Euro 2016: Francozi z evrogolom Payeta porazili Romune

Na uvodni tekmi evropskega prvenstva so Francozi s tesnim izidom 2:1 premagali Romune.

Objavljeno
10. junij 2016 15.11
Posodobljeno
10. junij 2016 20.00
SOCCER-EURO-FRA-ROM/
M. Ž.
M. Ž.

Pariz - Francoski nogometaši so na prvi tekmi 15. evropskega prvenstva tesno premagali Romunijo z 2:1, junak pa je bil Dimitri Payet.

Član West Hama je bil danes izjemno razpoložen in je soigralce zalagal s številnimi uporabnimi žogami. Eno izmed teh je v 57. minuti z glavo v gol pretvoril Olivier Giroud, a se Romuni niso predali in so v 65. minuti priigrali enajstmetrovko, ki jo je uspešno izvedel Bogdan Stancu.

Francozi so nato trepetali vse do 89. minute, ko je Dimitri Payet preigraval na robu kazenskega prostora in z mojstrskim strelom v levi zgornji kot premagal nemočnega Cristiana Sapunaruja. Gostiteljem prvenstva se je tako odvalil kamen od srca, saj so le dosegli pričakovano zmago nad Romuni.

To je bila tudi edina tekma uvodnega dne. Jutri se bosta na drugi tekmi skupine A pomerili Albanija in Švica (15), nato pa bosta sledili še tekmi skupine B med Walesom in Slovaško (18) ter Anglijo in Rusijo (21).

POTEK TEKME

Prvi polčas

Prva tekma evropskega prvenstva se je začela z izenačeno igro. Romunski nogometaši se niso ustrašili favoriziranih nasprotnikov in si že v četrti minuti pripravili izjemno priložnost za vodstvo. Po udarcu iz kota je iz bližine sprožil Bogdan Stancu, a se je vratar Hugo Lloris izkazal z odlično obrambo na golovi črti.

Gostitelji so prvič zapretili v deseti minuti, ko je po podaji Dimitrija Payeta z glavo poskusil Olivier Giroud, a je žogo poslal mimo desne vratnice romunskega gola. Še bližje golu je bil Antoine Griezmann v 14. minuti, ki je v kazenskem prostoru pričakal podajo Bacaryja Sagnaja z desne strani in v prvem poskusu zgrešil žogo, v drugem pa zadel vratnico.

Galski petelini so v nadaljevanju narekovali ritem igre, vendar pa zapravljali priložnosti. V 36. minuti je Payet preigraval na desni strani in podal pred gol, žogo je z enajstih metrov proti vratom poslal Griezmann, a je žoga zadela Cristiana Sapunaruja in za las zletela mimo desne vratnice.

V zaključku prvega polčasa je še enkrat neuspešno poskusil Giroud, ki je z glavo sprožil prek vrat in prvi polčas se je končal brez golov. Razmerje strelov je bilo 8:4 za Francoze.

Drugi polčas

Moštvi sta drugi del tekme začeli v nespremenjenih postavah. Tud tokrat so imeli začetno pobudo Romuni in v 48. minuti izpeljali nevarno akcijo. Bogdan Stancu je s prsmi ustavil podajo z desne strani in poskusil s strelom v desni kot, a je bil na srečo francoske reprezentance premalo natančen.

Francija je odgovorila v 52. minuti prek Girouda, ki pa je po novi podaji Payeta udaril po sredini vrat in Ciprian Tatarusanu ni imel težkega dela.

Domačini so v nadaljevanju še močneje pritisnili proti romunskim vratom, kar se jim je obrestovalo. Najprej je Paul Pogba v 52. minuti poskusil z volejem, a se je izkazal Tatarusanu, pet minut kasneje pa je prišlo do spremembe izida.

Akcijo za vodilni gol je začel razigrani Payet in z desne strani podal pred gol, tam je bil Giroud hitrejši od romunskega vratarja in zadel z glavo (v spodnjem videu).

Veselje francoskih navijačev je bilo kratko, saj so Romuni v 65. minuti izenačili na 1:1. Branilec Patrice Evra je v kazenskem prostoru brcnil Bogdana Stancuja in glavni sodnik je pokazal na belo točke, s katere je zadel Stancu.

Francoski selektor Didier Deschamps je med 66. in 77. minuto posegel po dveh menjavah, namesto Paula Pogbaja in Antoineja Griezmanna sta vstopila Anthony Martial in Kingsley Coman.

Francozi so ob koncu tekme pritisnili proti nasprotnikovim vratom in si priborili nov gol. Junak je bil igralec tekme Dimitri Payet, ki je z roba kazenskega strela neubranljivo sprožil v levi zgornji kot in poskrbel za izbruh veselja domačih navijačev (v spodnjem videu). Rezultat se do konca tekme ni več spremenil in Francozi so domače prvenstvo začeli z zmago.

EP v nogometu, skupina A

Francija - Romunija 2:1 (0:0)

(Giroud 57., Payet 89.; Stancu 65./11-m)

Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Rami, Evra, Kante, Matuidi, Pogba (77./Martial), Griezmann (66./Coman), Payet (91./Sissoko), Giroud.

Romunija: Tatarusanu, Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat, Hoban, Pintilii, Stanciu, Popa (82./Torje), Stancu (72./Chipciu), Andone (61./Alibec).

--------------------------

Sobota

Albanija - Švica (15)