Zgodaj je še za odhod domov, meni, da mu ne bo treba jokati

Thomas Müller o strelskem postu in optimizmu pred Italijo.

Objavljeno
30. junij 2016 16.00
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Bordeaux – Nemška športna javnost zlepa ne more pozabiti joka, v kakršnega je Thomas Müller bruhnil po porazu z Italijani v polfinalu prejšnjega prvenstva stare celine. Eden vodilnih nemških adutov, ki so ga pred dnevi izbrali za najboljšega nogometaša sezone pri Bayernu, v teh francoskih dneh še ni blestel. O pričakovanju polfinala je govoril za včerajšnjo izdajo tednika Sport Bild.

Gospod Müller, od prejšnjega prvenstva ste se poslovili v polfinalu, takrat ste točili solze kot za stavo.

Takrat sem bil res močno razočaran, a teh solz se res ne sramujem. Zlasti zato, ker zdaj menim, da mi ne bo treba jokati. Sem optimist, verjamem, da bomo po tej sobotni tekmi z Italijo nadaljevali prvenstvo. Pokazali smo sposobnost dvigovanja ravni svoje igre na izločilnih tekmah. Naša obramba je čvrsta, temelj postavitve prav tako, moštvena uigrarnost je vidna: zato za nas prvenstva ne bo konec v četrtfinalu.

Kako ocenjujete dosedanje predstave vaših tekmecev Italijanov?

Doslej so opozorili nase, vendar pa me je po igri na medsebojni tekmi bolj prepričala, denimo, belgijska reprezentanca. A Italija se je takrat dobro branila, spremljal jo je tudi kanček sreče.

Delujete samozavestno?

Povsod poslušam, kako močna je italijanska obramba, ker je tudi posebej dobro uigrana, saj gre za stare znance iz Juventusa. A sam bi le pristavil, da tudi ta obrambna veriga le ni tako čvrsta, da ne bi tekmecem dopuščala vsaj malo manevrskega prostora. Prav to prvenstvo je že pokazalo, da je premagljiva sleherna obramba, tudi italijanska.

A pustimo zdaj obrambe – kako je z vašo osebno učinkovitostjo na tem EP?

No, potem lahko ta pogovor hitro končamo (smeh). O tem ni kaj veliko razpredati.

Seveda – za zdaj je pri vašem številu golov zapisana ničla, kar za Müllerja ni prav značilno.

Ne ocenjujem svoje vloge po golih. Seveda bi proti Severnim Ircem rad zadel mrežo namesto okvirja vrat, kar se mi je zgodilo dvakrat, tudi smola me je takrat spremljala. Tudi proti Slovaški smo si kot moštvo priigrali veliko lepih priložnosti. A bolj je pomembno, da v igri sploh pridemo do trenutkov, ko smo nevarni za vrata tekmeca.

Pa vas obremenjuje ta osebni strelski post?

Ne, sploh ne. Seveda so mi goli vedno v veselje, tudi sam zdaj delam na tem, da bi se vrnil k družbi strelcev, a najbolj je pomemben moštveni uspeh. Ne morem kar stati v kazenskem prostoru 90 minut za ceno učinkovitosti, moram se prilagajati nalogam skupnega cilja. Drugo me ne zanima.

Kaj pa pravite na to, da so domala vse reprezentance najvišjega ugleda zbrane na eni polovici sheme izločanja in bodo morale do konca igrati med seboj?

To je pa že noro! A obrazložitev je pravzaprav preprosta. Španija in Anglija kot favoritinji svojih skupin nista zasedli 1. mesta. Za nas pa je pravzaprav vseeno, če nas derbi čaka prej ali pozneje. Na koncu si želimo premagati vsakogar.

Mesut Özil je proti Slovakom zgrešil z 11m. Kako je z vašo učinkovitostjo, doslej imate v klubskem in reprezentančnem dresu 81-odstotno uspešnost pri izvajanju enajstmetrovk?

Podatek o mojem učinku niti ne zveni slabo, kajne? Toda raje bi imel nižji odstotek, da bi le zadel na pomembni tekmi. Ne pa tako kot nazadnje, ko sem zgrešil v polfinalu lige prvakov proti Atleticu …

Pa ohranjate vlogo izvajalca tudi pri reprezentanci?

O tem se pogovarjava z Mesutom. Pomembno je, da ta vloga pripada samozavestnemu nogometašu. Sam bom še naprej delal na tem pri treningu in bom pripravljen, če me bo moštvo potrebovalo.

V odločilnih trenutkih prvenstva naj bi se na igrišče vidneje vrnil Bastian Schweinsteiger. Dolgo ste že z njim, kakšen je pravzaprav njegov vpliv na moštvo?

Basti je lačen, je pravi vodja tropa volkov. Zaveda se, kaj moštvo potrebuje za uspeh. Za moštveni duh je zelo pomemben, živi za to, da bi kot kapetan dobro opravljal nalogo. Tudi telesno je na visoki ravni pripravljenosti. Še ga bomo potrebovali.