Euro 2016: Xhaka z zgrešeno enajstmetrovko poslal Poljake med osem

Druga današnja para osmine finala: Wales - S. Irska (trenutni izid v 2. polčasu je 1:0), Portugalska - Hrvaška (21).

Objavljeno
25. junij 2016 14.32
Posodobljeno
25. junij 2016 14.55
SOCCER-EURO-SWI-POL/
J. P.
J. P.

St. Etienne - Poljaki so prvi četrtfinalisti nogometnega evropskega prvenstva v Franciji. Že v uvodnem dvoboju osmine finala v St. Etiennu so zmagovalca odločile enajstmetrovke, pri izvajanju katerih so bili natančnejši izbranci Adama Nawalke, ki so s 6:5 odpravili Švicarje, pri katerih je bil z bele točke v drugi seriji nenatančen Granit Xhaka.

Po rednem delu in dveh podaljških je bil izid 1:1, poznejše zmagovalce je v 39. minuti v vodstvo popeljal Jakub Blaszczykowski, v 82. minuti je z izjemnim volejem z roba kazenskega prostora izenačil Xherdan Shaqiri. V dveh podaljških se rezultat ni spremenil, zato je odločala »loterija« strelov z bele točke, ki jih je torej odločil en sam zgrešen strel. Poljake zdaj v četrtfinalu čaka zmagovalec večerne poslastice med Portugalsko in Hrvaško.


Jakub Blaszczykowski je načel švicarsko mrežo. Foto: Jason Cairnduff/Reuters.


POTEK DVOBOJA

Prvih šest minut je bil promet na igrišču izključno enosmeren, saj so se Švicarji enkrat samkrat pognali v napad, toda neuspešno. Poljaki so pletli mrežo okrog tekmečevih vrat, še posebej nestrpen je bil njihov prvi napadalni adut Robert Lewandowski, najboljši strelec kvalifikacij za euro s trinajstimi zadetki, ki pa na turnirju v Franciji še ni zatresel nasprotnikove mreže. Že v dvajseti sekundi se je lepa priložnost ponudila Arkadiuszu Miliku, ki pa ni bil uspešen.

Ko so se izbranci selektorja Vladimirja Petkovića otresli začetnega krča, so nekaj več napadalne sle pokazali tudi sami. Tako se je v deseti minuti Xherdan Shaqiri sam znašel pred čuvajem poljske mreže Lukaszem Fabianskim, vendar pa iz težkega položaj zatresel zgolj zunanji del mreže. Nadaljevanje je bilo nekaj časa mirno in domala brez razburljivih vložkov, tribune so se prvič resneje predramile spet v 29. minuti, ko je Grzegorz Krychowiak dobro spremljal podajo s kota in iz lepega položaja v osrčju kazenskega prostora sprožil z glavo, a daleč mimo vrat.

Igra se je razživela, dve minuti pozneje bi se lahko Poljakom posrečil mat v dveh potezah, potem ko je Lewandowski našel Kamila Grosickega, ki pa ni dobro nastavil merilnih naprav. Še dve minuti pozneje pa je žogo lepo ustavil Milik, ki je bil dobro postavljen in je neoviran streljal, a sprožil visoko v tribune. Ajaxov napadalec je tako zapravil že drugo resnejšo priložnost v dvoboju. Na drugi strani je po prekinitvi žoga našla branilca Fabiana Schära, ki pa je z glavo nastreljal vratarja Fabianskega.

V 38. minuti je bilo vroče v kazenskem prostoru Poljakov, ki pa so se iz nevarnega položaja mirno izvlekli in takoj krenili v protinapad, ki so ga kronali z zadetkom. Grosicki je prodiral, skušal podati, zadel svojega »čuvaja«, a se je žoga odbila nazaj do njega, poslal jo je globoko v kazenski prostor, kjer je bil povsem osamljen Jakub Blaszczykowski, ki je žogi med nogami vratarja Yanna Sommerja našel pot v mrežo. Za 30-letnega zveznega igralca Fiorentine je bil to drugi gol na letošnjem evropskem prvenstvu.

V zadnji minuti prvega polčasa je v poljskem kazenskem prostoru padel švicarski napadalec Haris Seferović, vendar pa odlični angleški sodnik Mark Clattenburg, ki je bil do odmora domala neopazen, ni nasedel in je pustil, da je igra tekla naprej. Dokaj aktiven prvi del so torej z rahlim vodstvom zasluženo končali Poljaki, ki so bili za odtenek agilnejši, čeravno so tekmecem prepustili posest žoge (55 %). Izenačenost najzgovorneje potrjujeta razmerji sproženih strelov v okvir vrat (2:2) in kotov (3:3).

Xherdan Shaqiri je izvlekel podaljšek. Foto: Jean-Philippe Ksiazek/AFP.


Drugi polčas so precej obetavneje začeli Švicarji, ki jim ni preostalo drugega, kot da so skušali vse sile usmeriti v napad in istočasno preprečiti možne protinapade tekmecev. Toda do prve prave priložnosti se je dokopala zasedba, ki je vodila, a je poskus njenega prvega strelca Lewandowskega s konico športnega copata Sommer brez pretiranih težav ukrotil. Na drugi strani je bliskovito streljal Xherdan Shaqiri, a je bil Fabianski na njegov strel pripravljen.

Švicarji so napadali, tekmec pa je zvito prežal na nasprotne napade, v enem izmed njih je v 54. minuti strelec prvega gola Blaszczykowski pošteno ogrel Sommerjeve dlani, rezultat pa se ni spremenil. Do prve daljše prekinitve v St. Etiennu je prišlo minuto pozneje, ko je Fabian Schär brutalno posekal Lewandowskega, ki je za nekaj časa obležal na tleh, branilec pa si je prislužil rumeno opozorilo, zaradi katerega bi moral v primeru švicarskega preboja v četrtfinale prisilno počivati.

Da ga zanima zgolj izenačujoči zadetek, je švicarski selektor Petković dokazal s prvo menjavo. Na klop je namreč potegnil igralca sredine igrišča Blerima Džemailija, zamenjal pa ga je s komaj 19-letni napadalcem Basla Breelom Embolojem, ki se je v minuli sezoni za klubsko minutažo boril tudi z nekdanjim Olimpijinim ostrostrelcem Andražem Šporarjem. V 67. minuti je Milik nesrečno doskočil na nogo Granita Xhake in moral s stisnjenimi zobmi in v bolečinah za kratko z igrišča.

Tri minute pozneje je Petković skušal še ojačati napadalne vrste z 28-letnim Erenom Derdiyokom, ki prej na tem prvenstvu še ni igral, tokrat pa je zamenjal Admirja Mehmedija. V 73. minuti je na švicarskem delu tribun močno završalo: Fabianski z bravurozno obrambo zaustavil izvrsten poskus Ricarda Rodrigueza, ki je zelo natančno meril v desni zgornji kot poljskih vrat, ravno pod stičišče vratnice in prečke. Brez dvoma je bila to obramba tekme, vsaj dotlej, Švicarji pa so bili vse bolj obupani.

Moštvo, ki je zaostajalo, je pritiskalo na vse ali nič, še tretja sveža moč na igrišču je bil Gelson Fernandes, ki je v zvezni vrsti zamenjal Valona Behramija. Najlepšo priložnost do tedaj so si Švicarji priigrali v 79. minuti, ko je najprej močno sprožil Johan Djourou, odbitek pa je pristal na nogi Seferovića, ki je namesto mreže zatresel prečko. Kar se ni posrečilo njemu, pa se je tri minute pozneje Xherdanu Shaqiriju. Gol, s katerim je poskrbel za izenačenje, bo bržkone kandidiral za najlepši zadetek prvenstva.

Štiriindvajsetletni zvezni igralec angleškega Stoka je odbito žogo pričakal na robu kazenskega prostora, nato pa se drzno odločil za mojstski strel z volejem, s katerim je žogo natančno poslal v desno vratnico, od tam pa se je odbila v mrežo. Za Shaqirija je bil to osemnajsti gol v majici z državnim golom, pozneje pa se je izkazalo, da je z njim izvlekel podaljšek. Do konca rednega dela se mreži namreč nista več zatresli, več od igre pa so imeli Švicarji.

Prvi četrturni podaljšek je bil pravcata nogometna uspavanka, ki zagotovo ni zadovoljil navijačev, saj ni ponudil niti ene priložnosti na obeh straneh. Moštvi sta pretkano čuvali doseženo po rednem delu in sta se le poredkoma podali proti tekmečevim vratom, švicarski selektor Petković možnosti za osvežitev enajsterice ni imel več, poljski Adam Nawalka pa je poskrbel za dve menjavi: v 101. minuti je Krzysztofa Maczynskega nasledil Tomasz Jodlowiec, tri minute pozneje pa Grosickega, ki mu je zmanjkovalo sape, Slawomir Peszko.

V drugem podaljšku pa so znova pobudo prevzeli Švicarji, ki so nevarneje napadali, v najlepši priložnosti pa se je v 113. minuti znašel rezervist Derdiyok, ki je zelo poživil igro po prihodu na igrišče. Poljaki so slabo postavljali ofsajd-zanko, švicarski napadalec se je sam znašel pred golom in natančno sprožil z glavo, razpoloženi Fabianski pa je s čudovito refleksno obrambo njegov poskus s skrajnimi silami ubranil in žogo odbil.

Isti gralec je v začetku 118. minute vtekel v nasprotnikov kazenski prostor, a ni znal unovčiti natančne Seferovićeve podaje, streljal je slabo in poljski vratar je žogo srečno ukrotil. Zanj je bila to že šesta obramba v dvoboju, nekaj je bilo prav briljantnih. V zadnji minuti drugega podaljška je bilo vendarle vroče tudi v kazenskem prostoru Švicarjev, vendar pa Lukasz Piszczek ni prišel do strela. Konec je bilo tudi drugega podaljška, zmagovalca je odločila »loterija« strelov z bele točke.

In kot se rado zgodi, je bil tudi tokrat pri izvajanju enajstmetrovk odločilen en sam zgrešen poskus. V drugi seriji je bil zelo nenatančen Švicar Granit Xhaka, ki je sicer sprožil močno, toda tudi daleč mimo desne vratnice Fabianskega. V isti seriji je bil blizu uspeha tudi švicarski čuvaj mreže Sommer, ki je poskus Milika resda s skrajnimi napori malenkostno odbil, vendar ne dovolj, da žoga ne bi končala za golovo črto. V četrtfinale, kjer jih čakajo bodisi Portugalci bodisi Hrvati, so se torej uvrstili Poljaki.

DANAŠNJI PARI OSMINE FINALA

Švica : Poljska 5:6 - po 11-m (1:1, 1:1, 0:1)

Strelca: 0:1 - Jakub Blaszczykowski (Kamil Grosicki, 39.), 1:1 - Xherdan Shaqiri (Eren Derdiyok, 82.).

Enajstmetrovke: za Švico so zadeli Stephan Lichtsteiner, Xherdan Shaqiri, Fabian Schär, Ricardo Rodriguez, zgrešil pa Granit Xhaka; za Poljsko so zadeli Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik, Kamil Glik, Jakub Blaszczykowski, Grzegorz Krychowiak.

ŠVICA (4-2-3-1): Yann Sommer, Ricardo Rodriguez, Johan Djourou, Fabian Schär, Stephan Lichtsteiner, Granit Xhaka, Valon Behrami (od 77. Gelson Fernandes), Admir Mehmedi (od 70. Eren Derdiyok), Blerim Džemaili (od 58. Breel Embolo), Xherdan Shaqiri, Haris Seferović. Selektor: Vladimir Petković.

POLJSKA (4-4-2): Lukasz Fabianski, Artur Jedrzejczyk, Michal Pazdan, Kamil Glik, Lukasz Piszczek, Kamil Grosicki (od 104. Slawomir Peszko), Krzysztof Maczynski (od 101. Tomasz Jodlowiec), Grzegorz Krychowiak, Jakub Blaszczykowski, Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik. Selektor: Adam Nawalka.