Eurobasket: Marc Gasol junak Španije ob uvrstitvi v polfinale

Španija je v drugem polčasu prestavila v prestavo višje, se razigrala pri metu za tri točke in gladko odpravila Nemčijo. 

Objavljeno
12. september 2017 18.07
Posodobljeno
12. september 2017 18.07
BASKETBALL-EUROBASKET/GER-ESP
N. Gr.
N. Gr.

Istanbul - Nemčija in Španija tokrat nekoliko presenetljivo igrata že v popoldanskem terminu, čeprav so Španci glavni favoriti za zlato kolajno, tudi nemške ambicije pa so na krilih odličnega Dennisa Schröderja poletele v nebo. Dvoboj je zelo zanimiv tudi za slovenske košarkarske navdušence, saj bi se Slovenci ob morebitnem večernem uspehu na dvoboju proti Latviji pomerili prav z zmagovalcem tega dvoboja za vozovnico za veliki finale.

Dvoboj so bolje začeli Nemci, ki so povedli s 7:0 in tudi prvo četrtino končali z vodstvom (19:16), nato pa se je španski stroj počasi ogrel. Odličen je bil pod košem Pau Gasol, za katerega Nemci niso našli odgovora in dobre tri minute pred koncem prvega polčasa so Španci prvič povedli s petimi točkami prednosti. Na koncu je niti igre nemške reprezentance v roke spet vzel Schröder in pokazal, da so Španci v igri s hitrimi prodori lahko ranljivi. Ob polčasu Španija vodi s 34:33. 

Nemčija je presenetljivo trd oreh za Španijo, ki ji ne gre pri metu iz igre, povsem so zatajili Ricky Rubio, Fernando San Emeterio in Juan Carlos Navarro, igro Špancev nosijo Juan Sastre in brata Gasol. Pri Nemcih Schröder še naprej razigrava soigralce, a jim ne steče met z razdalje, v nasprotnem primeru bi Nemčija lahko vodila s precejšnjo prednostjo. Moštvi se menjavata v vodstvu, tekma je še vedno povsem odprta. V zadnjih minutah tretje četrtine se je Špancem odprlo in v koš je začelo leteti iz povsod. Marc Gasol je zadel tri zaporedne mete za tri točke, Sergio Rodriguez pa pokazal, zakaj je eden najboljših evropskih organizatorjev igre in pred zadnjim desetimi minutami igre Španija vodi s 65:53. 

V zadnji četrtini so Španci nadaljevali s preizkušenim receptom, v obrambi so Juan Hernangomez in brata Gasol neprodušno zaprli raketo, v napadu pa s trojkami rešetali Nemce, ki se sicer niso predali, a niso dovolj kvalitetni, da bi jim še lahko uspel preobrat. Štiri minute pred koncem srečanja Španija vodi za 17. Tekmo so mirno pripeljali do konca in postali prvi polfinalisti Eurobasketa 2017 in si priigrali vsaj še dve tekmi ter boj za kolajne, španske apetite bi zadovoljila le zlata medalja.

Španija : Nemčija 84:72 (16:19, 18:14, 31:20, 19:19)
M. Gasol 28, P. Gasol 19, Rodriguez 11; Schröder 27, Theis 15.