Euro 2016: Schär priboril tri točke Švicarjem

Švicarski nogometaši so evropsko prvenstvo začeli s tesno zmago nad Albanijo (1:0).

Objavljeno
11. junij 2016 14.04
Posodobljeno
11. junij 2016 14.04
FBL-EURO-2016-MATCH2-ALB-SUI
M. Ž.
M. Ž.

Lens - Drugi dan evropskega prvenstva je švicarska reprezentanca na svoji prvi tekmi skupine A tesno premagala Albanijo z 1:0.

Švicarji so tekmo odločili v peti minuti z golom Fabiana Schära in nato od 36. minute igrali z igralcem več, a se rezultat ni spremenil. Albanci bi ob koncu skoraj kaznovali neučinkovitost Švicarjev, vendar pa je Shkëlzen Gashi zapravil izjemno priložnost.

Švicarski nogometaši so na tekmi z Albanijo povedli že po petih minutah. Xherdan Shaqiri je izvedel kot z desne strani in v kazenski prostor poslal uporaben predložek, tam je najvišje skočil Fabian Schär, prehitel vratarja Etrita Berisho in žogo z glavo poslal v mrežo.

Albanci so bili v prvih tridesetih minutah v podrejeni vlogi, svoj prvi nevarnejši napad pa so izpeljali v 26. minuti, ko je z roba kazenskega prostora nenatačno sprožil Taulant Xhaka.

Deset minut kasneje so Albanci ostali le z deseterico mož na igrišču, saj je kapetan Lorik Cana na robu kazenskega prostora igral z roko in prejel drugi rumeni karton, tekma je bila zanj končana.

Švicarska reprezentanca je imela tako na voljo prosti strel iz ugodnega položaja, odgovornost za strel je prevzel Blerim Džemaili in natančno udaril proti vratom, a mu je veselje preprečil okvir vrat. Švicarski nogometaši so do konca polčasa dvakrat ogrozili albanska vrata, a sta bila Dzemaili (41.) in Haris Seferović premalo natančna. Ostalo je pri izidu 1:0.

Drugi polčas ni prinesel spremembe rezultata. Švicarji so pritiskali na vrata Albancev, vendar pa bili premalo zbrani v zaključku akcij.

Albanci bi to skoraj kaznovali v 87. minuti, ko se je Shkëlzen Gashi po globinski podaji sam znašel pred švicarskim golom, vendar pa je Yann Sommer z odlično obrambo svojo mrežo ohranil nedotaknjeno in Švica je vknjižila vse tri točke.

Evropsko prvenstvo, prvo kolo

Skupina A

Albanija - Švica 0:1 (0:1)

(Schär 5.)

Albanija: Berisha, Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli, Abrashi, Kukeli, Xhaka (62./Kace), Roshi (74./Cikalleshi), Sadiku (82./Gashi), Lenjani.

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schar, Djourou, Rodriguez, Behrami, Džemaili (76./F. Frei), Xhaka, Shaqiri (88./Fernandes), Seferović, Mehmedi (62./Embolo).

---------------------------

Že odigrano

Francija - Romunija 2:1 (0:0)

(Giroud 57., Payet 89.; Stancu 65./11-m)

Lestvica:

1. Francija 1 1 0 0 2:1 3 točke

2. Švica 1 1 0 0 1:0 3

3. Albanija 1 0 0 1 0:1 0

4. Romunija 1 0 0 1 1:2 0