Payet sam opravil z balkanskimi Brazilci

Francozi so prekinili negativno tradicijo gostiteljev na uvodnih tekmah EP. V premieri eura so zasluženo premagali neugodne Romune.

Objavljeno
11. junij 2016 02.56
Soccer Euro 2016 France Romania
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Francoski navijači bi si težko želeli lepši uvod v evropsko prvenstvo. Prva tekma eura 2016 je bila namreč kar zanimiva, Francozi pa so si v 96 minutah igre (47+49) priigrali prve tri točke, s katerimi bodo povsem sproščeno pričakali naslednja izziva z Albanci in Švicarji.

Statistično se le deset odstotkov tekem na velikih turnirjih konča z izidom 0:0, tudi po sinočnjem večeru pa ta odstotek ni nič večji. Osrednji junak večera je bil Dimitri Payet, nogometaš londonskega West Hama, ki je močno opozoril nase že v minuli angleški sezoni. Fant, rojen na francoskem čezmorskem ozemlju Reunion, je bil eden najboljših igralcev premier league, po sinočnjem večeru pa so ga spoznali tudi mnogi drugi navdušenci nad nogometno igro.

Prav Payet je namreč ustvaril večino priložnosti za Francijo, žoge pa so bile po njegovih podajah opremljene z navigacijo GPS. Že v prvem polčasu je po dvakrat poslal v ogenj Olivierja Girouda in Antoina Griezmanna, v drugem polčasu je bil še boljši. Najprej je filigransko natančno podal žogo na glavo Giroudu, ki je žogo – ob neodločnem vratarju Tatarusanuju – podaljšal v mrežo za vodstvo z 1:0, nato je z mojstrovino postavil še končni izid 2:1. Z levico je sprožil strel na razdalji približno 20 metrov od vrat, žoga pa je nato poletela v desni zgornji vratarjev kot. Payetov gol bodo gotovo vrteli na televizijskih kanalih tudi po koncu turnirja – denimo v rubriki deset najlepših golov eura 2016.

To je kar dobro prizemljilo približno 15.000 romunskih navijačev, ki so med 65. in 89. minuto proslavljali zasluženo »osvojeno« točko. Francozi so bili do Payetove mojstrovine resda boljši, bolj intenzivno so iskali gol, toda balkanski Brazilci, kot v nogometni družini tudi imenujejo Romune, so se branili čvrsto in agresivno.

Na dosedanjih 14 evropskih prvenstvih so države gostiteljice zmagale le na treh uvodnih tekmah, nazadnje pa je to uspelo Belgiji leta 2000, torej na euru, ki ga je zaznamoval tudi zgodovinski nastop slovenske reprezentance, ko je v Bruslju premagala Švedsko z 2:1. Tudi zavoljo tega si je francoski selektor Didier Deschamps po tekmi opazno oddahnil.

»Proti Romunom ni lahko igrati, toda to smo vedeli že prej. Naredili smo veliko napak, Romuni pa so se branili organizirano. Priznam, da smo se očitno kar težko soočali z bremenom favoritov, tudi zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da smo zmagali. V končnico tekme sem želel priti s štirimi napadalnimi igralci, kar se je izkazalo za odločilno. Premiera je vedno nepredvidljiva in zahtevna, zato sem izjemno zadovoljen,« je povedal Deschamps.

EP, prvo kolo skupine A

Francija - Romunija 2:1 (0:0)

(Giroud 57., Payet 89.; Stanca 65./11-m)

Francija: Lloris, Sagna, Koscielny, Rami, Evra, Kanté, Matuidi, Pogba (77./Martial), Griezmann (66./Coman), Payet (91./Sissoko), Giroud.

Romunija: Tatarusanu, Sapunaru, Grigore, Chiriches, Rat, Hoban, Pintilii, Stanciu (72./ Chipciu), Popa (82./Torje), Stancu, Andone (61./Alibec).

---------------------

Danes

Albanija - Švica (15)