Eurobasket: Slovenci mirno in mojstrsko v četrtfinale (VIDEO)

Od Ukrajincev so bili boljši z zelo udobnih 79:55, blestel je Luka Dončić s 14 točkami, 10 skoki in šestimi podajami. 

Objavljeno
09. september 2017 10.32
Posodobljeno
09. september 2017 11.00
Turkey Basketball Europeans
J. P.
J. P.

Istanbul - Slovenski košarkarji so prvi četrtfinalisti evropskega prvenstva v Istanbulu. V opoldanski tekmi osmine finala niso imeli niti najmanjših težav z bledimi in brezkrvnimi Ukrajinci, ki niso upravičili preboja v izločilne boje; naši fantje so vodili od prve do zadnje minute, vmes brez pretiranih naporov plemenitili razliko in bili naposled boljši z zelo udobnih 79:55. Zdaj bodo imeli izbranci selektorja Igorja Kokoškova dovolj časa za regeneracijo, četrtfinale - bodisi z Latvijci ali Črnogorci, to bo znano jutri zgodaj popoldne - jih namreč čaka šele v torek pozno popoldne ali zvečer. 

Prvi strelec dvoboja je bil Anthony Randolph, ki se je v skupinskem delu eurobasketa še nekoliko držal nazaj, tokrat pa pokazal, zakaj ga je Košarkarska zveza Slovenije angažirala. Ustavil se je pri 21 točkah ob izjemnem metu iz igre (8:10), iz treh poskusov je zadel tri trojke. Morda še opaznejši pa je bil njegov soigralec pri madridskem Realu Luka Dončić, ki je že v prvi četrtini nanizal 10 točk, naposled pa se veselil dvojnega dvojčka za 14 točk in deset skokov, dodal je še šest asistenc. Dvomestno število točk - 14 - je zmogel še Klemen Prepelič.

Najučinkovitejši mož prvega dela prvenstva Goran Dragić je tokrat varčeval energijo za prihodnje obračune, saj ni bil pri metu (za dve 2:10, trojke 0:2), je pa primaknil svoj delež pri skokih in podajah (po 4). Pri Ukrajincih je bil prvi napadalni adut Artjom Pustovi popolnoma odrezan od igre, saj je dosegel pičle štiri točke, se je pa izkazal z desetimi skoki. V domala vseh statističnih segmentih so bili Slovenci korak pred tekmeci in se povsem zasluženo, še brez poraza, prebili med najboljših osem reprezentanc stare celine. Danes bodo na sporedu še trije dvoboji osmine finala.

PRVA ČETRTINA

Slovenski selektor Igor Kokoškov je uvodoma na igrišče poslal Gorana Dragića, Luko Dončića, Eda Murića, Jako Blažiča in Gašperja Vidmarja. Prvi je ukrajinsko mrežico zatresel mladi biser Dončić s trojko, v enaki meri je vrnil Denis Lukašov, a je veliki up madridskega Reala hitro nanizal še štiri točke in kar sam povišal na 7:3. Za +6 je poskrbel Jaka Blažič, na parket sta pritekla tudi Anthony Randolph in Klemen Prepelič. 

Izbranci Jevgena Murzina so nizali osebne napake, Vidmar je tako dvakrat zapored stal na črti prostih metov in bil polovično uspešen. Že dve minuti in pol pred koncem uvodne četrtine je bila razlika po uspešni trojki Prepeliča prvič dvomestna (19:7), neustavljivi Dončić je bil tedaj že pri desetih točkah, dodal je tudi štiri skoke. Tekmeci so se reševali z meti z razdalje, za njihovo drugo trojko je poskrbel Maksim Pustozvonov

Slovenci so nadaljevali poletno, čvrsto in učinkovito ter dokazovali, da niso zaman tretja napadalno najuspešnejša reprezentanca na tem eurobasketu. S trojko se je izkazal še Randolph (24:14), izbranci Kokoškova so prvi del spravili pod streho z zalogo devetih točk (26:17), pri čemer so storili zgolj tri osebne napake, Ukrajinci kar devet. Ob Dončiću je bil najbolj pri metu Prepelič s petimi točkami. 

Selektor Igor Kokoškov je lahko zadovoljen. Foto: Lefteris Pitarakis/AP.

 

DRUGA ČETRTINA

Drugo četrtino so naši fantje začeli s tremi zapravljenimi napadi, a niti nasprotniki niso bili nič uspešnejši. Prvi se je med strelce vpisal Vlatko Čančar, ki je izkoristil odlično Dragićevo podajo in spet poskrbel za dvomestno razliko. Čvrsta slovenska obramba je popolnoma nevtralizirala glavno tekmečevo orožje, oba ukrajinska centra namreč v trinajstih minutah nista prispevala niti točke. 

Ukrajinci so streljali prazne naboje, za izenačenje najvišje razlike (31:19) je bil z zadetim prostim metom zaslužen Dragić, ki dotlej ni bil razpoložen iz igre (met 1:6). Se je pa razigral Randolph, ki v skupinskem delu ni mogel iz povprečja, tokrat pa je hitro zbral devet točk in bil nezgrešljiv iz igre. Takšnega Anthonyja bo Slovenija v izločilnih bojih krvavo potrebovala. V sedmih minutah druge četrtine so Ukrajinci dosegli pičle štiri točke.

Anthony Randolph je bil z 21 točkami prvi strelec dvoboja. Foto: Ozan Kose/AFP. 

 

S trojko Prepeliča, njegovo drugo v obračunu, je razlika v kratkem času poskočila na zelo udobnih 17 točk (38:21). V 18. minuti je bil Dončić že pri sedmih skokih, Slovenija pa pri 22 - tekmec je bil statistično gledano uspešnejši zgolj po številu blokad (5:2). Z odličnim zabijanjem po Prepeličevi podaji je Vidmar dvignil maloštevilni avditorij na tribunah na noge, na drugi strani je enako atraktivno vrnil Vjačeslav Bobrov.

Na glavni odmor so naši fantje odšli s kar 15 točkami naskoka, pri čemer so tekmecu v drugem delu dovolili doseči zgolj deset točk. Dončić in Prepelič sta dosegla po 10 točk, obenem je Luka, ki v drugi četrtini ni zadel, prispeval še sedem skokov in štiri asistence. Nezgrešljiv je bil tudi Randolph (devet točk, iz igre 4:4), medtem ko je Dragić, ki je iz osmih poskusov iz igre zadel enkrat samkrat, naboje čuval za drugo polovico obračuna. 

TRETJA ČETRTINA

Najboljši ukrajinski strelec v prvem delu prvenstva Artjom Pustovi ni v prvem polčasu dosegel niti točke, slovenska obramba se je nanj odlično pripravila in ga odrezala iz igre. V slogu prvega polčasa so Murzinovi izbranci začeli tudi drugega, kot po tekočem traku so zapravljali napade (njihov met za dve je bil zgolj 30-odstoten), naši fantje pa so nadaljevali enako resno in zbrano ter prednost neusmiljeno višali (48:30).

Dončić je z zadetima prostima metoma izenačil najvišji naskok na tekmi (52:34), odlično mu je sledil soigralec pri Realu Randolph, ki je bil drugič uspešen z razdalje. Razlika je v 27. minuti narasla na +23, tekmeci pa so zgolj nemočno spremljali šov še edine (ob Špancih) neporažene zasedbe na eurobasketu. Ob zadnjem odmoru so bili razigrani Slovenci 25 točk spredaj (68:43). 

ČETRTA ČETRTINA

Zadnjih deset minut je bilo pravzaprav zgolj še formalnost, glavna naloga čete Igorja Kokoškova pa čuvati visoko prednost in obračun mirno in brez nepotrebnega trošenja energije pospraviti pod streho. Ukrajinci so za prvi koš v četrtem delu potrebovali kar debelih pet minut (dosegel ga je Pustovi, ki ni bil pred tem uspešen niti enkrat), Slovenci so v tem času zabavali tudi publiko, Dragićevo asistenco je s privlačnim zabijanjem všečno izkoristil Jaka Blažič.

V končnici je prvo priložnost na tekmi dobil tudi Saša Zagorac, selektor pa je v ogenj kot zadnjega poslal še Matica Rebca. Naši fantje so lovili najvišjo zmago doslej na evropskih prvenstvih (+31), vendar pa je ob ogromni prednosti vnema nekoliko uplahnila, Kokoškov pa je v zadnjih minutah na klopi zadržal kar celotno začetno peterko. Končni izid - 79:55 - je realno odražal razmerje moči na parketu.

SLOVENIJA : UKRAJINA 79:55 (68:43, 42:27, 26:17)

Dvorana Sinan Erdem, gledalcev 1000, sodniki Maranho (Brazilija), Anastopoulos (Grčija), Sahin (Italija).

Slovenija: Randolph 21 (2:2), Dragić 5 (1:2), Nikolić 4 (2:2), Prepelič 14 (8:8), Murić 2 (2:2), Blažič 8, Vidmar 8 (2:4), Čančar 3 (1:2), Dončić 14 (3:4).

Ukrajina: Pustozvonov 11 (1:1), Kolčenko 4, Lukašov 9, Lipovi 6 (2:2), Kornijenko 2, Bobrov 8, Zajcev 5, Kravcov 4 (2:2), Pustovi 4, Konjev 2 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 21:26, Ukrajina 7:7.

Met za dve točki: Slovenija 20:44, Ukrajina 18:45.

Trojke: Slovenija 6:19 (Randolph 3, Prepelič 2, Dončić), Ukrajina 4:18 (Pustozvonov 2, Lukašov, Zajcev).

Skoki: Slovenija 42 (29 + 13), Ukrajina 36 (26 + 10).

Osebne napake: Slovenija 12, Ukrajina 26.