Eurobasket: V boju za prvo mesto Slovenija zanesljivo odpravila še Francoze 

Velika zmaga slovenskih košarkarjev nad Francijo za prvo mesto v skupini A, končni rezultat neverjetnih 95:78. 

Objavljeno
06. september 2017 13.07
Posodobljeno
06. september 2017 13.07
Finland Basketball Europeans
N. Gr.
N. Gr.

Helsinki - Slovenski košarkarji so vse bolj resni kandidati za kolajno na Eurobasketu, kar so dokazali tudi z današnjo visoko in zanesljivo zmago nad Francozi. Slovenci so pot do zmage tlakovali že v prvi četrtini, nato je prednost le še naraščala, nerešljiva uganka za Francijo so bili tokrat zelo dobri meti z razdalje in Luka Dončić, ki je zadeval iz povsod. Končnih 95:78 za veliko zmago je pomembnih, še bolj pomembno pa je prvo mesto v skupini A in odlično izhodišče pred osmino finala, kjer se bo Slovenija pomerila s četrtim iz skupine B. Najbolj razpoložen je bil spet Goran Dragić, ob njem pa si tudi vsi ostali košarkarji zaslužijo pohvale za borbeno predstavo v obrambi in zelo kvalitetno igro v napadu.

Začetek Slovencev je bil spodbuden, Goran Dragić je začel s trojko, nadaljeval pa še Luka Dončić in slovenska branilca sta takoj pokazala, da se Francozov ne bojita. A tudi na drugi strani Francozi niso imeli težav z agresivno slovensko obrambo, ekipi se izmenjujeta v vodstvu v prvih petih minutah tekme. V drugi polovici prve četrtine se je Slovenija razigrala, Luka Dončić je zadeval iz vseh položajev, Goran Dragić uspešno prodira pod koš, tudi Klemen Prepelič je dobro izkoristil svoje minute in Slovenija vodi z 28:22. 

V drugi četrtini je Igor Kokoškov pustil na parketu rezervno zasedbo, kar se mu je obrestovalo. Žiga Dimec je dobro skakal v obrambi, v napadu pa je Aleksej Nikolić najprej zadel težko trojko, v naslednjem napadu pa še met za dve točki in prednost Slovenije je narasla na 10 točk, nato je Collet reagiral z minuto odmora. V napadu se je Slovencem nekoliko ustavilo, a so z dobro igro v obrambi zadržali razliko, Kokoškov je spet vrnil prvo peterko v igro, a nato dobil tehnično napako in Francozi so se nekoliko približali, zato je nalet preprečil z minuto odmora, ki je bila bolj preventivne narave. Zatem sta se razigrala še Blažič in Vidmar in slovenski košarkarji so spet leteli po igrišču, prednost pa je po 16. minutah igre narasla na zajetnih 15 točk.

Prvi polčas tekme s Francijo bo šel v zgodovino kot eden najboljših v zgodovini reprezentance, v samem zaključku ga je v kapetanskem slogu kronal Goran Dragić. Najprej je izsilil tehnično napako Evana Fournierja z zvitim manevrom, po katerem je sodnik dosodil osebno napako, nato pa 10 sekund pred koncem zadel še nemogočo trojko z velike razdalje za velikih 17 točk prednosti Slovenije na polovici srečanja. 

V tretji četrtini so se Francozi približali na krilih agresivne obrambe, s katero so odrezali Dragića in Dončića, ostali slovenski igralci pa tudi niso našli poti do francoskega koša. Razlika je padla pod deset točk, nato pa je Klemen Prepelič prekinil črni niz Slovenije s trojko. Potem se je Slovencem spet odprlo, Luka Dončić je zadel izjemno trojko in spet so se razleteli po igrišču, prednost pa vrnili na prejšnjo raven. Pred minuto odmora Colleta v 25. minuti je prednost narasla že na 19, po polaganju Anthonyja Randolpha pa prvič za več kot 20 točk (66:44)! Do konca četrtine je francoska igra razpadla, Slovenci pa so se razleteli po parketu in pred zadnjimi desetimi minutami vodijo za kar 26 točk.

Na začetku zadnjega dela igre je Slovenija spet padla in iz varnih 26 je prednost padla na le 17 točk, kar je razjezilo selektorja Kokoškova in vzel je minuto odmora. Slovenci so v zadnjih 10 minut vstopili preveč ležerno in spet je oživel spomin na tekmo z Grčijo, ko so Slovenci zapravili ogromno prednost v zadnjih četrtini. Kakšen koš bi bil nujno potreben za prekinitev francoskega niza. Japonski sodnik je povsem ob živce spravil Evana Fournierja, ki je ob peti osebni napaki prejel še tehnično in Slovenci so po treh točkah lažje zadihali, prednost se giblje okrog 15 točk slabe tri minute pred koncem. Napete končnice vendarle ni bilo in Slovenija je Francijo premagala z velikimi 17 točkami razlike, v samem zaključku so slast pomembne zmage okusili tudi rezervisti.

Slovenija - Francija 95:78 (28:22, 24:13, 25:16, 18:27) 
Dragić 22, Dončić 15, Prepelič 14, Vidmar 13; De Colo 16, Diaw 13.