Skomina v boju za finale

Gazzetta dello Sport: Skomina je eden najboljših sodnikov med vsemi na Euru.

Objavljeno
28. junij 2016 16.42
SOCCER-EURO-ENG-ICE/
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Zadnjo tekmo osmine finala med Anglijo in Islandijo sem si ogledal v družbi Francozov in Nemcev v enem od barov na Trgu zmage. Ni šlo za degustacijo lokalnih vin ali belgijskih piv, ki kraljujejo v Bordeauxu, pač pa za pristen nogometni večer, ki se je razpletel po željah večine za omizjem. Zmaga Islandije nikogar ni pustila ravnodušnega, a ta odziv je bil razumljiv in pričakovan bolj, kot je »pričakovan« pohod Francije na nogometni Mont Blanc.

Bolj presenečen sem bil nad ravnjo poznavanja značilnosti slovenskega sodnika Damirja Skomine, ki je v tem dvoboju dosodil enajstmetrovko že v četrti minuti tekme. Najstrožja kazen seveda tipično odpre polemiko o (ne)upravičenosti odločitve. Družba je bila enotna: Skomina se je odločil pravilno.

(Ne)dosojanje najstrožjih kazni resda bore malo prispeva k skupni oceni sodnika, če le ne gre za očitna prekršek ali igro z roko, ki bi ju moral sodnik videti tudi pri dioptriji −5. Vsakdo lahko stori napako, ni še zbledel spomin na zadnji derbi med Olimpijo in Mariborom v Stožicah. Na tem Euru je učinek Skomine zelo obetaven, letvico je postavil najvišje predvsem v tekmah Rusija − Slovaška in v ponedeljek zvečer v Nici. To so opazili tudi kolegi iz največjih športnih dnevnikov v Evropi. Stefano Boldrini iz Gazzette dello Sport mu je podelil oceno 7 za »popolno predstavo, čeprav zavoljo korektne igre obeh tekmecev. Skomina je eden najboljših sodnikov med vsemi na Euru.« Le islandski štoper Ragnar Sigurdsson je prejel osmico. Tudi Pierre-Etienne Minonzio (L'Equipe) mu je podelil visoko oceno 7, višjo sta dobila le junaka epskega večera Gylfi (8) in Ragnar (9) Sigurdsson.

Z dobro poučenimi sogovorniki sem zato veliko govoril o sodnikih, nekateri »vidijo« Skomino celo v finalu Eura. UEFA je poslala domov že devet od 18 sodnikov na turnirju (včeraj so odšli še Velasco, Čakir, ki ga je lomil na dvoboju med Italijo in Španijo, in Atkinson), preostali imajo različne možnosti za sojenje najodmevnejših tekem. To bodo zadnje tri v Lyonu, Marseillu in Saint Denisu, ki glavnemu sodniku prinesejo tudi najvišji honorar 16.000 evrov na tekmo.

Skomina bo sodil še v petek na tekmi med Walesom in Belgijo, ki se bo začela ob 21. uri. To bo zanj četrta tekma prvenstva, pred tem je delil pravico na tekmah Rusija − Slovaška, Švica − Francija in Anglija − Islandija. Zanimivo, četrti sodnik na tekmi v Lillu bo Italijan Nicola Rizzoli.

Četrtkovo nadaljevanje šampionata bo pripadlo Nemcu Felixu Brychu, ki je doslej sodil odlično, toda kaj lahko bi bil jutrišnji dan njegov zadnji na Euru, če bi se Nemčija uvrstila v polfinale. Zelo podobno kot za Nemca velja tudi za sijajnega Nicolo Rizzolija, ki ga za vodenje finalne tekme favorizirajo Italijani. Brych vs. Rizzoli torej.

Skomina ima dejansko veliko v svojih rokah. Če bi petkovo tekmo med Walesom in Belgijo odsodil brezhibno, bi ga sloviti Italijan Pierluigi Collina le stežka poslal domov.