Euro 2016: Hrvati leteli visoko, a padli nizko

V današnji zadnji tekmi osmine finala so Portugalci v podaljšku z 1:0 ugnali Hrvate. Mož odločitve rezervist Quaresma.

Objavljeno
25. junij 2016 20.28
Posodobljeno
25. junij 2016 20.55
FBL-EURO-2016-MATCH39-CRO-POR
J. P.
J. P.

Lens - Hrvaški nogometaši so leteli visoko, a padli nizko v osmini finala evropskega prvenstva v Franciji. Z 1:0 jih je odpravila Portugalska, ki je zmagoviti zadetek dosegla v podaljšku, v 117. minuti je bil mož odločitve rezervist Ricardo Quaresma. Protinapad je skušal zaključiti že Cristiano Ronaldo, a je njegov poskus Danijel Subašić še obranil, vendar pa žogo odbil zgolj do Quaresme, ki jo je brez težav pospravil v prazno mrežo. Portugalci se bodo v četrtfinalu pomerili s Poljaki, danes so si mesto med najboljšo osmerico zagotovili tudi še Valižani.

Gledalci so pričakovali nogometno poslastico, v prvem polčasu pa dobili popolno uspavanko brez kančka razburljivosti. Po glavnem odmoru se je igra nekoliko razživela, manjkala pa je pika na i. V rednem delu moštvi, zanimivo, sploh nista sprožili v okvir tekmečevih vrat, povsem odrezan od igre in neopazen je bil predvsem prvi portugalski zvezdnik Ronaldo. V podaljšku so bili Hrvati več pri žogi in bliže zmagi, Ivan Perišić je v 116. minuti tudi zatresel prečko, neučinkovitost pa je na drugi strani kaznoval Quaresma s svojim osmim zadetkom v majici z državnim grbom.

 

Cristiano Ronaldo se je prebudil tik pred izločilnimi boji. Foto: Francisco Leong/AFP.

PRVI POLČAS

Portugalski selektor Fernando Santos je v začetni enajsterici v napad ob superzvezdniku Cristianu Ronaldu postavil tudi 29-letni člana Fenerbahčeja Nanija, ki je tako postal četrti Portugalec z vsaj stotimi nastopi v majici z državnim grbom - po Ronaldu, Luisu Figu in Fernandu Coutu. V hrvaško vrsto pa je vrnil Cristianov soigralec pri evropskem klubskem prvaku Realu Luka Modrić, ki je moral prejšnji dvoboj z branilci naslova Španci (2:1) izpustiti.

Hrvati so šli v dvoboj z izjemno popotnico, saj so izgubili v zgolj enem od zadnjih desetih obračunov na evropskih prvenstvih. Ob tem so vpisali šest zmag in tri neodločene izide. Na vsak način je bilo za konec prvega dne izločilnih bojev pričakovati nogometno poslastico, vendar pa začetek tekme ni tega ni obetal. V prvi polovici prvega polčasa niso ne eni ne drugi sprožili strela v nasprotnikov okvir vrat, gledalci na štadionu Bollaert-Delelis pa so zdolgočaseni spremljali pravcato uspavanko brez kančka razburljivosti.

V 25. minuti pa je tribune vendarle predramila prekinitev v korist Portugalcev. Adrien Silva je s prostega strela podal v kazenski prostor, tam je bil Pepe v prepovedanem položaju, česar pa stranski sodnik ni videl, zato je prekaljeni 33-letni Realov branilec sprožil z glavo, toda krepko prek gola. Rezultat se torej v taktičnem obračunu obeh selektorjev, ki nista želela tvegati, ni spremenil. Po natanko pol ure igre je bilo vroče v portugalskem kazenskem prostoru, Ivan Perišić je sprožil proti bližnji vratnici, a zatresel zgolj zunanji del mreže.

Navijači so zaman pričakovali vsaj ščepec akcije, toda o prvem polčasu bi težko zapisali kaj pametnega. Na obeh straneh ni bilo niti enega strela v okvir vrat, tudi prekinitev ni bilo veliko (koti 2:1 v korist Hrvaške), zgolj posest žoge - 60-odstotna - je bila krepko na strani »kockastih«. Prvi del torej ni zadovoljil sladokuscev, bil je povprečen, toda izenačen, ekipi si pač nista upali tvegati.

DRUGI POLČAS

Statistiki so izmerili, da se je prvi zveznik Portugalcev Cristiano Ronaldo v uvodnih 45 minutah zgolj devetnajstkrat dotaknil žoge, vendar pa niti enkrat v tekmečevem kazenskem prostoru. Drugi del se je začel nekoliko bolj živahno, da si želi agilnejši napad, pa je selektor Fernando Santos nakazal s prvo menjavo. Namesto Andreja Gomesa je namreč priložnost dobil komaj 18-letni Renato Sanches, otrok Benfice, ki pa bo v prihodnji sezoni oblekel majico bavarskega velikana Bayerna.

Prvič so Hrvati pokazali zobe v 52. minuti, ko so hitro izvedli strel s kota, do žoge se je dokopal Marcelo Brozović, ki je med vsemi igralci v prvem polčasu pretekel največ (debelih šest kilometrov), in sprožil iz prve, vendar pa je po njegovem poskusu žoga letela v oblake. Vendar pa so izbranci nekdanjega mariborskega trenerja Anteja Čačića, ki je le poenotil zvezdnike »kockastih«, vsaj nakazali, na kakšen način bi bilo mogoče prebiti tekmečevo obrambo.

V prvih petnajstih minutah drugega dela je bil Ronaldo povsem odrezan od igre. Hrvatje so še naprej skušali pritiskati na tekmečev gol, vnovič so bili blizu po prekinitvi - podaja s prostega strela je našla glavo Domagoja Vide, ki pa je bil malenkostno premalo natančen in je žogo poslal mimo leve vratnice portugalskih vrat. Na drugi strani je bilo vroče po predložku v kazenski prostor, Nani je poskusil z glavo, a mu merilne naprave niso najbolje delovale.

Hrvaški selektor do 75. minute sploh še ni menjal, portugalski je še vedno na klopi držal trojico asov, ki niso našli mesta v začetni enajsterici - Ricarda Carvalha, Joaa Moutinha in Vieirinho. Končnica rednega dela je bila podobno dolgočasna, kot je bil prvi polčas, v obeh kazenskih prostorih se ni dogajalo nič, zdelo se je, kot da moštvi čakata podaljšek. Zadnjo besedo ob koncu drugega polčasa so imeli Hrvati s strelom iz kota, a je v svojem kazenskem prostoru posredoval popolnoma neopazni Ronaldo. Podaljšek se je torej lahko začel.

V rednem delu ekipi sploh nista sprožili v okvir vrat. Foto: Benoit Tessier/Reuters.


PRVI PODALJŠEK

Hrvati nikakor niso zmogli streti portugalskega odpora, pa čeravno je bila vsa statistika krepko na njihovi strani. Imeli so namreč 59-odstotno posest žoge in precej boljše razmerje priložnosti za zadetek (8:3), prostih strelov (23:9) in kotov (4:1), kar pa je navijače v Lensu najbolj žalostilo, je bilo dejstvo, da nista moštvi v rednem delu niti enkrat samkrat sprožili v okvir tekmečevih vrat. Če že v prvih 90 minutah selektorja nista želela tvegati, je bilo jasno, da bo priložnosti za gol v podaljšku še manj.

V 96. minuti prva nezbranost portugalske obrambe, s strani se je sam pred vratarjem Ruijem Patriciem znašel rezervist Nikola Kalinić, ki je pred tem zamenjal Maria Mandžukića, toda osnovnošolsko zgrešil in se upravičeno prijel za glavo. Še pred menjavo strani po koncu prvega podaljška se je v Čačićevi četi poškodoval Vedran Čorluka, Hrvaška je imela nekaj trenutkov/minut igralca manj na terenu.

DRUGI PODALJŠEK

V 113. minuti so se »kockasti« znašli v izjemni priložnosti po podaji s kota. Izlet vratarja Ruija Patricia se je končal na tleh, vendar pa Kalinićevega prekrška nad njim španski delilec pravice ni videl. Z glavo je - že drugič na tekmi - poskusil Domagoj Vida, a se mu ponovno ni posrečilo zatresti portugalske mreže. To je bil, vsaj zdelo se je, eden zadnjih hrvaških poskusov, da bi si četrtfinalno vozovnico priborili že pred »loterijo« strelov z enajstih metrov. V 116. minuti je lepo utekel Perišić in podal pred vrata, toda v prazno.

Igra se je povsem razživela. Že v naslednji akciji je bil spet v glavni vlogi Perišić, a je namesto mreže stresel zgolj vratnico, Portugalci pa so žogo popeljali v zmagoviti protinapad. Nani je na drugi strani kazenskega prostora videl Ronalda, ki je žogo lepo sprejel in bliskovito sprožil, vratar Danijel Subašić je njegov poskus še ukrotil, vendar pa je odbita žoga padla naravnost na nogo rezervista Ricarda Quaresme, ki jo je neovirano zgolj še porinil v prazno hrvaško mrežo. Upov naših južnih sosedov je bilo konec, čeravno so do konca še nekajkrat pokazali zobe, nazadnje v poslednjih izdihljajih, ko je Vida za las meril mimo desne vratnice.

HRVAŠKA : PORTUGALSKA 0:1 (0:0, 0:0, 0:0)

Strelec: 0:1 - Ricardo Quaresma (Cristiano Ronaldo, 117.).

Hrvaška (4-2-3-1): Danijel Subašić, Ivan Strinić, Domagoj Vida, Vedran Čorluka, Darijo Srna, Milan Badelj, Luka Modrić, Ivan Perišić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Mario Mandžukić. Selektor: Ante Čačić.

Portugalska (4-4-2): Rui Patricio, Raphael Guerreiro, Jose Fonte, Pepe, Cedric Soares, Andre Gomes, William Carvalho, Adrien Silva, Joao Mario, Cristiano Ronaldo, Nani. Selektor: Fernando Santos.