Zvezdniki v senci varnosti

Hrvaški navijači so želeli napasti nizozemskega sodnika, saj denarna kazen za HNS zanje ni bila dovolj.

Objavljeno
30. junij 2016 16.41
SOCCER-EURO-SECURITY/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Če bi članom nogometne družine na stari celini zastavili enostavno vprašanje, katera beseda bo najmočneje zaznamovala letošnji euro, bi dobili različne odgovore. V Franciji bi navajali besede Griezmann, Payet in France, v Angliji bi kraljevala Hodgson in zobozdravnik, v Nemčiji Boateng, Löw, jajca in morda Draxler, v Sloveniji pa »škoda-ker-nas-spet-ni-zraven« in Skomina.

Teoretično je možnih tisoč odgovorov, v praksi prevladuje le eden, a ne Hazard. VARNOST. Pri vhodu v sleherno večje nakupovalno središče stojita najmanj dva varnostnika, ki prežita na obiskovalce z nahrbtniki. Kdor hodi okrog z nahrbtnikom, se navadi tudi na tovrstne preglede. Sprejme opravičilo v slogu »excusez-moi, monsieur« in gre naprej. Pri vstopih v navijaška središča ali štadione obiskovalce čaka tudi rentgenski pregled morebitne prtljage. Varnostniki so pri tem tako dosledni, da bi morali stalni obiskovalci nogometnih tekem ob vstopu na štadion nositi zaščitno obleko.

Finalno prizorišče v Saint-Denisu je zgodba zase. V včerajšnji izdaji časnika L'Equipe so objavili reportažo o šestih pripadnikih posebne enote francoske policije RAID, ki je izurjena za odgovore na izzive, kot so teroristični napadi, množične ugrabitve in drugi izredni dogodki. Šesterica »robocopov« je skrita v notranjosti štadiona in išče morebitne pomanjkljivosti v varnosti največjega nogometnega objekta v Franciji. Pri tem je bržčas jasno, da so dobili v L'Equipe le del širše zgodbe.

Francozi poskušajo storiti vse, kar lahko, da se ne bi ponovil lanski november v Parizu z okolico. Nogometne reprezentance uživajo pred tekmo in po njej večjo zaščito kot državniki; Madžare so denimo v Lyonu pospremili s štadiona s štirimi »maricami«, polnimi policistov, in štirimi dodatnimi vozili, pred to kolono pa je praznilo cesto šest policistov na motorjih. Podobne razmere vladajo na vseh glavnih postajah podzemne železnice in tramvaja; pred slehernim vhodom je postavljenih po šest vojakov v polni bojni opremi. Podatek, da je Francija namenila za varnost »le« 40 milijonov evrov, domnevno veliko manj kot prireditelji prejšnjih turnirjev (Brazilci naj bi odšteli 600 mio €), bržčas ni realen, saj zagotavljata varnost v Franciji vojska in policija tudi po »redni« poti.

Navzlic temu so v tekmi Hrvaške in Španije prav tu v Bordeauxu šele v zadnjem trenutku preprečili napad hrvaškega huligana na nizozemskega sodnika – oblečen bi bil v španski dres, hrvaškega bi si nadel šele potem, ko bi preskočil ograjo in stekel proti sodniku. Ta združba je namreč na vsak način želela doseči izključitev »kockastih« z eura 2016, saj Uefina kazen 100.000 € zanjo ni bila dovolj, a je namera prišla do vodstva hrvaške zveze. Temeljiti pregledi varnostnikov s pomočjo iskalcev kovine in rentgena torej ne morejo stoodstotno obvarovati udeležencev eura pred napadalci, ki jim ni mar za lastno življenje, evropsko javnost so brez težav opozorili nase že »navadni« huligani, ki so na štadion v St. Etiennu brez težav pretihotapili bakle, torej bi lahko tudi kaj drugega.