prostega strela začel akcijo za zadetek azzurrov v prvem polčasu, se je še enkrat v konkretni priložnosti znašel v 55. minuti, krenil je sam proti De Gei, ki pa je tokrat iz dvoboja izšel kot zmagovalec. Vselej, ko se je vodilna zasedba konkretneje podala v napad, je bilo nevarno v tekmečevem kazenskem prostoru, tudi denimo v 62. minuti, ko je De Sciglio domiselno oddal žogo pred vrata, kjer pa ni bilo zaključka. Špancem je začelo zmanjkovati časa in domišljije, ko se je drugi polčas ravno nagnil v drugo polovico, je s polrazdalje sprožil Andres Iniesta, vendar precej premalo natančno. Del Bosque je iskal rešitev iz godlje, z igrišča je poklical Morato, namesto njega pa svežo moč na igrišče poslal v liku Realovega zveznega igralca Lucasa Vazqueza.

In prav Lucas, ki bo v petek dopolnil 25 let, je zapretil v 74. minuti, ko se je sam znašel pred veteranom Buffonom, vendar pa zatresel vratnico namesto mreže, že prej pa je stranski sodnik dvignil zastavico in označil prepovedan položaj. Špancem ni preostalo drugega, kot vse sile usmeriti v napad, Buffon je bil dvakrat zapored na hudi preizkušnji, a je najprej ukrotil zelo nevaren poskus Inieste, nato pa z mojstrsko parado še Piqueja. Azzurri so bili pri žogi zgolj še poredko, prežali so na protinapade, po enem takšnih je Eder podal v sredino kazenskega prostora, vendar pa v prazno - pravzaprav naravnost v naročje De Gee. Med 81. in 84. minuto so si menjave kar sledile, svež veter v špansko moštvo je vnesel Pedro Rodriguez, ki je nasledil poškodovanega Aduriza, v italijansko pa Lorenzo Insigne (namesto Edra) in Matteo Darmian (namesto Florenzija).

V 90. minuti se je po napaki italijanske obrambe Pique kar naenkrat sam znašel pred Buffonom, ki pa ga je prečital in bravurozno ubranil njegov strel v levi spodnji kot. Španci so se lahko držali za glave, toda že minuto pozneje so bili za neučinkovitost tudi kaznovani. Contejevi izbranci so pletli protinapad z leve, dolga podaja rezervista Insigneja je na drugi strani igrišča našla popolnoma osamljenega rezervista Darmiana, ki je ustrelil v kazenski prostor, Sergio Ramos je žogi rahlo spremenil smer, Graziano Pelle pa je odprtih rok sprejel darilo in v prvi minuti sodnikovega dodatka zatresel prazno mrežo. S tem je bilo jasno, da Španci šampionske lovorike ne bodo ubranili, Italijani pa so se prebili v četrtfinale, kjer pa jih čaka še ena poslastica in nov finale pred finalom - proti svetovnim prvakom Nemcem!

Graziano Pelle je potrdil zmago azzurrov. Foto: Charles Platiau/Reuters.


ITALIJA : ŠPANIJA 2:0 (1:0)

Strelca: 1:0 - Giorgio Chiellini (Emanuele Giaccherini, 33.), 2:0 - Graziano Pelle (Matteo Darmian, 90+1.).

Italija (3-5-2): Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Mattia de Sciglio, Emanuele Giaccherini, Daniele de Rossi (od 53. Thiago Motta), Marco Parolo, Alessandro Florenzi (od 84. Matteo Darmian), Eder (od 82. Lorenzo Insigne), Graziano Pelle. Selektor: Antonio Conte.

Španija (4-3-3): David de Gea, Jordi Alba, Sergio Ramos, Gerard Pique, Juanfran, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fabregas, Duran Nolito (od 46. Aritz Aduriz, od 81. Pedro Rodriguez), Alvaro Morata (od 70. Lucas Vazquez), David Silva. Selektor: Vicente del Bosque.