Luka Dončić: »Ne bojimo se nikogar, ki stoji pred nami« 

Slovenija je dolgo lomila odpor Latvije, na koncu pa je po težko prigarani zmagi s 103:97 v polfinalu.

Objavljeno
12. september 2017 20.10
Posodobljeno
12. september 2017 20.10
Randolph Antony. Košarka Slovenija in Rusija. Rogaška Slatina, 30. julij 2017 [Košarka,Slovenija,Rusija,Rogaška Slatina]
N. Gr.
N. Gr.

Istanbul - Slovenija je drugi polfinalist evropskega prvenstva! Varovanci Igorja Kokoškova so po napeti končnici premagali Latvijo s 103:97 in se zasluženo uvrstili v polfinale. Goran Dragić je dosegel 26, Luka Dončić pa 27 točk in Slovenija se je veselila enega največjih uspehov doslej. V polfinalu jih čakata Španija in napet boj za zgodovinsko kolajno na EP.

Na začetku tekme je Porzingis pokazal, zakaj so se ga v slovenskem taboru tako bali, dvakrat je zadel pod košem, kjer je Randolph premajhen, da bi ga ustavil. Trojke že dežujejo v slovenski koš, na srečo so razpoloženi tudi slovenski strelci, za tri sta zadela Dragić in Randolph. Po štirih minutah 10:10. Slovenija je najprej poizkušala s hitrimi meti za tri, uspeh pa je prišel, ko so začeli agresivno igrati v obrambi. Latvijci so zgrešili nekaj zaporednih metov za tri, na drugi strani pa sta bila uspešna vnovič Randolph in Dončić, tudi Vidmar je bil pod košem zelo zanesljiv in dve minuti pred koncem prve četrtine je vodstvo Slovenije naraslo na 25:15. Latvijci so nekoliko izgubili živce in tehnično napako je izkoristil Goran Dragić za novih pet točk, v prvi četrtini jih je zbral kar 13, a je potem Dairis Bertans vnovič zadel z velike razdalje in nekoliko približal Latvijo, ki ostaja v igri. Po 10. minutah 34:23.

V drugi četrtini je sledil slovenski padec. Latvijci so se na krilih Porzingisa začeli bližati in razliko zmanjšali na -6, za nameček je Gašper Vidmar po prekršku v napadu dobil že tretjo osebno napako, Murić pa Porzingisa ne more kriti v obrambi. V napadu se je ustavil met za tri točke, Slovenci pa so premalo poizkušali s prodori pod koš. V pravem trenutku se je razigral Luka Dončić z dvema odličnima prodoroma in še blokado v obrambi, 18-letnik je pri devetih točkah, Slovenija pa po 17. minutah igre vodi z 48:41. V zadnjih minutah je najprej Bertans nokavtiral Dragića s komolcem, za kar bi si zaslužil izključitev, nato pa so sodniki povsem obrnili kriterij in Slovencem serijsko dosojali osebne napake. Minuto pred koncem prvega polčasa je Latvija prvič povedla, Slovenci pa so bili povsem na robu z živci. Goran Dragić po grobem prekršku ni več stopil na parket v prvem polčasu, po 20 minutah igre Latvija vodi s 55:51. 

Začetek tretje četrtine je vendarle prinesel boljšo sliko, Slovenci so naredili delni izid 11:0 in spet povedli za sedem točk. Goran Dragić je spet v igri, Randolph zadeva naprej, zelo pametno pa igra tudi Luka Dončić. Latvijci so Dragića razjezili z grobimi prekrški in slovenski kapetan jim je vrnil z odličnimi prodori, a je preveč želel postoriti sam in prednost Slovenije je ostala pri +7. V zadnjih treh minutah sta obe ekipi močno popustili, Latvijcem se je ustavil met za tri točke, čeprav so Slovenci naredili nekaj velikih napak v obrambi, na drugi strani pa Gašper Vidmar ni izkoristil prostih metov, Edo Murić pa odprtega meta za tri točke. Rešil nas je Dončić z zelo lepim metom za tri, piko na i tretji četrtini je z »živalskim« zabijanjem pritisnil Vidmar in pred zadnjimi desetimi minutami Slovenija vodi s 76:66.

Zadnji del se spet ni začel po slovenskih željah, po milo rečeno sumljivem sodniškem kriteriju sta četrti osebni napaki dobila Vidmar in Randolph, Porzingis je zadeval in Latvija je zaostanek zmanjšala le na štiri točke, za nameček so Vidmarju dosodili še korake. Ko je Dairis Bertans znižal na 81:79, je reagiral Kokoškov z minuto odmora. Luka Dončić, dve zaporedni trojki in Slovenija je blizu zmagi. Gašper Vidmar je dobil peto osebno napako, Porzingis polni slovenski koš in tekma je spet povsem odprta manj kot dve minuti pred koncem. Goran Dragić je nato rutinirano, s pomočjo ledeno hladnega Dončića tekmo pripeljal do konca, tik pred iztekom igralnega časa pa je zavrela kri Randolphu in Porzingisu, ki sta si skočila v lase. Slovenija je po težko prigarani zmagi proti Latviji s 103:97 v polfinalu.

Najboljši strelec tekme je bil Kristaps Porzingis s 34 točkami, pri Sloveniji se je Dončić ustavil pri 27, Dragić pri 26 in Prepelič pri 17 točkah. 

Luka Dončić: »Seveda smo veseli, da smo dosegli to zgodovinsko zmago in se uvrstili v polfinale. Tisto trojko z velike razdalje sem zadel bolj po sreči, a me je dvignila in dvignila je tudi navijače. Zdaj se bomo malo veselili, potem pa nas že čaka priprava na Špance. Mi se ne bojimo nikogar, ki stoji pred nami, čeprav so Španci že 18 let zapored vsaj v polfinalih.«